Gyurkity Péter
Ehető az űrben termesztett saláta
A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai elégedetten nyilatkoztak a helyben termesztett salátáról.
A NASA 2014 májusában kezdte meg az űrben termesztett növények vizsgálatára vonatkozó kutatását, az első palántákat ugyanis akkor ültették el az ISS asztronautái. Most végre elérkezett az idő, hogy ők maguk teszteljék a végeredményt, mielőtt a Földön részletes vizsgálatnak vetnék alá azokat, az első kóstolás alapján pedig kijelenthetjük, hogy semmi nem utal komoly gondokra.
Az űrügynökség részletes bejegyzéssel készült a nagy eseményre, ebben pedig többek között kijelentették, hogy a helyben megtermelt élelemnek kiemelt szerepe lesz a hosszabb űrutazások során, hiszen a friss növények megléte és azok elfogyasztása nemcsak táplálkozási, de pszichológiai szempontból is fontosnak bizonyulhat. Az ISS-en megtermelt egyszerű kerti salátát megkóstoló űrhajósok szerint az friss és finom volt. Ez mindenképpen jó hír a NASA számára, a részletes tesztre azonban csak később kerül sor.
Fontos szempont volt ugyanis, hogy a szolgálatot teljesítő legénység tagjai csak a növény egyik felét válasszák le óvatosan a törzsről, ez utóbbit ugyanis visszaküldik a Földre, ahol komoly vizsgálat keretei között keresik az esetleges problémákat. Ez a helyszínen nem volt kimutatható, egy rövid teszt után negatív bakteriális eredményt kaptak, maga a saláta pedig kifejezetten kellemesen hatott a sok fagyasztott élelem után. Úgy tűnik tehát, hogy az állomáson vörös, kék, illetve zöld LED-ek segítségével felnevelt saláta elfogyasztása nem jelent gondot, ez pedig jelentős lépés az önellátás megvalósítása felé vezető úton.
A szakemberek leszögezték, hogy az ISS kerti salátái sem a méretet, sem pedig a formát illetően nem különböznek a hagyományos úton termesztett társaiktól, de a belső összetételt illetően sincs eltérés ezek között.
A NASA 2014 májusában kezdte meg az űrben termesztett növények vizsgálatára vonatkozó kutatását, az első palántákat ugyanis akkor ültették el az ISS asztronautái. Most végre elérkezett az idő, hogy ők maguk teszteljék a végeredményt, mielőtt a Földön részletes vizsgálatnak vetnék alá azokat, az első kóstolás alapján pedig kijelenthetjük, hogy semmi nem utal komoly gondokra.
Az űrügynökség részletes bejegyzéssel készült a nagy eseményre, ebben pedig többek között kijelentették, hogy a helyben megtermelt élelemnek kiemelt szerepe lesz a hosszabb űrutazások során, hiszen a friss növények megléte és azok elfogyasztása nemcsak táplálkozási, de pszichológiai szempontból is fontosnak bizonyulhat. Az ISS-en megtermelt egyszerű kerti salátát megkóstoló űrhajósok szerint az friss és finom volt. Ez mindenképpen jó hír a NASA számára, a részletes tesztre azonban csak később kerül sor.
Fontos szempont volt ugyanis, hogy a szolgálatot teljesítő legénység tagjai csak a növény egyik felét válasszák le óvatosan a törzsről, ez utóbbit ugyanis visszaküldik a Földre, ahol komoly vizsgálat keretei között keresik az esetleges problémákat. Ez a helyszínen nem volt kimutatható, egy rövid teszt után negatív bakteriális eredményt kaptak, maga a saláta pedig kifejezetten kellemesen hatott a sok fagyasztott élelem után. Úgy tűnik tehát, hogy az állomáson vörös, kék, illetve zöld LED-ek segítségével felnevelt saláta elfogyasztása nem jelent gondot, ez pedig jelentős lépés az önellátás megvalósítása felé vezető úton.
A szakemberek leszögezték, hogy az ISS kerti salátái sem a méretet, sem pedig a formát illetően nem különböznek a hagyományos úton termesztett társaiktól, de a belső összetételt illetően sincs eltérés ezek között.