MTI

A kilencedik bolygó lehet a felelős a tömeges kihalásokért

A Naprendszer egyelőre csupán feltételezett kilencedik bolygója lehet a felelős a Földön nagyjából 27 millió évente bekövetkező tömeges kihalásokért - állítja egy nyugalmazott asztrofizikus, akinek elmélete szerint a titokzatos planéta, időről-időre üstököszáport zúdít a Naprendszer belső része és bolygónk felé.

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik a kilencedik bolygó. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek. Amennyiben a kutatók feltételezései helyesek, akkor a kilencedik bolygó tízszer nagyobb a Földnél és ezerszer messzebb van a Naptól, mint a planétánk. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

Az ősmaradványanyag tanúsága szerint nagyjából 27 millió évente bekövetkező tömeges kihalások legalább akkora rejtélyt jelentenek a tudósok számára, mint a titokzatos kilencedik bolygó - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy miért érkeznek üstökösök ilyen menetrendszerűen a Naprendszerbe. A lehetséges magyarázatok közé tartozik, hogy a Nap egy társcsillaga felelős a jelenségért, amelyet ugyanakkor a Tejútrendszer spirálkarjain fokozott kockázattal járó keresztülutazás is okozhat.

Daniel Whitmire nyugalmazott asztrofizikus új elmélete szerint azonban, ha valóban léteznek periodikus kihalási események, azokért a kilencedik bolygó különleges keringési pályája lehet a felelős. Amikor ugyanis a planéta 27 millió évente keresztülhalad a Naprendszer külső, fagyos részén lévő Kuiper-övön, üstökösöket lök a Föld és a Naprendszer belső része felé. Ezek az üstökösök becsapódhatnak a Földbe, csökkentve a bolygót érő napsugarak mennyiségét, ami kihalási eseményekhez vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    Lehet még sem olyan nagy baromság ;)

    http://index.hu/tudomany/2017/06/17/nap_nemezis_iker_csillag/

    "Tudósok számítógépes modellekkel szimulálták, hogy a gravitáció hatására hogyan is születnek meg a napok a gázokból. Az egyik ilyen szimuláció során jutott Pavel Kroupa, a University of Bonn tudósa arra a következtetésre, hogy a csillagok párban születnek. Erre azonban nem volt közvetlen bizonyíték egészen a nemrég publikált Perseus tanulmányig "

    "A Nemezist és a mi Napunkat, bár párban születtek, mindezt nagyon messze egymástól: a tanulmány szerint 500 millió csillagászati egység választotta el a két égitestet. "

    szóval még akár igaz is lehet ez a Nemezises dolog.
    Nem rég volt a Natgeo-n egy műsor erről a talán létező csillagról. Ott azt mondták, hogy az Oort - felhőben viszonylag rendezetten helyezkednek el a dolgok, de lehet látni, hogy valami össze zavarja a rendezettséget. Nem tudják mi, de valami arra felé kellően nagy gravitációval bír, hogy bezavarja a dolgot.
  • TokraFan #3
    Vagy inkabb egy jó nagy marhaság!
  • Cyberdog #2
    X planéta, Nibiru, Nemezis. Nevezték már mindenhogy. De hallottam már azt a teóriát, hogy naprendszerünk egy kettős csillagrendszer. Csak a másik csillagot azért nem észleljük, mert takarásban van, vagy mert egy barna törpe. S a másik csillag is rendelkezik egy két bolygóval és eredetileg a Nibiru, Nemezis vagy nevezzük, ahogy akarjuk, tulajdonképpen az Ő kísérője. De ez csak elmélet, vagy inkább elmélkedés.
  • Astrojan #1
    Nemezis. Talán az is.