MTI

Egy évtized növekedés után szinte leállt a globális szén-dioxid-kibocsátás

Egy évtized folyamatos növekedés után, minimálisan, csupán 0,5 százalékkal növekedett világszerte a szén-dioxid-kibocsátás 2014-ben - derül ki a holland környezetvédelmi ügynökség jelentéséből, amelyet alig néhány nappal a párizsi klímakonferencia előtt tettek közzé.

A holland ügynökség, amelyet a világ egyik legtekintélyesebb intézményének tartanak az emissziós adatok gyűjtése, feldolgozása tekintetében, jelentésében emlékeztetett arra, hogy 2013-ben globálisan 1,5 százalékkal, előző évben 0,8 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, az előző évtizedben pedig évi átlag 4 százalékkal. A 2014. évi lassulás annak ellenére következett be, hogy a világgazdaság 3 százalékkal nőtt.

A szakértők a kibocsátás lelassulását a kínai szénfelhasználás csekély növe kedésével magyarázták, ami az ázsiai országban az emisszió csupán 0,9 százalékos növekedését idézte elő. Az Egyesült Államokban ugyanekkora mértékben nőtt tavaly a szén-dioxid-kibocsátás, miközben Indiában jelentősen - 7,8 százalékkal - megugrott, a dél-ázsiai ország járult hozzá a legnagyobb mértékben az emisszió globális növekedéséhez. Az Európai Unióban ugyanakkor pártalan mértékben - 5,4 százalékkal - csökkent a kibocsátás.

A világ négy legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójára esett tavaly a globális emisszió 61 százaléka. Úgy tűnik, a világ az emisszió lassúbb növekedésének új szakaszába lépett. "Valószínű, hogy a 2003 és 2011 között tapasztalt nagyon magas globális emissziós növekedési rátával nem fogunk találkozni a következő években" - írták a jelentésben.

A környezetvédelmi ügynökség adatai magyarázatot adhatnak az egyes országok és országcsoportok tárgyalási álláspontjára a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcson. Miközben az EU, az Egyesült Államok és Kína határozottan támogat egy merész klímavédelmi megállapodást, Indiát - a G-20 országok közelmúltban Törökországban tartott csúcstalálkozóján - azzal vádolták meg, hogy visszafogja az előrehaladást a párizsi megállapodás felé - olvasható a The Guardian brit napilapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #4
  "minmeghalunk csak kicsit később"

  A norvégok is?
  Az átlag azt jelenti, hogy lesz ahol élhetetlenné válik a környezet, máshol meg a korábbi hideg csökken... persze ha csak az élhető részeket nem rohanják le a többiek.
 • Ragnaar #3
  Ha a globális felmelegedési folyamat már visszafordíthatatlan akkor mindegy. Nem ? Kb. +/-50 év a 40C° átlaghőmérsékletig mindegy, minmeghalunk csak kicsit később.
 • globint #2
  Gondolom, ezt a jó paramétert a VW csalószoftvere is segítette.......
 • lycidas #1
  nem igazán helytálló a cím
  -- nem állt le a kibocsájtás... sőt még több is lett mint tavaly volt
  Utoljára szerkesztette: lycidas, 2015.11.26. 10:27:48