Ötvös Tibor

Pénzt követelnek a kiadók az illegális letöltőktől

A CD Projekt a The Witcher 2 illegális letöltései kapcsán nagyon érdekes és abszolút pozitív nyilatkozatot tett. Elárulták, hogy nem fognak különböző másolásvédelmi rendszerekkel próbálkozni, hanem inkább különböző extrákkal tömik meg a programot és így próbálják meg rávenni a vásárlásra a játékosokat.

Azonban a torrentfreak.com egy napokban megjelent cikkéből az derül ki, hogy azért nem mondtak le az illegális másolatokból származó bevételről sem. És ezzel nincsenek egyedül. A beszámoló szerint a CD Projekt mellett szinte minden kiadó és fejlesztő próbál különböző módokon eljutni a warez közönséghez és kemény összegeket követelnek tőlük. Lássuk, melyek voltak a legemlékezetesebb megkeresések.



A sort az Atari nyitja, akik a The Witcher, Alone in the Dark és a Test Drive Unlimited 1-2 kapcsán először Angliában kezdtek el IP címek alapján felhasználókat lenyomozni, majd áttették eme tevékenységüket Németországba. A CD Projekt mostani akciója hasonló volt, csak itt minden egyes másolat után 800 eurót követeltek a játékosoktól.

A Koch Media számos esetben volt segítségére a nagyobb kiadóknak az ilyen "behajtási" ügyekben, így a Dead Island, a Prison Break: The Conspiracy, a Painkiller: Resurrection és Painkiller: Redemption (itt 300 eurót követeltek per játék) és az Agrar Simulator 2011 illegális másolatait használó játékosok már találkozhattak a kiadóval.



De ugyancsak Németországban "vadászott" a Rocksteady a Batman: Arkham sorozat miatt és a Eidos/Square Enix duó a Deus Ex: Human Revolution és a Kane & Lynch 2 valamint a Just Cause 2 kapcsán. Több ezer levelet küldtek ki, melyekben 800 eurót követeltek az illetőtől, ellenkező esetben... És itt ugye a retorziók következtek, mely lehetett feljelentés, de az IP-cím örökös letiltását is kilátásba helyezték.

És akkor most jöjjenek a további levelek feladói: Koch Media (Dungeon Siege III és Final Fantasy széria bármely darabja - 800 euró), Codemasters (DiRT 3, F1 2010, Operation Flashpoint: Red River - darabonként 800 euró), BitComposer (RaceOn), Techland (Nail'd), Ubisoft (Tom Clancy's Rainbow Six Vegas), Kalypso Media (Tropico 3-4, Airline Tycoon 2) és a dtp Entertainment (Cities XL 2012).

Az már persze ismét a CD Projekt hozzáállását tükrözi, hogy miután kiderült a nyilvánosság számára, hogy milyen leveleket küldtek ki, azonnal leállították a kampányt. Hogy ez most jó vagy rossz, azt mindenki döntse el saját maga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #57
    Most komolyan: ha nekem jönne egy ilyen levél hogy fizessek 8000 Eurót egy játékért... hagynám hadd menjen perig, aztán ha tényleg odáig fajulna a dolog, vennék kéz alól egy példányt 3000ért, és bemutatnám hogy nekem mindig is volt, és ellenpert indítanék zaklatásért :)
  • Nuclearity #56
    sok sikert hozzá
    (arról nem is beszélve, hogy ez mind ingyen van nekik is igaz...?)
  • cateran #55
    A szolgaltato naplozasabol?
  • Nuclearity #54
    azért egy dinamikus ip vel rendelkező személynél megnézném, hogy azonosítják be... ;)
  • finizlik #53
    Sok sikert.

    Amit nem loptam el azért nem fogok fizetni, mellesleg próbálják rámbizonyítani a dolgot... Ott röhögöm pofán őket ahol akarom.
  • Kindred Blades #52
    Ugyan!
    Ennek még értelme is lenne.

    Aminek van értelme, abból nem mindig lehet jó zsíros csekkeket kiállatani...
  • RoyalPredator #51
    Nem a torrentezést kell baszkurálni, hanem a kiadott játékok minőségén javítani. Tudod mennyi játékkal találkoztam, ami fele áron érné meg?...
  • Nuclearity #50
    komoly? 94 ben kb autót kaptál azért a pénzért... :D
  • COOLancs #49
    Azért a legtöbb ember nem engedheti meg magának Mo-n hogy akár 2 havonta játékot vegyen 10k-ér...Bár hozzáteszem ha 200 forintba kerülne minden játék, valszeg akkor is a többség warezolna.

    Nemtom mennyibe került a kiadóknak ez a kampány, de sztem eléggé ráfizethettek. Inkább a siteokat kellene csesztetni, nem szerencsétlen pistikét mert letöltötte a Barbie in Wonderland-et.
  • zola2000 #48
    persze szokásokon nehéz változtatni...