MTI

A tél több mint két fokkal melegebb volt a sokéves átlagnál

A melegedő tendenciának megfelelően az előzőhöz képest az elmúlt tél is igen enyhe volt. Az évszak középhőmérséklete több mint két fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Hószegény, de többnyire esős tél áll mögöttünk - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A tél középhőmérséklete 2,11 Celsius-fok volt, több mint 2 fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti normálértéket. A legenyhébb hónap a december volt, de mindhárom téli hónapban az átlagnál magasabb hőmérsékletek voltak jellemzőek. A 2014-15-ös tél így összességében 1901 óta a hetedik legenyhébbnek bizonyult - írták. A leghidegebb az óév utolsó napján, Bátaapátiban volt: december 31-ére virradóra -20,1 fokot mutattak a hőmérők. Az ország döntő részén azonban - egy-két éjszakát leszámítva - ritka volt a nagy hideg.

Több melegrekord is megdőlt. Január 10-én és 11-én különösen szélsőséges hőmérsékleti értékeket mértek. Január 10-én Fertőrákoson 19,7 fokig melegedett a levegő, ez nemcsak napi melegrekord, hanem a mérések kezdete óta a harmadik legmagasabb januári érték. Ezzel egy időben Budapest belterületén 16,7 fok volt, ami szintén meghaladta a korábbi napi rekordot. A folyamatosan erősödő szélben estére a legtöbb helyen nemhogy csökkent volna, hanem emelkedett a hőmérséklet.

Éjfél előtt nem sokkal a viharos szélben Budapesten, Lágymányoson 17 fokos meleget mértek, ez - egészen rendkívüli módon - egy éjjel jelentkező napi melegrekord, ráadásul a mérések kezdete óta a második legmagasabb januári fővárosi érték - írta a meteorológiai szolgálat. Eddig Magyarországon ez a szinte csak az alpesi országokban, az erős főnhatás következtében és kizárólag a téli időszakban tapasztalt jelenség - a napi melegrekordok éjszakai megdöntése - ismeretlen fogalom volt.

A tél az átlagosnál csapadékosabb volt. Tartósabb, számottevő hótakaró csak a Dunántúlon és a magasabban fekvő területeken tudott kialakulni, ám ezzel együtt még az elmúlt évekhez képest is igen hószegény telet hagytunk magunk mögött. Országos átlagban csaknem 130 milliméter csapadék hullott, jelentős területi különbségekkel. A legcsapadékosabb téli hónapban, januárban például Bakonykoppányban 161, Nógrádszakálon ugyanakkor csupán 29 milliméternyi csapadék hullott. A meteorológiai szolgálat a legcsapadékosabb napok között jegyezte fel december elsejét is, amikor Zsámbokon 42,7 milliméternyi eső hullott. Esős volt január 30. is, amikor Mátraszentlászlón 54,3 milliméternyi csapadékot mértek.

December első napja a rendkívüli ónos eső miatt is emlékezetes marad. Az ország középső részén, főleg Pest megyében több helyen egyetlen nap alatt a teljes havi csapadékösszegnek megfelelő mennyiségű ónos eső esett. A fákra, vezetékekre és egyéb tereptárgyakra rárakódó vastag jégréteg sok helyen okozott károkat, amelyek a főváros magasabban fekvő részein, a Budai-hegységben, a Pilisben és Börzsönyben voltak a legsúlyosabbak - emelték ki. A télen a legnagyobb hótakaró a Bakonyban alakult ki, január 30-án Bakonybélből 55 centiméteres hóréteget jelentettek - tették hozzá.

A következő napok, hetek időjárásáról az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: egyre inkább napos, csapadékmentes, lassanként enyhébb időben lesz részünk. A továbbiakban március során várhatóan jobbára az átlag körül alakul majd a hőmérséklet, ami fokozatosan melegedő időt jelent. A hónap végére a középhőmérséklet legvalószínűbb értéke 5-10 fok között várható, ekkor a csúcshőmérséklet már tartósan meghaladja a 10 fokot. Márciusban az átlagosnál kissé csapadékosabb időre van kilátás - írta elemzésében a meteorológiai szolgálat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #4
  Dehogynem er. Azt jelenti, hogy valahol meg sokkal melegebbnek kellett lennie az atlaghoz kepest.
  Hol van ez a valahol, es ott milyen kovetkezmenyei voltak?
 • ostoros #3
  Semmit nem ér az ellenpéldád.
 • sárkánylovag #2
  De itt átlagról volt szó.
  Ez olyan mint az átlag fizetés egy parlamenti képviselő és 50 nyugdíjas átlagfizetése 300 ezer forint, tehát magyarországon jólét van és nincs szegénység.
  Nem is értem miért nem vagytok optimisták ;)
 • Ender Wiggin #1
  az usában megint rekordhideg volt, és dec. 31 van olyan európai ország, ahol hidegrekordot hozott, -30 alatt. csak, hogy ellenpélda is legyen...