Gyurkity Péter

Műhóval mentenének meg egy gleccsert 

A svájci csapat több éves munkával és új koncepcióval akadályozná meg a visszahúzódást.

A Svájcban található Morteratsch-gleccser népszerű turistaközpontnak számít, itt különösen a sízés jelentősége kiemelkedő. A klímaváltozás ezt a területet is érinti, a jégtakaró évente mintegy 40 méterrel húzódik vissza, svájci és holland kutatók szerint azonban ez műhó alkalmazásával megállítható.

A csapat véleménye egyes korábbi eredményeken alapul, itt ugyanis fehér gyapjú alkalmazásával már sikerült némi növekedést elérni, egyes jelentések szerint a Diavolezzafirn-gleccser esetében 10 év alatt nagyjából 8 méterrel sikerült növelni a jég kiterjedését. Ott most műhóval próbálnák meg elérni ugyanezt, egy új kísérlet részeként ugyanis 4 méter vastagon borítanák be a mintegy 120 négyzetméteres területet, ez pedig reményeik szerint egész nyáron megfelelő védelmet biztosítana, visszaverve a napfényt, ezzel egy időben pedig megakadályozva a további olvadást. Amennyiben sikerrel járnak, a Morteratsch lesz a következő célpont, amely jóval nagyobb kihívást jelent.

Ez utóbbi gleccser már jóval nagyobb kiterjedésű, ennek teljes felületét meg sem próbálnák befedni. Ehelyett egy nagyjából 1 négyzetkilométeres területet jelölnének ki, itt több ezer hógép alkalmazásával próbálkoznának meg ezzel, bár a tervek szerint új, speciális változatokat fejlesztenének ki, amelyek napenergiára támaszkodva, síkabinokkal kombinálva, a magasból fújnák a havat. Ehhez másodpercenként mintegy 6-8 ezer liter vízre lesz szükség, amely egy szomszédos, szintén gyorsan olvasó gleccserről érkezne, a teljes siker pedig az újbóli növekedés elérése lenne – egyelőre csak abban biztosak, hogy legalább a visszahúzódást le tudják majd lassítani.

Mivel az új gépek kifejlesztése akár 3 évet is igénybe vehet, itt egyelőre a kisebb kísérlet eredményeit kell majd szemügyre venni, ezt követően indulhat majd a nagyobb projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    "Sok műhó semmiért."