MTI

Svéd tudósok szerint exobolygó a kilencedik bolygó

Számítógépes szimulációk alapján svéd és francia csillagászok szerint nagyon valószínű, hogy exobolygó - azaz Naprendszerünkön kívüli - az úgynevezett kilencedik bolygó.

Ez azt jelentené, hogy ez az első exobolygó, amelyet a Naprendszeren belül fedeztek fel. Ha ez valóban így van, akkor értelmét veszti az exobolygó definíciója, amely szerint az exobolygó a mi naprendszerünkön kívüli, idegen csillag körül keringő égitest - írja a PhysOrg. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters (MNRAS Letters) tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Lund Egyetem tudósai azt írták, számos jel utal arra, hogy a kilencedik bolygót az ifjú Nap "befogta" és azóta a Naprendszer részét képezi.

"Szinte ironikus, hogy miközben csillagászok gyakran találnak több száz fényévnyire fekvő más naprendszerekben exobolygókat, létezik valószínűleg egy elbújva a mi naprendszerünk hátsó udvarában" - mondta Alexander Mustill, a Lund Egyetem csillagásza. A csillagok csoportokban jönnek létre és gyakran elhaladnak egymás mellett. Az ilyen találkozások során egy csillag "ellop" egy vagy több másik csillag körül keringő bolygót. Valószínűleg ezt történhetett akkor, amikor a Nap "befogta" a kilencedik bolygót. Alexander Mustill a Lundi és a Bordeaux-i Egyetem csillagászaival közösen, számítógépes modell segítségével bemutatta, hogy a kilencedik bolygót valószínűleg akkor fogta be a Nap, amikor szoros közelségbe került vele, amikor az egy másik csillag körül keringett.


Nagyon valószínű, hogy a kilencedik bolygót más bolygók vezették, és amikor egy olyan pályára került, amelyik túlságosan széles volt saját csillaga körül, a Nap megragadta a lehetőséget, hogy "elrabolja" eredeti csillagától és "befogja". Amikor a Nap később eltávolodott a csillaghalmaztól, amelyben született, a kilencedik bolygó egy Nap körüli pályán ragadt - magyarázta Alexander Mustill. Nincs még felvétel a kilencedik bolygóról, még egy fénypont sem. Nem tudják, hogy kőből, jégből vagy gázból áll-e. Amit tudni, hogy tömege tízszerese a Föld tömegének - tette hozzá. Sokkal több kutatás kell ahhoz, hogy megbizonyosodjanak: a kilencedik bolygó az első exobolygó a Naprendszerben. Ha az elmélet igaz, akkor Alexander Mustill szerint az űrkutatás, valamint a Nap és a Föld megértése egy hatalmas lépést halad előre.

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik a kilencedik bolygó. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek. Amennyiben a kutatók feltételezései helyesek, akkor a kilencedik bolygó tízszer nagyobb a Földnél és ezerszer messzebb van a Naptól. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #4
  Amúgy a Naprendszer stabilitását vizsgáló tanulmányok arra mutatnak, hogy pár száz milliós időskálán túl lehetetlen a bolygók helyzetét, pályáját megjósolni, csak mert a Naprendszer az bizony egy kaotikus rendszer.

  Szal szerintem ez a jelenlegi 9 bolygó utáni vadászat eléggé őöööö határtudományos? dolog.
  XD
 • gforce9 #3
  "Nem tudják, hogy kőből, jégből vagy gázból áll-e."

  "A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni."

  Picit több következetesség kéne a cikk írásakor. Nagyon rövid a cikk és csak átfutva is kiveri az ember szemét.
 • SupraMKIII #2
  Iyen alapon a föld és a hold is exobolygó, mert amivel ütközött, nem biztos hogy a naprendszerből származik...

  Szerintem ez vihar a definiciós biliben, mint ahogy a plútónál is: az sem lett se kisebb, se más az elmúlt pár évben.

  El kell dönteni, mit nevezünk exobolygónak: Pl tartozzon minden oda, mi körül kering, legfeljebb más a keletkezési rendszere, és kész... Ezen lovagolni... Tiszta gáz!
 • NEXUS6 #1
  Vagy azért nem találják mert már nincs is a Naprendszerben, csak áthúzott egy csomó törpebolygót eltérített, jó részük kirepült, vagy a a nagy bolygóknak, Napnak ütközött. Ez a pár maradvány meg a pályájában őrzi az emlékét.