Ötvös Tibor

Nem fogy az Alan Wake

Sajnos rengeteg olyan példát hozhatnánk fel a múltból, mikor egy kritikailag sikeres játék egyszerűen nem találta meg a célközönségét.

Vagy megtalálta, ám a boltok helyett inkább a különböző letöltő oldalakról szerezték be a kívánt programot. Ilyen sajnálatos bukás volt például a Beyond Good & Evil és majdnem hasonló sorsa jutott a Dead Space is. Ma pedig egy újabb esetleges bukásról érkezett hír.



Az Alan Wake a Max Payne sorozattal megérdemelt sikert aratott Remedy évek óta készülő akció-kaland-thriller-horror játéka, mely szinte minden kritikában magas pontszámot kapott és nem egy helyen már most jelölték az Év játéka díjra. Ám a vásárlók nem rohamozták meg a boltokat Alan kalandja miatt, hiszen Európában a megjelenés hetében mindössze 88.177 példányt értékesítettek.

Összehasonlításképpen megemlítenénk a PS3 exkluzív God of War 3 első napi (!) eredményét, mely 405.421 darabot jelent. De legyünk igazságosak, hiszen Kratos neve már bejáratott. A Heavy Rain viszont szintén új cím volt és szintén csak egy gépre jelent meg (jelesül PS3-ra), ám első hetében 272.703 példányban kelt el.

A Microsoft még bízik az amerikai megjelenés esetleges jó szereplésében (ma volt a premier, de adatok még nincsenek).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macccy #42
    Hali.
    Nah ... hhh ... ezt még elmondom (mer baromira unatkozom melóban) aztán rád bízom elhiszed vagy sem, rádhagyom. Volt időm olvasgatni (fenti oknál fogva) az elmúlt hónapokban. Tehát ...
    "God of war,MGS,Killzone,stbstb" ... igen nekem is ezek jutnak eszembe (bár MGS nem érdekel) csak és talán a Heavy Rain meg az Uncharted2. Viszont több nincs. Nincs számomra ezen a 4-5 darabon kívül bármi is. Bogzra - ahogy nevezed - ott van a Halo franchise ami még ma is (okkal) nagyobb név, mint a Killzone (ha már minőségi darabokat említettél és nem szereted a Gears of War szériát)! A God of War tetszik, de óóó ne beszéljünk játékok kapcsán agyatlan hentről, mert például a Kratos szériában sem kell találós kérdésekre válaszolni vagy fizikai példákat megoldani, ugye? Ráadásul ott az elég jól sikerült Dante's Inferno is! A japó MGS-t számomra bőven pótolja a kiváló single és multi-coop Splinter Cell. Aztán ott a Forza, stb stb ... Nem azt mondom, hogy "bii bii a PS egy szar", sőt jó az, de nem lesz attól több a jó exclusive rá, hogy mondod. A tény EZ. Ja és ami azt a minimális különbséget illeti a nagytöbbség multi címeknél: teljesen igazad van, látványban szinte nincs is különbség pár textúra szűrést, túlhomályos élsimítást, árnyék és egyéb bugot kivéve, ezek talán fel sem tűnnek, de sok cím sajnos teszteléskor be is szaggatott a sony gépén, ami viszont nem tett jót az általános értékelésnek. (hozzáteszem ezek leginkább a 'bogzra' jobb leprogramozás, könnyebb optimalizálás miatt vannak, de végülis a játékosnak nem kell tudnia mi van belül, hány SPE vagy szimmetrikus mag, a lényeg az eredmény)

    "We found that the Xbox 360 actually had better graphics in the majority of the games we compared."

    "Our first graphics comparison between the two consoles showed that the Xbox 360 looked better on most of the games, oftentimes drastically so."

    "no surprise that the Xbox 360 version of Red Dead Redemption has better graphics than the PS3 version"

    Forrás: Gamespot - Xbox versus Playstation 3 Graphics Comparison vol.1-4


    Ja és még említetted a Heavy Rain-t, de ez viszont már megbocsáss, de hülyeség: nem azonos a műfaj távolról sem (interactive drama / psychological action thriller) és nem azonos a játékmód sem (lineáris, rolling movie interakcióval / tágas helyszínek, lineáris barangolás, felfedezés, harc). Ha neked jobban tetszik, szíved joga, én is végigvinném, ahogy a Fahrenheit-et is, de az Alan Wake messze élvezetesebb volt számomra mint eddig bármi hasonló.

    Jah, majd elfelejtettem, az Undying! Na az valóban hasonló volt, azt imádtam is nagyon annyi különbséggel, hogy az FPS miatt sokkal inkább volt para-shooter és nem emlékeztem rá pár hónap, év után (ahogy most sem). A Siren meg olyan mint az SH sorozat, szintén nem pont a thriller, inkább horror, zombis-lényes fajta, belezős.

