MTI

Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord

Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord, ezzel folytatódott az idei havi rekordok sora. Az óceánok felszíne még soha, semmilyen hónapban nem volt ilyen meleg a mérések kezdete óta.

Idén április, május és június is rekordmeleget hozott globális léptékben, és júliusban is a valaha mért negyedik legmagasabb átlaghőmérsékletet regisztrálták. Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) honlapján közzétett friss adatok szerint az augusztus újra rekordmeleget hozott. A mérések szerint az augusztusi globális átlaghőmérséklet - a szárazföld és az óceánok felszínét is figyelembe véve - 16,35 Celsius-fok volt, ami 0,75 fokkal melegebb, mint a 20. századi átlag (15,6 fok), és meghaladja az 1998-ban mért eddigi rekordot.

A szárazföld felszíni hőmérséklete 0,99 Celsius-fokkal haladta meg a 13,8 fokos 20. századi átlagot, de a rekordlistán ez csak a második 1998 augusztusa után. Ami a az óceánok felszínét illeti, ez augusztusban átlagosan 0,65 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. századi átlagnál (16,4 fok). Ez nemcsak az eddigi rekorder 2005 augusztust haladja meg 0,08 Celsius-fokkal, de 0,03 fokkal magasabb, mint a valaha, bármely hónapban mért legmagasabb hőmérséklet (az eddigi rekordot 2014 júniusa tartotta).

Júniustól augusztusig a szárazföld és az óceánok együttes átlaghőmérséklete szintén megdöntötte az 1998-as rekordot. Ami viszont az eddigi egész évet illeti, egyelőre csak a harmadik legmelegebb a mérések kezdete óta, a 20. századi átlagot (14 Celsius-fok) azonban ez is 0,68 fokkal meghaladja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turidani #3
    Kezdjük azzal, hogy a cikkbeli linken található adatok durván pontatlan értékek, mivel a Föld felszínén egyenetlenül elhelyezett mérőállomásokról származnak, tehát utólagos korrigálással és súlyozással határozzák meg belőlük a globális átlagot.

    Vagyis már eleve gyanús az egész.

    És még gyanúsabbá válik, ha hozzátesszük, hogy 1979 óta lézetik egy olyan több műholdas mérőrendszer, ami A TELJES FÖLDFELSZÍN FOLYAMATOS MÉRÉSÉVEL határozza meg a globális átlaghőmérsékletet, és így abszolút hiteles, manipulálhatatlan adatokat szolgáltat.

    A klímahisztérikusok viszont mégis mindmáig rögeszmésen a pontatlan felszíni mérőállomások utólagos "átszámítással" manipulált mérési adataira hivatkoznak.

    Ezek után nyilván senkit sem lep meg, ha kiderül, hogy a műholdas mérések teljesen mást mutatnak, mint a manipulált felszíni mérőállomások:

    http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

    Az aggódók tehát megnyugodhatnak: a 2014-es globális hőmérsékletek mégcsak közelébe se mennek az 1998-as csúcsértéknek.

    Mondhatni, igazából semmiféle "rekorddöntésről nincs szó.

    - - -

    Amúgy pedig valóban igaz, hogy a globális átlaghőmérséklet néhány tized fokos ingadozása mögött az egyes földrajzi területek több fokos, egymással ellentétes ingadozása áll.

    A globális átlag néhány tized fokos változásából tehát igazából semmi érdemleges következtetést nem lehet levonni.

    Az emberiség szempontjából nem a globális átlaghőmérséklet, hanem csak egy-egy terület átlaghőmérsékletének változása a fontos.

    Vagyis a fenti hírben szereplő "havi átlaghőmérséklet csúcsdöntés" - még ha igaz is volna - önmagában akkor sem jelentene semmit, ha nem tudjuk, hogy milyen helyi változásokból állt össze.
  • ostoros #2
    Már megint bolond vagy. Elolvastad a cikket? Átlaghőmérséklet, bizony. Nem az számít, hogy Kiskunnagyharsányban vagy épp bugacpusztán milyen idő volt.
  • Ender Wiggin #1
    sok helyen meg 60-70 éve nem volt ilyen hűvös a nyár...(pl. észak-amerikában)
    jaj, elfelejtettem: minmeghalunk!
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2014.09.20. 23:00:49