Ötvös Tibor

Az EA Sports nem bízott a Fifa sikerében

Az Electronic Arts cseppet sem bízott abban, hogy a Fifa első része, a Fifa Soccer 95 sikeres lehet.

"A '90-es évek közepén készítettünk egy kutatást a számítógépes magazinok olvasóinak körében" - árulta el ma David Gardner, az EA Europe vezetője. "Ebből az derült ki, hogy az olvasók 90 százaléka imádja a focit. Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha az EA Sports márkanevet be akarjuk juttatni az európai köztudatba, akkor azt egy focis játékkal érhetjük el."



"Azt mondtam az akkori vezetésnek, hogy 'be kell lépnünk a világ labdarúgó üzletébe'. De ők erre azt reagálták, hogy 'már van egy focis játékunk, a Madden'. Mire én: 'Nem, én igazi focira gondoltam'." Gardner szerint nagyon nehéz volt átverekedni a projektet a kiadón és a sportrészlegen, mivel magasról tettek az egészre.

De az idő végül őt igazolta, hiszen a MegaDrive-on megjelent Fifa Soccer '95 kirobbanó siker lett és a Fifa-franchise a mai napig az EA zászlóshajója. A kiadó akkori kétkedése érthető, hiszen az Electronic Arts egy amerikai kiadó, akkoriban nem rendelkeztek európai részleggel és az Egyesült Államokban a mai napig a legkevésbé ismert és kedvelt sportok közé tartozik a labdarúgás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #9
    Anyázz a ValóVilág, a tehetségkutatók és amiatt a szenny miatt ami kereskedelmi csatornákból folyik, de a ne foci miatt. Amúgy meg relatív az üres lelátó... max idehaza. Angliában 97% -os a kihasználtság, és ott nem 10.000-es stadionok vannak, hanem úgy átlagban egy jó 30-as, de sok a 40-50-60-70 ezres stadion is (Old Trafford, Emirates, Stamford Bridge). És meg is töltik. Idehaza 3-4000-en mennek ki egy focimeccsre, és ez iszonyat gyér szám, na de nézd meg egy kosármeccsre hányan mennek ki? Vagy hogy egy olyat mondjak amiben jók vagyunk, vízilabda klub szinten hol van? Megsúgom sehol, a BL-be el se indultak szinte a csapatok annyira érdektelen az egész.

    Mondom, nem kell szeretni a focit, suttyók pedig más sportágban is vannak. Nem akarlak megtéríteni, csak 2 dolgot kell elfogadnod: 1) ezek a dolgok amiket leírsz, minden sportágban jelen vannak 2) a foci jelenleg a legnépszerűbb sportág a világon - lásd Olimpia vs Futball VB

    Ettől még utálhatod, nincs ezzel gond, csak az ok nélküli pocskondiázás, főleg ilyen szándékosan hergelő céllal készült videók esetén butaság. Én sem írok pl a pankrációs videók alá (vagy nem is tudom hogy hívják, akik színészkednek szándékosan), meg pl az amerikai foci alá, hogy mi a szar ez? Mert tudom, másnak ez tetszik, szíve joga, biztos jó, ha ennyi embert vonz.

    Nem a sporttal van gond, hanem az emberekkel. A foci egy elég komoly tradicíókat felvonultató sportág. Voltam Angliában meccsen, nem egyszer, hidd el, amikor 50 ezer emberrel teli arénában szorítasz egy csapatért, annak van egy HANGULATA.

    De mondom, nem kell szeretni, nem kell nézni, lehet utálni, kerülgetni, de ne pocskondiázd azt, amihez nem sokat értesz, főleg egy számítógépes játék kapcsán... Helyette van elég szemét a TV-ben, ami jogosan kaphat kritikát.

    Többet nem írok már, de elolvasom a válaszod. Ennyi.
  • Szefmester #8
    És akkor vajh miért van hogy egyes sportágakban ezt a fajta "örömködést" büntetik? Miért van az hogy egyes sportágakban a szabályokat úgy fogalmazták meg hogy ne a szürke zóna legyen a "kemény játék"? És vajon miért van az hogy bár olyan mocsok népszerű a foci, mégis üresek a lelátók? Miért van az hogy a szurkolók viselkedését eltűrik? Mert eltűrik.. egy átlag délutánon tenné azt valaki amit a tisztes szurkolók a pálya közelében azt már vinnék is be. (se kiskocsmában a közvetítést bambulók, se a pályára kicsürhézők ugyanúgy barmok)
    Kerülném én ezt a fost ahogy csak lehet, de elég nehéz ha gyakran 5 sportcsatornából 5ön adják majdnem állandóan! Mintha más nem is létezne....
  • Etinger #7
    Jah, és te a sportágat pocskondiáztad hozzáteszem, a példáidban meg a magyar focit szapulod már, jópofa. Az meg ki hogyan buzul, őszintén szólva nem érdekel, ez sem futball sajátosság. Szerinted nincs homár más sportágban? Nem is értelek, komolyan mint egy 15 éves aki rácsodálkozik a világra. Eleve valahogy én valamiért nem keresek ilyen videókra, nem tudom, ne nézz ilyeneket, én sem teszem, de focit azért lesek, és megnyugtatlak, nem erről szól. De te inkább ne nézd, csak ne is foglalj akkor állást.
  • Etinger #6
    Fúú, barátom, látom nagy gondok vannak itt, ezért nem nagyon akarok belemenni a válaszba, mert úgysem hiszem, hogy érdekelne :)

    - kezdjük ott, hogy a kormány döntése értelmében a 16 kiemelt sportág közül az úszók kapják a legnagyobb, 736.5 millió forintos támogatást.

