Dojcsák Dániel

Életveszélyesek a kínai játékok

Dora, a felfedező és a Nagy Madár nevű babák is felkerültek az életveszélyes kínai játékok egyre hosszabb listájára. 1,5 millió darabos visszahívás a Mattelnél.

Az amerikai Mattel leányvállalata, a Fischer-Price óriási visszahívást jelentett be: világszerte 1,5 millió darab játékot kell kivonniuk a forgalomból, ugyanis azok olyan festékbevonattal rendelkeznek, ami veszélyes mennyiségű ólmot tartalmaz. A visszahívás összesen 83 féle játékot érint, melyeket a világ 32 országában forgalmaznak. Akad köztük népszerű figura is, mint Elmo, de a Nagy madár, Dora, a felfedező és Diego nevű darabok is veszélyesnek bizonyultak. A szakértők szerint a játékok bevonata olyan mennyiségű ólmot tartalmaz, ami közvetlenül okozhat agykárosodást az azzal játszó gyerekeknek.

Az akció ugyan megindult és a Fisher-Price anyacége, a Mattel állítása szerint több, mint 967 000 darab játék el sem érte a boltok polcait, viszont több, mint 300 000-et már meg is vettek a szülők gyermekeiknek, hiszen május óta elérhetőek különböző területeken ezek a termékek. Júniusban egyébként egy másik játékgyártó cégnek, az RC2-nek kellett szintén 1,5 millió darabot visszahívnia a fából készült vasút játékának sorozatából és szintén a mérgező festékréteg miatt. A játékokat gyártó kínai cég nevét a Mattel nem volt hajlandó elárulni, csak annyit közölt, hogy már tizenöt éve dolgoznak vele. A Mattel termékeinek 65 százalékát Kínában gyártják. Az amerikai cég vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogyan került sor a veszélyes anyag felhasználására, és ennek eredményétől függ, fenntartják-e a szerződéses kapcsolatot a kínai céggel.

Az egyre gyakrabban ismétlődő botrányok miatt egyre jobban aggódik az EU és az USA a Kínában gyártott/gyártatott termékek miatt, hiszen a közelmúltban találkoztak már fertőzött tengeri étellel, mérgező fogkrémmel és vegyszerekkel dúsított állateledellel is. Bush elnök már korábban elrendelte az érintett jogszabályok vizsgálatát, hogy megakadályozzák az egészségre káros termékek importját. Az elmúlt években a termékvisszahívások 66 százaléka importárukat érintett és ezek többségét Kínában gyártották. A pekingi kereskedelmi minisztérium elítélte, hogy a nyugati média pánikot kelt a kínai termékek körül, pedig azoknak több mint 99 százaléka abszolút biztonságos.

Köztudott, hogy ami műanyagból van, azt valószínűleg Kínában gyártották, így nem meglepő, hogy a játékgyártó Mattel legfontosabb gyártókapacitásai is Kínában vannak, illetve elszórva néhány Indonéziában, Tájföldön, Malajziában és Mexikóban. Talán éppen ezért nem tudja a piacvezető cég elkerülni az ilyen eseteket, hiszen a logisztikában a biztonságra törekszenek, ezért egy terméket több helyen is gyártatnak és emiatt nem képesek minden beszállító, minden alapanyagát ellenőrizni. Kína egyébként azóta vált a világ kütyügyártójává teljesen, hogy 2001-ben tagja lett a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO), illetve 2002-ben kereskedelmi megállapodást kötött az USA-val is.

Érdekes összefüggés, de majd 10 évvel ezelőtt, éppen a Fisher-Price volt kénytelen minden idők legnagyobb játék visszahívását elszenvedni, mégpedig 10 millió darab viszonylag drága Power Wheels autó esetében, amik tűz- és balesetveszélyesnek bizonyultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kadar1 #6
    Az összes kinai árut be kellene tiltatni,nem csak a játékaik veszélyesek.Az összeset összegyüjtetni velük és vissza kinába,kezdjenek a bovlijukal azt mit akkarnak.
  • shane81 #5
    Aham, játékok atomtámadás esetére... Ha jól emlékszem az ólom elnyeli a sugárzást. :)
  • aDannyBoy #4
    még nem :)
  • Librarian #3
    Basszus, azt hittem a kínai számítógépes játékok életveszélyesek! XD Legalábbis a cím alapján. Bár, most hogy belegondolok, egyetlen kínai számítógépes játékot sem tudok felidézni... :))))
  • Nohab #2
    Így azok az emberek szenvednek a legjobban, akiknek a legkevésbé kéne. Itt azok a gyárak fejesei a hibásak, akik rabszolgagént dolgoztatják az egyszerű embert. Mindenhol spórolni akarnak. A munkások fizetését, "lakásuk" minőségén már nem tudják alacsonyabbá tenni, így már csak az alapanyagon tudnak, még akkor is ha az az egészségre káros. Persze erről a Matel meg az ilyenek tudnak, hogy mi folyik ott Kínában.
  • 1488 #1
    Sok fasszopó kínai, le kell lőni mindet úgyis túl sokan vannak