MTI

Baktériumot vetnének be a vécék szagtalanításához

Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, s ennek köszönhetően képes megszüntetni a nyilvános illemhelyek kellemetlen szagát.

Az utcán, bevásárló központokban, éttermekben található vécék örök gondjára jelenthet megoldást a forradalmi ötlet és a hozzá már megtalált baktérium - vélik a szakemberek. A lactobacillus baktériumcsalád kiválasztott tagja révén a szagok 75 százaléka megszűnik, a fennmaradót pedig elnyomja a környezet természetes illata - számolt be a kínai tudományos akadémia eredményéről a South China Morning Post című lap.

A kutatók kísérletei során használt baktérium ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelynek több tagját a joghurtok, sajtok, sörök és csokoládék készítéséhez használja az élelmiszeripar. A szóban forgó baktérium tejsavat bocsát ki, amivel megakadályozza a szagokat kibocsátó baktériumok fejlődését. A kutatók szerint a szükséges anyag folyadék és por formájában egyaránt előállítható és olcsó. Egy félliternyi körülbelül 20 jüanba, vagyis alig több mint 700 forintba kerülne, s ez több vécé kezelésére is elegendő lenne. A baktérium egyébként is gyorsan szaporodik.

A kutatás eredményét az akadémia honlapján a "szagtalan vécé" címmel tették közzé tanulmány formájában azzal a kísérőszöveggel, hogy a leírt technológiával megoldást kínálnak az ország egyik "sürgős kezelésre szoruló problémájára". Jan Cse-jing bakteriológus, az akadémia csengtui biológiai intézetének vezető kutatója, a projekt irányítója elmondta, hogy a szecsuani látványosságokat felkereső turisták lesznek az új eljárás első "haszonélvezői". Egyenesen úgy fogalmazott: őket éri majd az "üdítő élmény".

A beszámoló arra is kitér, hogy az ország fejletlen térségeiben nincsenek vízöblítéses vécék, s a hulladék bennük hónapokig vagy akár évekig is áll. Ezért a kutatók többéves kísérleteket követően egy másik anyagot is kifejlesztettek az élesztő és egy kellemes aromát kibocsátó baktérium keverékéből. Ennek egyetlen hátránya, hogy a "találmány" csak 26 Celsius-fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten "működik".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #2
    Ja, a kínaiak.......!
    Két hónapja rendeltek tőlem 25'000m3 trágyához elegendő szagtalanító bacikultúrát, aztán már világgá kürtölik, hogy mire jöttek rá. Mondhatnám szégyen. De hát sose riadtak vissza egy kis technológia lopástól! www.tradeximp.hu és www.tradeximp.com
  • barret #1
    Ezek fel akarják találni a spanyolviaszt? :D
    Ezer éve használjuk ezt a technológiát...
    Septifos,Septonic,stb.
    Ezt rakják pl a mobil wc-be is,hogy gyorsabban lebomoljon az anyag...
    Mellesleg jelentősen csökkenti a szagokat is.