Ötvös Tibor

Az Epic nem készít PC-s játékokat

Az Epic 1991-ben alakult meg és karrierjük első 10 évében olyan játékokat tettek le az asztalra, mint a Jazz Jackrabbit vagy az Unreal.

Azonban az utóbbi években a csapat szinte egyáltalán nem jelentkezik számítógépes játékkal és láthatóan elsődleges fejlesztési platformjuknak az X360-at tekintik. Ennek okáról kérdezték a cég elnökét, Mike Cappst, aki rögtön ki is fakadt a PC-s játékvilág ellen.



"Ha 6 évvel ezelőtt besétáltatok volna az Epic irodájába, akkor egyértelműen láthattátok volna, hogy az Epic egy PC-s cég" - állította Capps. "Egyetlen egy PS2-es címünk volt, a többi játékunk mind számítógépre készült. Most pedig azt kérdezik tőlünk: Miért gyűlölitek a PC-t? Konzolos cég lettetek".

"A válasz rém egyszerű" - folytatja Capps. "Ez azért van, mert a konzolokban van a pénz. Még mindig készítgetünk PC-s játékokat, még mindig szeretjük a PC-t, de már szembesültünk a kalózkodás hatásaival. Rengeteg nagyszerű független fejlesztőt tett tönkre és ez megváltoztatta a kiadói gyakorlatunkat."

"Szóval lehet, hogy a Facebook megmenti a PC-s játékipart, de egy ottani játék grafikája soha nem lesz a Gears of War szintjén."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dzson #83
    Értem már, viszont ezt (szerintem) inkább lehetőségnek nevezik, nem keresztmetszetnek. Vagyis, nem szűk a kontroller keresztmetszete, hanem behatároltak a lehetőségei, mert csak 16 gomb és 2db. analóg botkormány van rajta.

    Ez valóban így van, de pl. a Red Alert 3-ban nagyon jól megoldották a kontrolleres kezelést, csak a kurzor mozgatása macerás annak, aki egeres RTS-eket játszott korábban. Vagyis, aki konzolon tanulja be az irányítást, az profi lesz benne. Egyébként csak a fejlesztőkön múlik, mert az AoE2 playstation 2-es változata teljes egér és keyboard támogatással jött ki, meg pár FPS (NOLF, HL2, ST Voyager EF). Hogy PS3-nál miért nem írják így meg, azt nem tudom, pedig a gép formware szinten támogat mindent. ha rádugsz egeret é billentyűzetet, a menükben és a böngészőben is használhatod simán.

    A kontrollerre visszatérve, azért Frag a neve, mert kimondottan FPS-ekhez ajánlják, és azért is drága (amellett, hogy célhardver vagyis kevesen veszik és ezt bekalkulálják az árba), mert igen jó minőségű, szabadon konfigurálható, stb. Személy szerint ugyan nekem az egeres fps olyan, mintha excelben kattintgatnék, mert az egeret default erre találták ki, és egy valós helyzetben is sokkal élethűbb a lomha fordulás és a gyaloglásból futás, mint a pécén, ahol fél mp. alatt hátrafordulsz egy 8 kilós gránátvetővel, és 0mp. alatt gyorsulsz álló helyzetből rohanásba. De hát van, akinek az élethűség és a feeling a fontos, másnak meg az, hogy irreális távolságból leszedjen pixel méretű embereket a távcsövessel kattintgatva a képernyő közepére.
  • opeca #82
    Hát igen, pont ilyenekről beszélek.
  • opeca #81
    A szűk keresztmetszetet itt arra értem, hogy ugyebár leülnek a tervezők, belőni a játékot, eltervezgetni, milyen legyen a játékmenet stb stb.

    De csak az alapgépet vehetik alapul, ugyanis a te általad is említett kiegészítő-kontroller, opcionális, nem jár az alapgéphez, ergo nem is terveznek rá olyan játékot, ami ennek a kontrollernek a képességeit maximálisan ki tudná használni - te lehet, hogy kényelmesebbnek érzed, de ez egy más dolog - ugyanis ez esetben már a hagyományos gamepad-al okozna komoly gondot az irányítás.

    Tehát itt a gampad a szűk keresztmetszet, ahhoz kel igazodni az fogja megadni azt a minimál játékvezérlést, amihez gyakorlatilag az egész játékot tervezni kell. Komplexebb vezérlést nem találhatnak ki, ugyanis akkor már gamepaddal vagy nehezen vagy sehogy sem lenne irányítható a játék.

