Ötvös Tibor

A PC-sek fele digitálisan vásárol játékot

A jelek szerint a korábban még lenézett és sokak szerint teljesen felesleges digitális terjesztés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen egy friss kimutatás szerint a 2009-ben megvásárolt PC-s játékok 48 százalékát ilyen formában vették meg a játékosok.

A felmérést az NPD végezte és ebből adódóan a fenti szám kifejezetten az amerikai piacra vonatkozik. Ám ennek ellenére kifejezetten érdekes, hogy a tavaly PC-re eladott 44,8 millió programból "csak" 23,5 millió volt dobozos, a többi digitális disztribútoroktól került a játékosokhoz.

A legsikeresebb természetesen a Valve által működtetett Steam, de szorosan ott van a nyomában a Direct2Drive és a Blizzard saját honlapja is. Elemzők előrejelzése szerint a fejlődés megállíthatatlan és hamarosan egyszerűen nem éri majd meg dobozos változatban is megjelentetni egy játékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TreDoR #27
    Nekem valahogy másképp néz ki a steamem:

    http://www.sg.hu/galeria/1134912714/11349127141279966906.jpg

    Gondolom mikor eladsz egy dobozos gamet adót is fizetsz utána, mert különben illegális.

    Ha már szóba került a régi hl2, a dobozos starforces védelemmel ellátott gamekkel mi a helyzet? Mikor felpörög a dvd az egész gép megfagy (xp-n), aztán percekkel később elindul. Nemrég feltettem egy ilyen gamet 64 bites win7-emre, kért egy újraindítást, utána pedig nem volt hajlandó a gép eljutni a win betöltéséig (csökkentett módban sem), szerencsére utolsó működőképes módban elindult, le is kaptam netről a starforce remover toolt és a játékkal együtt töröltem a picsába
  • Tinman #26
    Nem is állítottam, hogy minden CE-t nyakló nélkül meg kell venni.
    Ami egyszerűbb CE-m van /mert olyan is van pár/ azok olyan pofátlanul olcsók voltak, hogy bűn lett volna őket nem megvenni.

    Trine nekem is megvan... volt vagy 1500 Ft és mindig jó érzéssel tölt el, hogy látom a polcomon.

    Cool, exclusive, evm, sold out-ot én is ha lehet elkerülöm, de ha vicc áron van és érdekel is, akkor megveszem.
  • Tinman #25
    1. Google... eddig egy barlangban laktál?

    2. Rakat steam kedvezmény? Amikor már kézzelfogható verzióban is nulla áron van? Nem, nem nagyon beszélek róla és adhatják ingyen is, akkor is csak egy név az accountodban, pont olyan, mint egy Proper verzió iso-ban a vinyódon, azzal a különbséggel, hogy az egyikre rámondják, hogy illegális, a másikra meg, hogy legális.

    3. "megvettem azt 100 el nem adom a büdös életben,"

    Adódhat úgy az életed, hogy nem ártana viszontlátni abból a sok százezerből valamennyit... steam esetében ez elég felejtős.

    "a te bajod hogy 1x játszható tucatcuccokba ruházol be a steamen"

    Azóta nem vagyok steam-en, amióta a kézzelfogható HL2-ömet nem lehet elindítani!
    0-day vettem a HL-2-öt, 10.000 Ft-ért. Végigjátszottam.
    1 év múlva újra elő akartam venni, de már nem emlékeztem a jelszóra, mert a szaros steam a szokásos könnyebb jelszavaim nem fogadta el, így jó bonyolult "kisbetűnagybetűszám" kombó lett. Az 1 év alatt az email amihez a steam acc volt kötve megszűnt NEM AZ ÉN HIBÁMBÓL! Így hiába kértem jelszó-emlékeztetőt nem mentem vele semmire. Írtam a híres, fúúúúdefaxa steam supportnak, akiknek mellékeltem a játék számláját, mellékeltem a HL2 kódomat és a steam user nevemet és illedelmesen leírtam a kérésem. Ezt vagy 4x tettem meg 1.5 hónap alatt, ugyanis le sem szartak.
    Így alap dolog, hogy nem vásárolok steam-en... de amúgy sem tenném, mert nem fizetek olyasmiért amit nem tehetek fel a polcomra.

    "Lakásdíszre én könyveket használnok azok legalább tényleg meg is érik az árukat nem mint egyes agyonhypeolt szar játékok."

    Lakásdíszre én vázákat és ritka növényeket használok, ha már itt tartunk, de mivel 6 éves korom óta játékos vagyok, ezért van egy nagy sarok a gyűjtői kiadásoknak fenntartva. Természetesen van könyvespolcom is, de nem túl díszes látvány a sorba és élre beállított rengeteg könyv. Ha ez téged kielégít...

    "Ha meg egy gyűjtői kiadást eladsz a profit miatt akkor segghülye vagy nem pedig gamer."

