MTI

Katasztrófára felkészítő videójátékok

Pokolgép robban egy zsúfolt vásárló utcában, a lehető leggyorsabban kell a sebesültek segítségére sietni: szerencsére ez csak egy virtuális forgatókönyv, amelyet azért találták ki, hogy videojátékokkal képezzék ki az elsősegély-nyújtókat katasztrófahelyzet esetére.

A Triage training nevű játék, amelyet a Blitz Trusim Coventry-ben működő cég fejlesztett ki hat hónap alatt a helyi egyetemmel közösen, teljesen "reális" helyzeteket mutat be. Egyik jelenetben például egy felszakított hasfalú ember könyörög segítségért szirénazajban, üvegcserepek és felborult kukák között. A játékosnak gyorsan végre kell hajtani néhány tesztet: ellenőriznie kell, hogy a légutak szabadok-e, normális-e a pulzusa és el kell végeznie az első diagnózist, mielőtt a következő sebesülthöz fog, hogy a lehető leghatékonyabban lássa el valamennyi áldozatot.

"Mindezt valóságos idő alatt kell végrehajtani, így ha valaki nem elég gyors, a sebesült meghal. Ez meglehetősen ijesztő" - magyarázza Mary Matthews, a Blitz Trusim fejlesztési igazgatója. A Coventry egyetem "komoly játékok intézetének" (Serious Games Institute - SGI) vezetője, David Worthley szerint a játékosok döntéshozatali képességüket edzik. A közép-angliai iparvidék erősen rá kíván állni az intézet segítségével erre a ma még gyerekcipőben járó ágazatra, amelynek nagy jövője lehet. A hasonlóan komoly erőpróbák tovább javíthatják az amúgy sem sikertelen, csak Európában 7 milliárd eurós (1654 milliárd forint) üzlet brit mérlegét: a szigetországi videojátékok ugyanis piacvezetők a kontinensen.


Az SGI jelenleg készíti London háromdimenziós modelljét, hogy további virtuális gyakorlatokat végezhessenek a játékosok mentősökként, tűzoltókként. Wortley megjegyzi, hogy a virtuális környezet sokkal gazdaságosabb, és nem is kell hozzá egy városrészt lezárni, mint egy valóságos kiképzéshez. Az intézetnek kevésbé drámai tervei is vannak: az antik Róma modelljén dolgoznak, hogy segítsék az ókor történelmének oktatását.

Ugyancsak egészségügyi célú játékot fejlesztett ki az Egyesült Államokban a Stanford egyetem. Ennek az a lényege, hogy orvoscsapatok munkáját koordinálják a sebészektől az ápolónőkig "vészhelyzetek" megoldásában. A "komoly videojátékot" amúgy először Amerikában próbálták ki 2002-ben: az America,s Army célja az volt, hogy ösztönözzék a fiatalokat a hadseregbe való belépésre, egyúttal kiszűrjék az arra legalkalmasabbakat. Ma már maga a hadsereg is alkalmazza a kiképzésben a valódi terepgyakorlatok előtt. A játék kedvelt színhelye a Közel-Kelet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)