Ötvös Tibor

QuakeCon - ami eddig történt

Javában zajlik az idei QuakeCon, melyen az id Software kicsit komolyabb bepillantást adott készülő játékaiba.

Todd Hollenshead, a cég vezérigazgatója rögtön az elején megadta az alaphangulatot, amikor hivatalosan is bejelentette a már pletykaszinten létező Doom negyedik részét. Hollenshead szerint bár a játék a Rage alatt is ketyegő id Tech 5 motort használja majd, a még szintén fejlesztés alatt álló FPS-nél legalább ötször szebb lesz.


Rage

John Carmack ígérete szerint a játék stabilan hozza majd a 30 fps-t, ráadásul multiplatform lesz. Ám a X360 és PS3 verziók láthatóan "csúnyábbak" lesznek, mint a PC-s verzió. Ezután a Rage került szóba, rögtön bemutattak egy bővített videót és pár infó is kiderült a játékról. Alapból 60 fps-t (frame per second - másodpercenként megjelenített képkocka) produkál a motor és - mint a videóban is látni - hatalmas területeket lehet majd belátni. Az autós üldözés már egyébként maga a játék, szóval nem túloznak Carmackék.

A Rage szintén multiplatform lesz, ám bizonyos "hátrányok" jelentkeznek majd. Míg PS3-on elég lesz egyetlen Blu-Ray lemez, addig PC-n és X360-on kettő vagy három DVD-n terpeszkedik el a játék. Carmack azonban rögtön hozzátette, hogy mindezek ellenére jobban szeret utóbbiakra fejleszteni, mert jóval könnyebb. Sajnos - épp, mint a Doom IV esetében - még itt sincs kitűzve a megjelenési dátum.


Wolfenstein

A nap végére természetesen megérkezett a Wolfenstein is, mely egyetlen videó és pár kép elejéig képviseltette magát. Sajna a grafika meg sem közelíti a Rage színvonalát, de attól még jól sikerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #21
    Náci és szörnyirtó szimulátor, a jobbik fajtából. Mint ahogy a legtöbb FPS-t elnevezhetjük xy írtó szimulátornak...
    Szerintem a RTCW-nek nagyon ott volt a hangulata, azon kevés játékok egyike volt, amit nem untam meg a közepe felé sem.
  • KarmaXXL #20
    Ahh, így már értem mit akar. Én hallottam erről a tick rate-ről :)

    Arról van szó, hogy a játékok motorjai nem folytonosan, hanem csak periodikusan, diszkrét időpontokban frissítik a világot, mondjuk egy rakéta helyzetét a pályán.
    Ha folytonosan tennék, azaz minden lehetséges pillanatban próbálnák követni a mozgásokat, akkor 1) előre kiszámíthatatlan lenne a sebesség, 2) botrányos is lenne mellette, és 3) nem is nyernének igazából semmit, csak agyonhajtanák a gépet.

    Ehelyett adott (akár dinamikusan változtatható) időközönként megnézik, mennyi idő telt el a rendszerben (mert ugye lehetnek ingadozások), és integrálszámítással számítják ki a testek új helyzetét, sebességét, satöbbi.
    Ez tervezhetőbb, gyorsabb, elegánsabb, jobb, és ha tényleg ilyen grafika (a Rage-re gondolok) mellett fenn tudják tartani ezt a feszített tempót, akkor igazán szép munka.
    Csak ne kelljen hozzá erőmű...

    Persze mindez a korábbi hozzászólásomon nem változtat. Ha nincs tartalom az egész nem ér egy kalap trágyát se
  • SirBubu #19
    ahogy a doom3.filefront.com-on olvastam, Carmack nem 30-60 fps-ről, hanem 30-60 Hz-es "tick rate"-ről beszélt, ami a lentebbi szerint az, hogy a játék hányszor frissíti a pályát másodpercenként. amúgy sose hallottam róla. de úgy látom, más se :)) amellett még így se igazán értem, hogy ez mit jelent...

    "Carmack means that the game will have a tick rate of 30 (33?). Basically, that means that the game updates the level 30 times a second."
  • Tinman #18
    A mennyiség a minőség rovására megy, ha nem vennéd észre...
  • Tower Guard #17
    Ha "kibaszottul unod ezeket a vh-s szarokat" akkor nem kell velük játszani és meg van oldava a problémád, valaki meg nem unja és szeret velük játszani. Ennyi...
  • Tinman #16
    Képet,képz, képx!!!!444négy3+1

    Örülök, hogy ennyire növekszik a színvonal itt az esgén
  • Tinman #15
    Elmés hsz volt MSE, de mi már túl vagyunk ezen...
  • Lobsterman #14
    Mi az hogy 30 meg 60 FPS. Milyen vassal, milyen beállításokkal?
    Ezzel az erővel mondhatnánk hogy a Crysis is produkál 120FPS-t a legdurvább elképzelhető gépel, legcsúnyább beállításokkal :S
  • sleepyhead #13
    leszoptam karmakot
  • samuzsolt #12
    szart is ettél már? a legyek állítólag nagyon szeretik, és ők még többen vannak!