Ötvös Tibor

Kína leállíttatja a World of WarCraft szervereket

Kínában elég cudar a World of WarCraft helyzete. Mint arról beszámoltunk, kiszolgáló váltás miatt a kínai WoW játékosok több, mint egy hónapig nem tudtak játszani kedvencükkel, most pedig végleg lesújt a bárd.

A Kína videojáték iparát szabályzó GAPP (General Administration of Press and Publication in China) a mai napon arra utasította a Blizzard sikerének szervert adó NetEase vállalatot, hogy fejezze be eme tevékenységét és a hónap végéig hagyjon fel a szolgáltatással. A dologról már egy hónapja sutyorogtak netes körökben, ám akkor még nem sokan vették komolyan, hiszen mind a WoW, mind pedig a StarCraft Kínában - is - millióknak nyújt szórakozást, ám a GAPP ezzel nem foglalkozott.

A GAPP annak ellenére utasította el a forgalmazó NetEase engedélykérelmét, hogy azt a kulturális minisztérium áprilisban már három évre megadta. A hivatal indoklása szerint azért tagadták meg az engedélyt a NetEase-től, mert az megsértett egy július 30-án kelt bírósági végzést: ennek értelmében a cégnek addig fel kellett volna függesztenie az új játékosok regisztrációját és az előfizetői díjak beszedését, amíg "nem korrigálja a játék ártalmas tartalmát". Elemzők szerint a játék sorsa azon dőlhet el, hogyan alakulnak az erőviszonyok a két állami szerv között.

Árulkodó lehet azonban egy friss nyilatkozat, melyet egy kínai internetszolgáltató, a KongZhong alelnöke közölt a sajtóval. "A döntést több millió WoW játékos sínyli most meg" - kezdte Leon Li. "De hosszabb távon szemlélve a dolgot szinte biztos, hogy ezen játékosok valamely más MMO-ra kattannak majd rá, vagyis a kínai online játékoknak jót tett eme döntés."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #16
    Azok nem a kínai WoW-al "játszottak", hanem amerikaival. Ráadásul nem is saját maguk, hanem gyerekmunkásokkal nyomatták.

    Ennek a lépésnek az a célja, hogy azt a pízt, amit a többiek a kínai WoW-ra költöttek, azt helyi cégeknek adják inkább.

    5i, akkor majd betiltják azokat is, szerinted problémát fog okozni nekik? :). Felkelések eldózerolásában pedig nagy tapasztalattal rendelkeznek.
  • Noru #15
    A kínaiak nagy része megélhetésért játszott... Jó lenne egy nagy felkelés ami eldózerolná a IQhuszár tökfejeket arrafele.
  • Dns5000 #14
    Onnan hogy azokkal alig játszik valaki.
    Sokkal könnyeb azokkal versenyezni mint a wowal.
    De majd az oroszok bevezetik a saját wowjukat kinába az érdekes lenne.
    Wow kinézetű gama wow konkurencia nélkül :P
  • tomcsa4 #13
    A fenéket. Kínaiak egy nem elhanyagolható része átment tajvani szerverre (össze is omlott ott pár emiatt).

    És igen, a gyerekekre nagyobb hatással vannak ezek a játékok, de felnőttekre is ugyanolyan káros.
  • 5i #12
    Ez olyan ORTT-s döntés (megszűntetjük a két leghallgatottabb rádiót és a helyére kát újat rakunk, halgassa azt a paraszt). Miből gondolják, hogy átlépnek valami kínai MMO-ra? Van még más külföldi játék is náluk (Conan, Everquest pl).
  • cateran #11
    Errm nem pajtas..EN mondtam tenyeket,te meg ex has valamit (itt az sg-n is volt jopar cikk a fiatalok tulzott jatekairol,foleg azsiai orszagokban..)
    De lehet drogfuggo,meg babamfasza,de most a KINAI WoW-rol volt szo..vili?
    Igen kispajtas,pontosan a fiatalok miatt vannak jobban korlatozasok,akik mar 1 teljesen ujkorba szulettek es nem tartjak mitikus szitokszonak azt hogy internet vagy hogy www (bar itt inkabb a 30 alattiakra gondolok,mint a tenylegesen fiatalokra,ie. tinikre)
  • Loverman #10
    te a saját feltételezéseddel indokolsz, én ténnyel. mellesleg felnőtt ugyanúgy lehet valaminek a rabja. "Vagy várjunk csak", nincs is alkoholista meg drogfüggő meg játékgépfüggő felnőtt a világon? Hmm azt hiszem igazad van. Mellesleg Kínában elég sok dolgot korlátoznak (google-on sem kereshetsz rá akármire), azt is az önkontroll nélküli, kíváncsi gyerkőcök miatt?
  • cateran #9
    "inkább felnőttek játszanak, hogy legalább ilyenkor fejben "kiszabaduljanak" Kínából."

    Persze-persze....gondolom az online jatekidot is azert korlatozzak arrafele MMO jatekokban,mert azok a franya felnottek nem mennek dolgozni,mig a kisebb szazalaekban levo gyermekek rendesen jarnak iskolaba es maximalisan uraljak a jatek irant erzett vagyat..igazi onkontroll mintakepek..vagy varjunk csak...
  • richard45 #8
    Jó lenne már ha Kína saját magát állítaná le. :DD
  • FoodLFG #7
    Óriási, az év híre! :DD

    Vajon Kína megpróbálja a belső piacok felé orientálni a wow-osokat ? Nekem úgy tűnik.

    Addig is a kínaiak játszanak total annihilation springgel, az ingyenes:
    http://springrts.com/
    :P