MTI

Egészségesek az aktív videojátékok

Az aktív videojátékok a gyaloglásnál, néha még egy rövidebb kocogásnál is többet érnek - derül ki az oklahomai egyetem legfrissebb kutatási eredményéből.

A kutatók egy kisebb, 10-13 év közötti gyermekcsoport, 14 fiú és kilenc lány vizsgálatából vonták le következtetéseiket. Az eredmények szerint az úgynevezett exergaming, azaz a testmozgást igénylő hardverrel kiegészített számítógépes játékok a gyaloglásnál több energiát igényelnek. A tesztek során a gyermekek energiaigényét tévénézés, a Dance Dance Revolution (DDR - Tánc Tánc Forradalom) nevű játék két szintjénél, a Nintendo Wii-vel játszható virtuális boksz és bowling, illetve a futópad használata közben mérték.

A videojátékok mindkét változata több, vagy közel ugyanannyi energiát igényelt, mint a futópadon egy erőltetett, vagy egy közepes sebességű gyaloglás - olvasható a Los Angeles Times online kiadásában megjelent beszámolóban. A gyerekek a játék során háromszor annyi kalóriát égettek, mint pihenés, vagy tévénézés közben. A vizsgálat érdekessége, hogy a főként felsőtestmozgást igénylő Wii használata a DDR táncpadhoz hasonló hatásfokkot produkált.

A tanulmány szerzői szerint az aktív videojátékok jelentősége a szórakoztatásban betöltött szerepükben rejlik. A passzív, csupán meredt tekintetet igénylő játékokkal szemben ezek az eszközök egy összetettebb testedzési programban akár a kerékpározás vagy a gyaloglás kiegészítői lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #2
    páromnak is van szőnyege és egy progi hozzá.. fél óra játék a könnyebb fokozatokon és kezd az ember szaporábban lélegezni.. :D
  • FoodLFG #1
    Jó zenére nem is gond mozogni. :DD