MTI

A napfény kerülése növeli a bármely okból bekövetkező halál kockázatát

A túl kevés napfénynek való kitettség jelentősen növeli a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát - derült ki egy nagyméretű tanulmányból.

A The Journal of Internal Medicine című folyóiratban közölt tanulmány készítői - 1990 és 1992 között - 29 518 svéd nőt vontak be vizsgálatukba és arra kérték a jelentkezőket, hogy jegyezzék fel a napozási és a szoláriumozási szokásaikat. Húsz évvel később a résztvevők közül 2545-en már nem éltek. A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik soha nem napoztak a vizsgált időszak nyári hónapjaiban, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag, mint azok a társaik, akik rendszeresen napfürdőztek a nyarak során.

Az ultraibolya sugárzásnak leginkább kitett csoportba tartozó nőknél 100-ból 1,5, míg a napfényt kerülő társaiknál 100-ból 3 volt a halálozási arány. Azok a nők, akik napoztak a nyári hónapokban 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bőrrák miatt, habár azoknál, akik külföldön napfürdőztek, kétszer nagyobb volt a valószínűsége a melanóma okozta halálozásnak. A szakemberek szerint a D-vitamin hiánya állhat a dolog hátterében. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetben és hiánya növelheti a diabétesz, a tuberkulózis, a szklerózis multiplex és az angolkór kockázatát. A fényvédők népszerűségének növekedésével az elmúlt 15 évben megnégyszereződött az angolkóros esetek száma.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin növelheti a mellrákos nőknél a túlélési arányt, míg hiánya a férfiak esetében a prosztatarák jele lehet. Az alacsony D-vitaminszintet a bőrrák agresszívebb formáival is összefüggésbe hozták. A svédországi Karolinska Intézet kutatói szerint azok az irányelvek, amelyek óva intik az embereket napozástól, kivéve, ha az fényvédők használatával történik, árthatnak a lakosságnak, különösen a Nagy-Britanniához hasonló országok esetében.

"Ahogy azt a szerzők is aláhúzzák, a testünknek szüksége van napfényre ahhoz, hogy előállítása az alapvető fontosságú D-vitamint, amely segíthet bizonyos ráktípusok kivédésében. Azoknak, akik alapvetően kerülik a napfényt és/vagy elfedik a bőrük nagy részét, ajánlott a D-vitaminos étrendkiegészítők szedése" - idézte Dorothy Bennettet, a University of London munkatársát a The Daily Telegraph.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    - UVC: bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet.

    - UVB:képes kiváltani az UVC fent említett hatásait, emellett felelős a fény okozta rákképződést okozó hatásokért (carcinogenezis), valamint a fény immunrendszert gátló hatásaiért (fotoimmunoszuppresszió). Ez a tartomány kell azonban a D-vitamin szintéziséhez is. A természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része UVB.

    -UVA: sugarak 500-1000-szeres intenzitással vannak jelen. A legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigment tartalom sötétedése. Az UVA szintén bőrpírt, gyulladást kelt (erythema), de ellentétben az UVB-vel ez csak több nap után jelentkezik. Szintén van rákkeltő hatása.

    ez meg a tudományosabb magyarázat:
    " UV-A A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő."

    "UV-B: Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi"

    "UV-C: teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják."

    felhívnám a figyelmet arra, hogy a szervetzett védekezésből barnúl és nem azért mert az jó neki! Biztos jó dolog így játszani a szervezettel, de sztem hosszú távon gondok lehetnek, kezde a bőr gyorsabb öregedésén egészen a bőrrákig.

    sztem inkábvb váltsál dokit ;)
  • ZsL #4
    Sajnos, a cikk nem tér ki arra, hogy miféle halálokokról van szó, azt azonban elfogadhatjuk, hogy általában a napfényt kerülő nők mást is kerülnek, visszafogottabb életűek, mindennel kapcsolatban óvatosak, rendszerint kisgyerek koruktól, a szüleik ráhatása révén. Ezért kevésbé gyakorlottak az élet dolgaiban, sok minden ismeretlen a számukra, bátortalanok, nem sportos alkatúak, és mindez együtt megnöveli számukra még a balesetek esélyét is. Sportoklók körében tapasztalt régi összefüggés, hogy a folyamatos edzésben levők sérülnek kevésbé, mint az alkalomszerűen, hobbiként sportolók. Ahogy a hétvégi autóvezetőkre nézve is nagyobb a baleseti kockázat, mint pl. a taxisokra. Aki igazán élni akar, sokat kell, hogy legyen a napon, nem öncélú napozásból, hanem a tevékenysége miatt, és ez az aktív élet növeli meg az élettartamot, miközben csökkenti a baleseti esélyt, bármennyire is paradoxnak tűnik első hallásra.
  • figyu #3
    "napozással a bőrrák kockázata sokszorosára nő"

    erről megkérdeztem a dokit:
    "Ha nem szokott elaludni a napon, akkor nem kell aggódni."
  • Ender Wiggin #2
    Ja, de a napozás nem egyenlő azzal, hogy a szervezetnek szüksége van napfényre. másrészt a napozással a bőrrák kockázata sokszorosára nő. ez egy értelmetlen cikk, a következtetések nem egyértelműek. és mi az, hogy bármilyen okból kifolyólag? autóbaleset is beleértve?
  • Archenemy #1
    "A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik soha nem napoztak a vizsgált időszak nyári hónapjaiban, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag, mint azok a társaik, akik rendszeresen napfürdőztek a nyarak során. "

    Vagy esetleg arról is lehet szó, hogy a fiatalabbak többet szeretnek napozni, mint az idősek.