    Remélem lesz az életednek olyan szakasza, amikor olyan súlyos csapások érnek, hogy kénytelen vagy a legféltettebb könyveidtől is megválni, akkor majd dobj egy p.ü.-t hadd segghülyézzelek...
  • Indigo #24
    Gyönyörű szép ez a Bioshock kiadvány! De azért nem minden gyűjtői kiadás ilyen szép és tartalmas ám! Van amiben csak egy kódot kapsz pár extra cucchoz, kapsz aztán kapsz lemezen pár artwork-öt, pár "így készült" videót, meg ilyeneket, jópár ezressel többért... Na ez már inkább lehúzás, mint digitálisan vásárolni...

    De ez csak egy dolog. Én megértem azt is, ha valakinek nem kell doboz, kézikönyv stb., csak a játékélmény, a szórakozás! Pl. Trine-t én Steam-en vettem meg, iszonyatosan élveztem, és mindig jó érzéssel áltam fel a gép mellől, rohadtul nem érdekelt, hogy "úristen, ez nekem nincs meg kézzelfoghatóan, nyáháháhhááhhhááá "...

    Aztán nemrégiben a nyári akció keretében megvettem a Death to Spies részeket, potom pénzért, olcsóbban, mint bárhol megkaptam volna, illetve nem kell pakolgatnom a csúnya "Cool" sorozat borítóját, arról nem is beszélve, hogy a második rész nem is jelent meg nálunk, de külföldi áruházakban sem láttam még...

    És hát igen, a szobámat én is inkább könyvekkel, néhány antik tárggyal, és innen-onnan kapott és vásárolt szuvenírekkel díszítem...
  • Indigo #23
    Én már ezért nem szeretem olvasni az "Eredeti játékaink" topikot sem... Valahányszor ez a téma, nyüszít, szűköl mint egy kiskutya, hogy "jajj a gonosz valve-nak tömjük a zsebét" (nem mintha ő a dobozos játékaival nem tömné más kiadókét), "dehát én az Okavango deltájában akarok játszani laptopon, akkor most mi lesz?" (túloztam, tökmindegy, de olyan életszerű helyzetet még nem hallottam tőle, amikor neki játszania kell és közel-távol nincs egy rohadt internet-elérhetőség aktiválni, hogy aztán off-módban kényelmesen játszani tudjon akár a Kékes-tetőn is...)

    Ez a zombis hasonlat meg... Pfff...

    Most még csak a fél világ hülye, zombi, de majd ha már csak páran maradnak, akik ragaszkodnak a dobozos játékokhoz, akkor már csak páran nem lesznek azok...

    Szerintem hagyjuk rá.
  • IMYke2.0.0.0 #22
    Fejtsd ki, érdekel.
  • Ry0K3N #21
    fáradságos munka x"D "beteszed és játszol" nem is tudom kik nyavajogtak mindíg hogy lusták installálni lusták problémát megoldani ha valami nem megy és lusták pachelni.
  • Ry0K3N #20
    1. az mi a rák mégis?
    2. akkor nem ott kell megvenni de a rakat steam kedvezményekről meg nem beszélsz mi? mikor féláron van sokminden
    3. az egyéni szoc probléma, amit én megvettem azt 100 el nem adom a büdös életben, a te bajod hogy 1x játszható tucatcuccokba ruházol be a steamen
    Lakásdíszre én könyveket használnok azok legalább tényleg meg is érik az árukat nem mint egyes agyonhypeolt szar játékok. Ha meg egy gyűjtői kiadást eladsz a profit miatt akkor segghülye vagy nem pedig gamer.
  • wednes #19
    2. Ezt én is meg tudom érteni. Sok steames játéknál azért nem kell online lenni. Ráadásul úgy látszik az a tendencia, hogy most már mindenféle játékhoz account kell. Hiába veszed meg dobozosan, reggelni kell, fent kell lenni online pl: UBI. Aztán a dobozos játékok hozzáadott tartalmát csökkentik, megint csak UBI a példa.

    Egyébként nem feltétlenül olcsóbb a digitális terjesztés (valószínű azért még az). De ott fenn kell tartani sok szerverparkot. Hiszen a játékokat onnan "húzza" le több tízezer felhasználó, végzi a folyamatos patchelést stb. Annak is vannak költségei.
  • IMYke2.0.0.0 #18
    1 - ezt én meg is tudom érteni, valakinek így kényelmes.

    2 - árukapcsolással. Ha játszani akarok, akkor a saját játékommal, ott, és akkor, amikor akarok. Akár a Kékes-tetőn is, a TV-torony tövében, egy laptoppal és 2 napi hideg élelemmel.
    De nem - a "digitális terjesztők" úgy gondolják, hogy minél több pénzt kell bezsebelni, ennek fejében egyre több játék ekluzívvá [az ő szemükben egyre olcsóbbá] válik, cserébe: STEAM - internet-függés a játékhoz (megvételhez) - semmi megfoghatóság

    3 - a leszólásra gondoltam, arra, ha nem haladsz a tömeggel, akkor UFO-nak néznek...