    - mellette azért kap a foci annyi támogatást, mert arra van igény. Igen, sajnos a legnépszerűbb időszakában sem mennek ki egy teszem azt kosár meccsre idehaza annyian, mint egy válogatott meccsre, és ez nem pénzfüggő, egyszerűen a futball népszerűségéből fakad

    - a kézilabda szintén nagyon megy, lám, abban van is pénz, lásd Szeged, Veszprém, főleg utóbbi nem keveset kapott és nem kevés nézője is van, hozzáteszem a színészkedés ott is meg van

    - ahogy eleve a színészkedés nem futball sajátosság, sajnálom, ha ezt tőlem tudod meg, de MINDEN sportágban megtalálod ezt

    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    Nem gond, ha utálod a focit, de ez a beteges gyűlölködés nem jó és nem is egészséges. Na hagyjuk is, mert ez off, remélem a kommentjeinket törlik, csak valakinek reagálni kellett arra amit ideböfögtél.


  • Szefmester #5
    ÁÁá szóval egy lelkes szivárványzáslós drukker vagy... Legalábbis én meg ezt tudom leszűrni a hozzászólásodból.
    De tudod mit? Hogy ne csak ez a kép legyen itt mutatok pár tipikus focista jelenetet...

    Ebben látsz bármi sportemberhez méltó viselkedést, ami a pályára való? Én nem, de te azért istenítsd csak ezeket a pancsereket...
    Nekem pl ilyen még életemben nem jutott az eszembe, nem hogy ekkora tömeg előtt:


    Jah és nem mellesleg nem igen boxolósak.. látom a gaysocceren kívül más sportot sem nézel... Menj le a pályára villants egy rózsaszín tangeszt csak mert sikerült berúgnod a lasztit a hálóba. ;) Az való neked...

    Nézd már meg hol tart a te brutális sérülésekkel teli foci ma itthon, és hol tart a többi sportág ami elenyészően kevés támogatást kap! Volt valami vizicsocsó, vagy vizilabda vagy mi a fene.. jah hogy bajnokok lettek? Ohh.. és összesen keresnek annyit mint egyik másik paprikajancsi aki egy legyintéstől is pityeregve vergődik a füvön? Ha lenne egy videóbíró a meccseken, és a színészkedést életre szóló eltiltással jutalmaznák, akkor hirtelenjében lecserélődne a legtöbb csapat!
    A foci az a papírra vetett szabályok stoplis csukával való sárba tiprása! Mintha a mezrángatás tiltott lenne, meg a keményebb lökdösődés... mégis rendszeresen látni hogy mezt kell cserélni mert letépték egymásról. A színészkedést/műesést is mintha tiltanák, még is akkor és ott vetődnek el ahol csak tudnak. Ezek nem sportemberek hanem simán kifejezve gerinctelen szar alakok akik csalással akarnak előnyt szerezni, nektek meg ez az isten, ez a követendő példakép!
  • Etinger #4
    Hát sok más sportág prioritást élvez, ha gonoszak akarunk lenni főleg azok, ahol gond nélkül ki lehet ruccani a büfébe :D Viszont meg lehet nézni mennyit fejlődött a foci náluk, egyre magasabb a prioritása.
  • Etinger #3
    Remélem lesz moderátor aki kitörli a hülyeséged a francba. Az egyik egy erősport-küzdősport, ami arra épül, hogy a másikban minél nagyobb kár tegyél (legalábbis a KO akárhogy is nézzük, de ezt hozza el). Míg a futball baromira nem ilyen, szóval össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

    Másfelől megsúgom, hogy a focisták többsége olyan sérüléseket szenved el - lásd nyílt lábszár törés, tudod, amikor a saját csontjuk szúrja át a zoknit, amihez képest a lenti 4 (vagy legalábbis az elsőt leszámítva 3) boxolós kép délutáni babzsúr.

    Hány éves vagy komolyan? 13? Komolyan mondom, nem értem miért kell kreténnek lenni. Elege az oldal színvonala is 0, ahol az ilyeneket megosztják, minek kell reklámozni. Nőjél már... hihetetlen.
  • Szefmester #2
    És mikor csinálnak egy Late Night Soccer Edition DLC-t amiben a gólörömök utána kis homik nem csak szolidan letaperolják egymást hanem le is pippantják? Vagy amikor a "felrúgott" kislányok sírva hívják a mamijukat, vagy épp nyalókáért rimánkodva baktatnak le a pályáról, mert bibis lett a lábacskájuk?

    Normális sportjátékok helyett bezzeg ezt nyomatják... értelmes sportok helyett meg ezt nézik mindenütt....
  • NovaTerra #1
    "az Egyesült Államokban a mai napig a legkevésbé ismert és kedvelt sportok közé tartozik a labdarúgás."

    Azért ez nagyon nem igaz. Beckham, Henry meg sok nagy név nem véletlenül megy oda, mert marhára megfizetik és azért fizetik meg, mert megéri a klubnak. A női és férfi válogatott eredményei is nagy vízhangot kaptak. Általános és középiskolába is nagyon sokan fociznak.
    Szóval elég ismert és egyre népszerűbb. Nyilván nem versenyezhet az amerikai focival vagy a kosárlabdával.