    Nah, elég már. Kellemes hétvégét!
  • Skynet #41
    A nagyobb bevállt címek a sonynál vannak jószerivel,úgymint God of war,MGS,Killzone,stbstb....Az exkluzív címek közül is a minőségibb darabok sony alatt figyelnek. A bogz egyetlen előnye a multiplatformoknál előforduló egyébként mostanság qrvaminimális látványkülönbség. Ennyi.:)
    5 óra nekem AW-ből elég volt,majd egyszer végigtolom ha kerül hozzám bogz,de részemről a bogznak a pc mellett leáldozott,nagy nulla exkluzívok jönnek rá (Igen beleértem a Gears Of War-t is aminek a második részét kb 1-2 hó alatt toltam ki annyira untam- agyatlan hent új pályákkal,ez kell a népnek--> a 3. része még képek formájában sem érdekel...)
    Hogy nem jut eszedbe ilyen hangulatú játék...Undying (Régi és köröket ver rá)...Clock tower...Siren...Stb van dögivel... Egyébként ha már thriller, Heavy Rain szintjétől továbbra is le van maradva.:)
  • Macccy #40
    Skynet: Oké, nem vagy elvakult fan, már látom. Azokkal nehéz értelmesen beszélgetni ...
    Alan Wake témában ... Hát én nem akarlak rádumálni, de 'jópár óra' alatt nem igazán látod át a történetet, sőt mi több, lehet nem is látsz belőle szinte semmit! Én éppen most játszottam végig! 5 vagy 6 napig játszottam vele, szinte fejezetenként, összesen kb 15 órát. A véleményem, hogy ha CSAK a történetet vesszük, akkor ott áll a dobogón számomra, olyan csodálatosan kidolgozott, filmes történetek mellett, mint a Max Payne, Silent Hill 2 vagy a Mafia. Ha pedig a hangulatot, akkor bizony KOMOLYAN nem jut eszembe ilyen hangulatú játék ... elképesztő volt sokszor. Fantasztikus. Én és még sokan, akik végigjátszották szeretnénk, hogy folytassák (juliusban kapom ingyen az első kiegészítőt) ezért is szar látni, hogy így szidják a sajnos kimaradt PC -sek és sajnos sokszor PS3 -as emberkék is ...

    Az exclusive játék vitába nem mennék bele inkább ... szám szerint közel annyi játék van csak PS3 -ra mint csak Xbox -ra és én 3 darab PS3 játékra mondanám azt, hogy szeretném, ha lenne Boxra (vagy PC -mre) a többi nem érdekel kicsit se, japánok főleg ... A nagyobb, bevált címek és exclusive-ok miatt és sok jó multiplatform miatt pedig SZERINTEM az előny még mindig a "tetves M$" -nél van, de ha jól rémlik a szoftvereladások is mutatják. Áhh mindegy is ... francba, csak belementem. Ízlés kérdése amúgy is ...
  • Macccy #39
    Oláh: Nem kell fizess "tetves M$-nek" vinyóért, ha nem akarsz, rádugsz egy 8-16 Gb közötti pendrive-ot és kész. Azt pedig bárhová viheted, másra is használhatod szabadon, univerzális megoldás és költségkímélő is. Jelenleg én is így használom, mivel még friss az Arcade gép (ami 38eFt), talán majd egyszer veszek HDD-t is.
    Ami a PC "exclusive" játékot illeti ... hááát ... Én is amiatt vettem a PC mellé a Boxot, mert egyre inkább láthatóan szűkül a PC játékfelhozatal, a címek átcsúsznak a két nagy konzolra, évek óta főleg a Box a fejlesztés alapja, sok játék csak utána íródik át, sőt sokszor anyagilag nem éri meg a kiadóknak, így el sem készítik. És ez csak fokozódni fog. Hiába, mondják, hogy "dehát boxon is van kalózkodás" ... az eladások mégis úgy néznek ki (épp a múltkor néztem egy új játékál) hogy Xbox 50% PS3 40% és PC 10%. (arányok, nem pont ez volt, de emlékszem, hogy valahogy így) Szóval ha valaki szereti a játékokat - ahogy én is 25 éves fejjel még mindig szeretem a minőségi, legjobb címeket - akkor venni kell a PC mellé (!) egy Xbox-ot vagy Playstation-t.
    Steam féle leárazások megjelenéskor és pl. angliai webshopokban minden héten (hétfő, péntek) vannak, sok játékot előrendelve is 10 ezerért kipostáznak az ajtódhoz, más címeket megjelenés után 2-3 hónappal már 4-5 ezer forintos áron megvehetsz! (és még mindig csak TOP címekről beszélek)

    Na jó hosszúra nyúlt és annyira nem is ide tartozik, csak sokszor hallom ezeket az érveket és énis nemrég rágtam végig, na ... ennyi ...
  • Skynet #38
    Nem vagyok egyik gép fanboya (és főleg nem girlje:D) sem...2 évig voltam X360 boldog tulajdonosa (3 szériám volt). Az elmúlt háromnegyed évben nem jelent meg a boxra olyan cím ami miatt értelme lenne PC mellett nekem az X360-nak. AW-et havernál láttam,ott toltuk jópár órán át,egyáltalán nem voltam úgy elájulva tőle.
    Így lett a pc mellé kb 2 hete PS3 (1 éve is volt,de pénzhiány miatt szabadulás volt tőle). Ha csak az exkluzívokat nézem akkor tetszik nem tetszik,a 360 rég elvesztette exkluzív játékok színvonalában a versenyt // ahogy a ps3 általában a multi címeknél. Pc mellé egy Forza 3 miatt nem fogok 360-at tartani...

