MTI

Medúzákat hamisítottak Kínában

Medúzahamisítókat fogott el a rendőrség Kelet-Kínában, miután már mintegy 10 tonna mesterségesen előállított csemegét értékesíthettek a piacon - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a helyi média.

Az állatvilág legegyszerűbbnek tartott képviselőire megtévesztésig hasonlító, de ízben már kevésbé rokon álmedúzákat vegyszerekből állították elő két üzemben, Csöcsiang, illetve Csiangszu tartományban. Az ellenőrzések során kiderült, hogy feltűnően sok bennük az alumínium. A gyártók évente több mint 170 ezer jüan (7,2 millió forint) nyereségre tettek szert, minthogy az elsősorban szeletelve, különböző öntetettekkel salátákhoz használt termékük keresett volt az ínyenceket kiszolgáló keleti és déli partvidéki éttermekben. A medúzát e vidékeken elsősorban íze és kollagéntartalma miatt kedvelik.


A nyomozást vezető, Hucsou városi rendőrség először egy Jüan családnevű férfi vállalkozásán ütött rajta, miután felmerült a gyanú, hogy a termelői piacon kínált áru nem eredeti. Végül ez a férfi vezette nyomra a hatóságokat, és mutatta meg a szomszédos tartomány Csangcsou városában működtetett - a sajátjánál nagyobb - üzemet. Az is kiderült, hogy Jüant ennek az üzemnek a tulajdonosa tanította meg a hamis medúza elkészítésének "művészi tudományára". "Csia mester" a rendőröknek is elárult annyit, hogy három vegyszerből: alginsavból, timsóból és kalcium-kloridból kotyvasztotta a terméket.

A rendőrség laboratóriumában a hamis medúzákban kilogrammonként 800 milligramm alumíniumot mutattak ki, ami az országos egészségügyi határérték nyolcszorosa. Mint mondták, ez a mennyiség veszélyes lehet a csontokra, károsíthatja az idegeket, memóriavart idézhet elő. A két férfit és a kereskedelemben, az áru terítésében részt vevő tettestársaikat őrizetbe vették.


A beszámolók szerint az eset arra is rávilágít, hogy a kereslettel nincs összhangban a kínálat. Megemlítik, hogy a csöcsiangi medúzafarmok gazdáinak fél kilogramm medúza kitenyésztéséhez 40 napra van szükségük. Hucsouban nem ez volt az első ilyen eset, 2014 novemberében már hárman lebuktak hamis medúzákkal. 2013-ban a közép-kínai Hunan tartományban fogtak el egy bűnbandát, amely 40 tonnát értékesített a mesterségesen előállított állatokból. A banda vezetőjét hat hónapi börtönre ítélték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  Nem, az eszak korea. Kinaban szimplan eladjak oket szervenkent potalkatresznek. A gond az, hogy a nyugati alkajak is ugyanigy szintetikusak, csak europaban jobban odafigyelnek hogy ne legyen annyira mergezo. Az usa-ban kevesbe. (ott amig nem derul ki, hogy valami mergezo, addig legalis)
 • lammaer #3
  Viszont ami jó, hogy az ilyen lebukott egészségre ártalmas hamisítókról 1 hónap múlva azt fogjuk olvasni hogy ágyúra húzás általi kivégzésben részesültek.
 • Zombee #2
  Kína. Amit ők nem hamisítanak, azzal nem is érdemes foglalkozni. :)
 • SirBubu #1
  Csöcsiang

  mellimplantátumot is csinyának? hehe, nagyon jó :DD