    Lehet, hogy a te általad leírt vezérlőt is tudod használni, de olyan játékot nem csinálhatnak, amit csak ezzel tudsz használni.
    Erről szól itt a szák keresztmetszet és ezért van ez nagyon behatárolva.

    Hozzátéve, hogy amint írtad FPS - mondjuk pont ez a játékstílus a pécé védjegye. Na, akkor az amúgy eddig fertelmes gamepad-os FPS-ezést felválthatja egy ilyen, de nem csak FPS-ből áll a világ. Nézz meg pl egy StarCraft-ot, hogy mennyi gombot használnak a jobb játékosok.

    Amúgy néztem, használtan 13.000 forint, ebből már veszek pécére egy Razer DeathAddert, ami azért a kontroller-technológia egy topja.

    De amúgy pécére meg eleve így lehet fejleszteni, mert van normális defualt kotnroller.

    Nézz meg egy pécére portolt konzolos játékot.

    A többségben egér nuku, kurzorral lehet a menüben lépkedni ielltve négy-hat gomb le van bindolva a pécé billentyűire, szóval fertelem.

    Ez a szűk keresztmetszet.

    Majd ha defaultban jönnek az ilyen FragFX-ek, plusz még egy billentyű-féle is esetleg, akkor már elhárul az akadály, a bóvli, faék egyszerűségű konzolos játékok eltakarítása elől.
  • narumon #80
    Szerintem ezt játéka és egyéne válogatja. Maradjunk ennyiben.
  • JTBM #79
    Ehhez csak az kell, hogy a teljes játékot újra írják.

    Pl. ha kiviszik a "World" engine egy (vagy több) részét a szerverre, akkor azt a teljes részt újra kell írni az összes interface-szel, ami a kiköltözést lehetővé teszi.

    Sok sikert. ;-)))

    Ezeket csak belső emberrel tudják feltörni.

    Ha csak érvényesítő kódokat küld, mint pl. a Settlers 7, azt el lehet kapni és ki lehet írtani, még akkor is, ha nagyon sok helyről küldi.

    De ha a valódi program fut távol, azzal semmi sem tudnak kezdeni.

    Pl. az internet bankod is pont így működik. Ha fel lehetne törni, megtennék...
  • Ender Wiggin #78
    Így van. Pl itt van az új Splinter Cell. Kitalálták, hogy legyen akciójáték, p-be a lopakodással. Legyen egyszerre sok ellenfél. De ugye ezek likvidálásához, egér kell, a gyors, precíz célzás miatt. Ha nincs egér, akkor jöjjön a fakező, faagyú konzolos vakegerek auto-aimje. Ki kell jelölni az összes fószert, majd egy másik gomb lenyomásával Sam Fisher kiírtja mindet. Sőt egy pályarésznél már ki sem kell jelölni, mert mind eleve így érkezik, csak nyomogatni kell a megfelelő gombot. Én ezt hívom a játék megcsúfolásának.
  • Dzson #77
    Nem. Ez egy egeres kontroller kombó, amit a default helyett használhatsz. Nem kell semmit állítani, konfigurálni, bedugod és megy. És sokkal jobban játszható vele egy FPS, mint a bill/egér cuccokat pécén, mert itt a mozgás sebessége is dinamikus, nem pedig vagy rohansz vagy állsz és annyi (bár nem hiszem, hogy ez a pécé gamereknél igény lenne, ők a rohan / kempel / lő mozgáskúltúrában nőttek fel).

    Mi az a szűk keresztmetszet amúgy, amit emlegetsz? Ezt valóban nem értem.
  • opeca #76
    Gondolom arra céloztál, hogy sokan említik a kontroller hiányosságait, és lám mégis van hozzá egeres kontroller.

    Erre írtam, hogy nem az a porbléma, hogy nincs, hanem az, hogy a default, jóval szegényesebb kontrollerre írják a játékokat, tehát lehet bármilyen hiper-szuper kontroller hozzá, ha a szűkkeresztmetszet miatt nem tudnak komplexebb irányítást adni.

    Remélem most már érte,d ha nem, az már a te bajod:)
  • Dzson #75
    Ühüm... De nem értem az összefüggést a te és az én beírásom között.
  • opeca #74
    Értsétek már meg végra, hogy a játékfejlesztők a default(!) - és itt a hangsúly a sztenderden van - játékvezérlőre fejlesztenek.

    Szűkkeresztmetszet, tudod. Meg azt sem tartom kizártnak hogy protokol.