MTI

A HIV-vírus ellen védő, aktus utáni gélt fejlesztenek kutatók

A HIV-vírus, az AIDS kórokozója ellen védő hüvelygélt fejlesztenek amerikai kutatók. Az aktus után, helyileg használandó szer a próbák során megóvta a nőstény majmokat egy mesterséges HIV-variáns fertőzésétől.

A tesztek eredményei a HIV és az AIDS elleni harc új útjait nyithatják meg - idézte a BBC a Science Translational Medicine című szaklapban közzétett tanulmányt. Az állatkísérletek "a koncepció helyességét igazolták" - közölte az atlantai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC), amely a kutatást vezette. A kísérletek során a gél hat majomból ötöt megóvott a HIV-vírus egy mesterségesen előállított variánsától. A szert röviddel a vírussal való érintkezés előtt, majd három órával utána alkalmazták.

Charles Dobard, a járványügyi központ HIV/AIDS-osztályának munkatársa elmondta: az eredmények azt a reményt keltik, hogy aktus utáni, a HIV-fertőzést megelőző hüvelyi gélt fejleszthetnek ki, ám további kutatások szükségesek. Eddig ugyanis csak kis számú majmon próbálták ki a hatását, és azt is meg kell vizsgálni, milyen időkorlátok közt - hat, nyolc vagy akár 24 órán belül - lehet használni a szert. Brit AIDS-szakértők óvatosságra intettek. Andrew Freedman, a Cardiffi Egyetem orvosi karának fertőző betegségekkel foglakozó tanára szerint a kísérletek ígéretesek, ám a gél a hatból egy majmot mégsem védett meg a fertőzéstől. Sokkal nagyon létszámú, emberi résztvevőkkel végzett kutatásokra van szükség, mielőtt a gél engedélyt kaphat - tette hozzá.

Senki nem talált még olyan mikrobaölő szert, amely tökéletes védelmet nyújtana a HIV ellen - közölte Jason Warriner, az Terrence Higgins Trust klinikai igazgatója. Szerinte az aktus utáni gél azokban az országokban lenne különösen hasznos, ahol magas a fertőzöttek aránya, a gumióvszer alkalmazása útjában pedig kulturális akadályok állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #1
    A nőket megvédte, és a férfiak?
    Megyünk az egyenlő bánásmód hatósághoz!4