MTI

Felmentették a Nintendót és Microsoftot a joystick-ügyben

Szabadalmi pert akasztottak 2007-ben Texasban a két nagy játékforgalmazó multi, a Microsoft és a Nintendo nyakába, s ennek csak most lett végeredménye: mindkettőjüket felmentette a bíróság.

A szabadalmi ügy a játékokat irányító eszközökhöz, a joystickek interfészéhez kötődött. A két nagy multi a felperes szerint állítólag olyan szabadalmakat használt fel, amelyek a Fenner Investments birtokában vannak. A cég mindent megtett, hogy a per kimeneteként a hatalmas pénzbüntetés az ő markát üsse, de a bíró végül is felmentette a Microsoftot és a Nintendót is.

Az eredeti szabadalom korábban egy másik cég, a Lucent Technologies birtokában volt és konkrétan egy olyan technológiáról szólt, amely az analóg jeleket digitálissá alakította át a joysticken belül. A Fenner azonban megszerezte ezt a szabadalmat és leginkább arra használta fel, hogy pereljen vele más cégeket. A texasi cég egyébként korábban is leginkább a pereskedésben "utazott": az Alcatelt, 3Comot, a Hewlett Packardot és a Juniper Networköt már perelték más ügyekben.

Nagyon elégedettek vagyunk az ügy kimenetelével - kommentálta a bírói végzést Rick Flamm, a Nintendo of America jogi képviselője. "A Nintendo már évtizedek óta híres arról, hogy miközben saját maga innovatív termékeket fejleszt, maximálisan ügyel arra, hogy más cégek szerzői jogai ne sérüljenek. Természetesen ha egyszer minket támadnak hasonló ügyben és meg vagyunk róla győződve, hogy semmilyen szerzői jogot sem sértettünk meg, akkor mindent megteszünk, hogy megvédjük magunkat." A Nintendo és a Microsoft mellett a Sonyt is perelték, de végül - ismeretlen okokból - a Fenner ejtette vádjait a japán cég ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #1
    fail.