Gyurkity Péter

Megvan a New Horizons új célpontja 

Folytatódik a szonda útja, a cél a Kuiper-öv egyik kisebb objektuma, amelyet 2019-ben érhetünk el.

Már a Plútó elérésekor tudtuk, hogy a New Horizons az elkövetkező időszakot a néhány nap alatt begyűjtött fontos információk Földre történő visszaküldésével tölti majd, szükségessé vált azonban a következő célpont korai kijelölése, hogy már idén elvégezhessék az esetleges pályamódosításokat. Az új célpont megvan, jöhet az irányváltoztatás.

A NASA közleménye szerint ugyan a végső rábólintásra még nem került sor (hiszen ehhez a jövőre esedékes részletes terv és a költségvetési források lekötésének igénylése szükséges), de már előzetesen elfogadták, hogy a szonda a Kuiper-öv egyik kisebb objektuma, a Plútón túl mintegy másfél milliárd kilométeres távolságra lévő 2014 MU69 legyen. A döntésre mindenképpen szükség volt, hiszen a pályamódosítást már idén, egészen pontosan négy manőver révén hajtják végre, valamikor október végén és november elején. Ezt követi majd az újabb hosszú út, amely 2019 első napjaiban zárulhat le, már amennyiben a csapat valóban megkapja a zöld jelzést.

Az indoklás szerint a 2014 MU69 kiváló célpont, hiszen egy ősi objektumról van szó, amely ma is eredeti keletkezési helyén kering. Mi több, ennek elérése egyben kevesebb üzemanyagot igényel, vagyis több kakaó marad a közeli manőverekre, a kiegészítő megfigyelésekre, illetve az esetleges problémák elhárítására. A környéken lévő meglehetősen kevés fény sem jelent majd gondot, hiszen a műszereket ennél sötétebb környezetre is felkészítették.

Magát az objektumot egyébként 2014 nyarán, a Hubble segítségével azonosították be, miután 2011-et követően más teleszkópokkal egyetlen, a pályához kellő közelségben lévő példányt sem találtak. A PT11 néven is jelzett objektum átmérője a becslések szerint mintegy 45 kilométer, némileg hasonlít tehát a Rosetta által megfigyelt üstököshöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!