Ötvös Tibor

A játék gyógyítja a szemet

A rengeteg káros hatás után most íme egy pozitív példa a játékok szervezetre gyakorolt hatásáról.

Egy 6 éves kisfiú ugyanis a látását köszönheti a Nintendo DS konzoljának. Ben Michaels 4 éves korától a jobb szemére rosszul látott. A betegség hivatalos neve amblyopia, azaz tompalátás. A fiút folyamatosan a különböző orvosokhoz hordták, akik nem tudtak segíteni rajta, míg egy Ken Nischal nevezetű doki egy elsőre nagyon meglepő módszert javasolt.

Bennek napi 2 órát kellett játszania leragasztott bal szemmel egy Nintendo DS-sel és az eredmények már az első héten meglepően pozitívak voltak. A szülők elmondása szerint a terápia kezdetén "Ben" még az ő arcukat sem tudta megkülönböztetni egymástól, most pedig olvasni is tud.

A módszer lényege, hogy a játékok a szemet ismétlődő mozgásra ösztönzik és ezzel segítenek a szemnek helyesen fókuszálni. A módszert most egyébként a Great Ormond Street-i Gyermekkórház tompalátású betegein is bevetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommyGun #7
    A cikk arról szól hogy a gyereknek végre egy doki nem azt mondja hogy elkell járni egy másik orvoshoz szemtornára ami fárasztó és unalmas hanem ugyanezt a hatás szórakozás közben is elérheti. A gyerek szívesen játszik a gépen és még javul a szeme is.
  • szcsongor #6
    latom jol megragadtad a cikk lenyeget...
    jatszhatott volna egy PSP-vel vagy akarmi massal is, itt a lenyeg az volt, hogy a szemet tornaztassa valamivel
  • Balintos #5
    nem lehet hogy csak nagyon ronda volt az anyja?
  • Julius Caesar #4
    Fanboy alert! Battlestations! Begin flame on my command!
  • Skynet #3
    Pont a DS javítja a szemet,szakadok:DDDD
    A nintendo ontja magából a szart,ez is egy reklámfogás tőlük.
    Jó hogy nem egyből a 3DS javítja a szemet, ami sokaknál fejfájást (ergo szemgyilkos) okozott...:D
  • Rise Against #2
    Nem túl találó a cikk címe. Csak bizonyos esetekben gyógyítja a szemet.
    én pl. nagy valószínűséggel a sok játéknak köszönhetem a -2-es szemeim.
  • nkmedve #1
    A tompalátás javitásához gyakran alkalmazzás az egyik szem letakarását, ez nem ujdonság, az viszont meglepő hogy a doki ilyen játékot adott a gyerek kezébe és hogy ez tényleg segitett.
    Annak idején én is voltam hasonló kezelésen (ugyancsak 5-6 évesen), de ott nem DS-el kezeltek (hol volt az még ;) ), hanem valami szemtorna volt specializált gépekkel.

    Kár hogy az ilyen eljárások egy bizonyos kor fölött már nem segitenek, nekem még mindig van egy nagyon enyhe tompalátásom (bal szemem gyengébb), ezzel valószinűleg együtt kell éljek.