MTI

Antarktiszi jéghegyekkel jutattnának ivóvízet az Arab-öbölbe

Az Egyesült Arab Emírségekben azt tervezik, hogy jéghegyeket tolnak az Antarktisztól az Arab-öbölbe legkorábban 2018-ban, hogy tiszta ivóvizet nyerjenek.

Egy átlagos óriásjéghegy több mint 90 milliárd liter vizet tartalmaz, ami elegendő egymillió ember számára öt éven át - közölte Abdullah Mohamad Szulejman al-Sehi, az abu-dzabi székhelyű NABL ökocég igazgatója. Az illetékes a Gulf News hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy cége már szimulátoron végigjárta a jéghegyszállítás útvonalát és más lehetőségeket, hogy kidolgozzák az emírségek jéghegyprogramjának megvalósíthatósági tanulmányát.

"A szimulátor szerint egy évbe telik egy jéghegy eltolása az emírségek partjaihoz. Kidolgoztuk a műszaki és pénzügyi tervet. A tolás a legjobb módszer. A projektet 2018 elején kezdjük. Főként ivóvíz céljából van rá szükség. De jól fogja szolgálni a turizmust és befolyásolni az időjárást" - hangsúlyozta. A jéghegyek nem olvadnak gyorsan, mivel azok 80 százaléka a víz alatt van, a víz fölötti világos jég pedig visszaveri a Nap sugarait, nem nyeli el könnyen annak hőjét.

Egy jéghegy látványa az Arab-öbölben egy új turisztikai látványosság lehet az emírségekben. Az óriási jéghegyek jelenléte az emírségek partjainál megváltoztatná az időjárást, több esőt hozna a sivatagos térségbe - tette hozzá al-Sehi, aki nem részletezte, milyen útvonalon akarnak jéghegyet hozni a térségbe, de a Google-térkép szerint a távolság a Dél-sarktól 12 600 kilométer. Az illetékes elismerte, hogy a terv megvalósítása kihívásokkal teli. Amikor megérkeznek a jégheggyel az emírségek partjaihoz, beindul cég ivóvíz-előállító művelete: tömböket vágnak le a jéghegy tengerszint fölötti részéről, és összetörik víznek, amelyet hatalmas tartályokban tárolnának, majd tisztítanák. Ez a világ legtisztább vize - hangoztatta al-Sehi, aki nem árulta el, hogy mekkora költségekkel járna ez a páratlan feladat.

A jéghegyekből való ivóvízfakasztás nem új elképzelés, az 1970-es években Szaúd-Arábia tervezte sarki jéggel megoldani ivóvízellátásét, de a költségek és a műszaki kihívások miatt elállt az elképzeléstől. Al-Sehi a közelmúltban ismertette azt az elképzelést, hogy tengeralatti vezetéket építenének az Arab-öböl alatt, amelyen keresztül pakisztáni folyók vizét hoznák az emírségekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #9
    Ahol nincs elég ivóvíz ott nem lakni bammeg.
  • kékherceg #8
    Április 1 van?
  • Phara #7
    Főleg,hogy állítólag globális felmelegedés van.Vagyis ezek még csak rátennének egy lapáttal ezzel a jéghegy tologatással.Hadd fogyjon.
  • lerboy #6
    Mondjuk az is kérdéses, egyáltalán joguk van-e ahhoz, hogy egy jéghegyet birtokba vegyenek.
  • dregnarr1 #5
    Balu kapitány már vitt egyszer jéghegyet egy sejknek a sivatagba, őt kellene megbízni ezzel is.
  • ostoros #4
    Ezt találtam:
    https://www.seatemperature.org/middle-east/united-arab-emirates/dubai.htm
    Én nem tudom, mekkora jéghegyre gondolnak, de ha komolyan gondolják, akkor több kilométeresnek vagy inkább több tíz kilométeresnek kell lennie, kell lennie ahhoz, hogy valami egyáltalán célba érjen egy év alatt. Mindezt úgy hogy áthaladnak az egyenlítőn.
  • ostoros #3
    Aha. Biztos. De azért az egy éves szállítási idő gyanúsan soknak tűnik nekem. Vagy elírásról van szó, vagy édesebb lesz a tenger vize arrafelé egy kicsit.
  • globint #2
    Szerintem szakembert bíztak meg a számításokkal.....!
  • ostoros #1
    Szerintem, van olyan meleg az arab öböl vize, hogy nem ér célba a küldemény.