MTI

Jóval melegebb volt a szokásosnál az ősz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint az idei ősz is melegebb volt a szokásosnál, s mostanáig az egész év az időjárást tekintve a legmelegebbek között van. A 2015-ös magyarországi időjárás a tavalyihoz hasonlóan várhatóan globálisan is rekord meleg lesz - derül ki a meteorológiai szolgálat elemzéséből.

Az őszi hónapok középhőmérséklete változatosan alakult, a szeptember több mint 1,5 Celsius-fokkal, a november több mint 1,7 fokkal melegebbnek, míg az október 0,65 fokkal hűvösebbnek bizonyult a megszokottnál. Bár november első napjaiban és a végén is néhány napra erősen lehűlt a levegő, november 28-án pedig az eső többfelé havas esőbe, majd havazásba váltott, összességében az elmúlt ősz melegebb volt a szokásosnál: az évszak középhőmérséklete országos átlagban elérte a 11,2 Celsius-fokot, ami 0,86 fokkal haladta meg a sokéves - 1981 és 2010 közötti - normálértéket. A 2015-ös ősz 1901 óta a 25. legmelegebb volt az őszök sorában - tették hozzá.

Az ősz során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 10,1 fokot november 25-én a Nógrád megyei Zabaron mérték. A legalacsonyabb maximumhőmérsékletet Kékestetőn rögzítette a meteorológiai szolgálat: november 24-én mindössze mínusz 3,4 fokig melegedett fel ott a levegő.

Szeptemberben négy napon új napi melegrekord született. Elsején Dombegyházán 36,9 fokig, 2-án Tuzséron 36 fokig melegedett a levegő. Két héttel később, szeptember 17-én Szeged külterületén dőlt meg a napi melegrekord 36,4 fokkal, szeptember 18-án pedig Körösszakálon 37,3 fokot mértek. Kiemelték, hogy idén szeptemberben még hőségnapok is előfordultak, amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 Celsius-fok. Budapest belvárosában négy hőségnapot és három trópusi éjszakát (a napi minimumhőmérséklet nem csökken 20 fok alá) is regisztráltak.

A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Országos átlagban szeptemberben 63,5 milliméter csapadék hullott, csaknem 20 százalékkal több a sokéves szeptemberi normálértéknél. Az október még csapadékosabb volt, ekkor országos átlagban 107,2 millimétert jegyeztek, ez több mint a 2,5-szerese a szokásos értéknek. Novemberben - még az előzetes adatok szerint - országosan mindössze 30 milliméter körüli csapadékmennyiség hullott, ami a sokéves normál értéknek körülbelül a 60 százaléka.

A legtöbb napi csapadékot az ősszel Bakonykoppányban mérték, ahol szeptember 25-én 87,3 milliméternyi eső hullott. Kitértek arra is, hogy október 4-től 20-ig gyakorlatilag minden nap esett az eső. Ennek nyomán bőven az átlag fölött volt a hónap csapadékösszege. A három hónap alatt ez országos átlagban 200 milliméter körüli volt, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az 1981 és 2010 közötti őszi időszakok átlagát. A magyarországi megfigyelések szerint nemcsak az ősz, hanem november végéig az egész év a legmelegebbek közé sorolható. Eddig csak 2014-ben, 2007-ben és 1994-ben volt magasabb a november végéig tartó időszak középhőmérséklete - tették hozzá. Emellett - mint kiemelték - a 2015-ös év 2014 után valószínűleg ismét globálisan rekord meleg lesz a kiterjedt mérések kezdete óta.

A meteorológusok szerint Magyarországon december első napjaiban is folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. Az ország nagy részén fagy sem lesz, csak kevés helyen süllyedhet egy-egy éjszaka kevéssel 0 fok alá a hőmérséklet, kora délutánra pedig jellemzően 5 és 10 fok közé melegszik fel a levegő. Sok napsütés nem ígérkezik, nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás, néhol tartósan ködös időre van kilátás. Számottevő csapadék nem várható, viszont elszórtan szitálás valószínű. Erős szél sem lesz, és így - írták - adottak lesznek a feltételek a levegőminőség fokozatos romlásához.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint legkorábban valamikor december 10-e után kezdődhet átalakulás a kontinens időjárási helyzetében. Ekkortól a tartós nyugati áramlás északira válthat, és hidegebb, változékonyabb idő köszönthet be Közép-Európában is. Ez azonban - közölték - "ma még bizonytalan, hiszen nagyjából egy hét után jelentősen megnő az előrejelzések bizonytalansága".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!