SG.hu

Olyan sok a bunkó játé­kos, hogy a Ubisoft útmu­tatóval próbálja őket megnevelni

A játékóriás Ubisoft egy olyan útmutatót készített, amelynek célja, hogy segítsen a játékosoknak kezelni saját "mérgező" online viselkedésüket.

Az Assassin's Creed kiadója a Good Game Playbook című útmutatót a zaklatás miatt feljelentett játékosoknak küldi el. Reményeik szerint a 11 oldalas füzet segít abban a játékosoknak, hogy felismerjék viselkedésüket, ellensúlyozzák azt és megtanulják kezelni indulataikat. A vállalat játékosbiztonsági főnöke azonban elismeri, hogy a toxikus viselkedés elleni küzdelem "soha véget nem érő harc".

A legtöbb játékos egyetért abban, hogy az online multiplayer mérgező környezet lehet, különösen a női játékosok és a színes bőrűek számára. Köztudott, hogy ezek a csoportok nap mint nap szembesülnek szexizmussal, nemiségre utaló poénokkal vagy akár halálos fenyegetésekkel. Ez problémát jelent a játékgyártó cégek számára, amelyek a közönség növelésére és megtartására törekszenek, mivel a többjátékos címek nagyon jövedelmezőek. Azonban általános panasz, hogy annak ellenére, hogy a probléma az egész iparágra kiterjed, nem tesznek eleget a felismerése és kezelése érdekében.

Jérémy Marchadier, a Ubisoft munkatársa szerint "a játékosok zavaró viselkedése olyan probléma, amelyet nagyon komolyan veszünk, de megoldása is összetett". Elmondása szerint a Good Game Playbook egy kísérlet arra, hogy az embereket "pozitívabb játékstílusra" ösztönözze. Az első példányokat mindenkinek elküldik, akit zaklatásért feljelentettek, és mindenkinek, aki bejelentést tesz. A második csoport számára tippeket tartalmaz az ellenálló képesség kiépítésére és arra vonatkozóan, hogy a saját védelme érdekében próbálja meg nem táplálni a toxikus viselkedést. A fő hangsúly azonban a düh kezelésén és az önismereten van.


A női játékosok jellemzően titkolják kilétüket

A vállalat a Safe in Our World nevű, egy játékokkal kapcsolatos mentális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezettel működött együtt az útmutató elkészítésében. Rosie Taylor, a szervezet tartalom- és közösségi menedzsere elmondta, hogy a projekten való munka ráébresztette őket, hogy a korábbi megközelítések "nem igazán a gyökerénél kezelték a problémát. Azokat a játékosokat kell vizsgálnunk, akik zavaróan viselkednek" - mondta. Az útmutató a düh kezeléséről szól, és arról, hogy ez "a többi játékos számára negatív élményt jelenthet" - mondja Rosie. Elmondása szerint a kirohanások oka általában frusztráció, amely akkor jelentkezik, amikor valakinek "egy sor borzalmas meccse van". Rosie szerint emiatt az útmutató egyik fő témája a kiváltó okok azonosítása, és az, hogy "képesek legyünk felismerni, mikor hatalmasodik el az indulat, mikor kell egyszerűen csak félreállni".

A Good Game Playbookkal kapcsolatos nagy kérdés az, hogy "vajon az emberek valóban el fogják-e olvasni". Jérémy szerint az útmutató egy "kommunikációs eszköz", amelyet a Ubisoft "tesztelési és tanulási kezdeményezésként" fog használni. Rosie reméli, hogy a "széleskörű és nem bonyolult" útmutató vonzó lesz az emberek számára, mert hozzáférhető. "Azt akartuk, hogy lényegre törő, világos és tömör legyen, és további információkhoz is kapcsolódjon, ha az embereknek szükségük van rá, és ezt természetesen meg is tettük" - mondja.

Danielle Udogaranya, a sokak által Ebonix néven ismert tartalomkészítő a sokszínűség szószólója, aki a Safe in Our Worlddel dolgozott együtt. Elfogadja, hogy az emberek talán nem olvassák el a játékkönyvet, de szerinte "ez egy kezdet", és annak a jele, hogy az iparág inkább proaktívan, mint a problémákra reagálva próbál eljárni. Danielle szerint a legtöbb nagy játékgyártó cég korábban a különböző játékokban a közösségeket magukra hagyta, és örömmel látja, hogy a Ubisoft "házon belül" tesz erőfeszítéseket. Ha pedig az emberek nem olvassák el az útmutatót, az is hasznos információ a jövőbeni változtatási törekvésekhez. Jérémy elismeri, hogy az útmutató csak egy része az online játékok biztonságosabbá tételére irányuló szélesebb körű kísérleteknek, és mindig lesz mit ellenőrizni és kiigazításokat végezni. "Alapvetően ez egy soha véget nem érő küzdelem" - mondja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #1
    Ne játsz multival és nincs gond...