    Oláh: Ezen a pc-n sokkal több exkluzív van dumán rendesen felröhögtem...Végülis ha minden szart beleszámolok,még a traktorszimulátorokat is (bocs a fanoknak),akkor lehet hogy több van de a minőségük erősen nevetséges kategória,tisztelet az évenként megjelenő 1-2 kívételnek // A gta pc-n jobban játszható ezt meg felejtsük már el,10k-ért már lehet kapni ps3-hoz egeret amit faszán használni is lehet,autoaim pedig kikapcsolható,az analóg karos célzás megszokás kérdése,singleplayerben teljesen jó,bőven elég....
  • Oláh Herkules #37
    én is többször gondoltam xboxra, de vinyó nélkül semmi, egy 120 gigás vinyóért meg akkor adok 20k-t a tetves m$-nek, ha majd ballmer kinyalta a csokit a hátsófelemből :D
    Aztán mit is kapnék azért a közel 60k-ért? Lenne 3 db exkluzív játék ami érdekelne, azt is jó pénzért megvenni (steam féle leárazások ugye nincsenek), vagy flashelés, kevésbé élvezhető játék a gagyi kontrollerrel), és mivel pc-n sokkal több exkluzív játék van, sőt exkluzív játékstílusok vannak, ezért így is úgy is pc-t is kéne fejleszteni, tehát így a konzol nem éri meg akinek változatosabb izlése van a játékok terén, és nem elég az arcade autós, ugribugri rpg, arcade repülős, és gta szerű játék (ami egyébként pc-n sokkal jobban játszható, főleg hogy ott nem játszik helyetted a gép (autoaim)). Pedig simán vonzóbbá tehetnék a konzol kínálatot is, csak a pofátlan lehúzásokat (vinyó) kéne megszüntetni, normális egér támogatást összehozni minden játékhoz, és nem csak a tipikus konzol stílusokat erőltetni.
    Ja meg a moddolás előnyeiről nem is írtam pc-n...
  • narumon #36
    Hát a kétszer olcsóbb gépeden meg úgysem tudnál játszani vele, akkor meg nem mindegy? (meg a többi multiplatform gaméval sem)
  • kovadam87 #35
    ne beszélj zöldségeket :) egy új ikszboksz drágább mint az én gépem. majdnem 2x :D Olyan játékot még nem adtak ki hogy amiatt én vegyek egy boxot :P bár ha a felső 10ezerhez tartoznék biztos meglenne :D:D
  • Macccy #34
    Ha hivatalos bevételi bukta lenne, ami azért szerintem nem lesz (legalábbis remélem) akkor SEM lesz PC-s verzió. Erre még nagyobb készpénz összeget is feltennék. Ne gondoljátok, hogy januárban, vagy mikor jelentették be hivatalosan, hogy XBOX/PC címről XBOX only lesz ... szóval ne gondoljátok, hogy ezt januárban két nap alatt találták ki. És a Remedy valóban nagyon kicsi csapat. Kizárt, hogy a DLC-k és egy lehetséges folytatás mellett egy PC portot kalapáljanak.

    Jaaj az 5 év fejlesztési időn meg ne csámcsogjatok már, mint a vénasszonyok ... El lett mondva, több helyen is szerintem, hogy tucat másik játékot fejlesztenek/fejlesztettek 4-5 évig, háromszor ekkora létszámú csapatok is! Azért emlegeti mindenki ezt annyira, mert ennek a játéknak a fejlesztése alatt sokszor adtak ki videot már a kezdeti időkben is és a Remedynek amúgy is jó a neve, a múltja miatt mindenki egyből ráizgult az újságírók anyagára! Ennyi. Ha dugdosták volna, mint a lopott biciklit (ahogy a Blizzard szokta évekig, vagy a Rockstar, Valve főleg) akkor most senki sem rázná az öklét az 5 évet emlegetve!

    Tisztelt PC Only játékosok! Ha ennyire - mit szépítsem, csalódottak vagytok, savanyú a szőlő, na ... Ha ennyire kell az Alan Wake, akkor a köpködése, a Remedy és a Microsoft szidása helyett, miért nem vásároltok Ti is egy Xbox 360-at? Aki le tudja tölteni és játszható sebességgel el tudná futtatni a gépén, az valószínűleg a videokártyája áránál olcsóbban beszerezhetné a konzolt és meg van oldva. (én nincs 1 hónapja, hogy a PC mellé beruháztam egyre, főleg az Alan Wake miatt és nagyon nem bántam meg)
  • pixx #33
    Ha bukik, akkor a srácok nem csinálnak pc verziót, hanem az Ms kiteszi őket az utcára...