SG.hu

A Minecraft az első videojáték, amely 300 milliónál több példányban kelt el

A Minecraft, a világ legkelendőbb videojátéka újabb eladási rekordot döntött. A fejlesztő Mojang Studios egy hétvégi rendezvényen jelentette be, hogy immár több mint 300 millió példányban kelt el világszerte.

Ezzel messze megelőzte a legközelebbi rivális Grand Theft Auto V-t, amelyből 2023 augusztusáig 185 millió példányt adtak el. De egyik sem közelíti meg a Super Mario-t, mint a legjobban fogyó franchise-t: a többjátékos sorozat egészét tekintve több mint 800 millió példányban kelt el. A második legjobb franchise a retro kirakós játék, a Tetris, amelyből az 1980-as évek óta több mint 520 millió példányt adtak el a különböző változatokban. A Tetrisből csak mobileszközökön legalább 425 millió darabot adtak el, mivel 2008 óta a játék több verziója is megjelent iOS-re és Androidra, és egyes listák emiatt ezt tartják a legkelendőbb játéknak.

Ezek a kiadások azonban jelentősen különböznek egymástól mind játékmechanika, mind grafika tekintetében - a 2001-ben Ericsson telefonokon megjelent Tetris, a 2006-ban mobilokon megjelent Tetris Mania és a későbbi iOS és Android kiadások között hatalmas az eltérés. Emiatt a Tetrist általában sorozatnak tekintik, míg a Minecraft ugyanaz a játék, akár Nintendo Switch-en, akár mobilon játsszuk. A Minecraft Studios vezetője, Helen Chiang szerint a 300 milliós szám "olyan mérföldkő, amiről senki sem álmodhatott, amikor az első elemeinket elhelyeztük". A Minecraftot a Mojang Studios 2011 novemberében adta ki, de a játék egy előzetes, befejezetlen változata már 2009-ben elérhető volt. A játék rendkívül népszerű a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek körében egyaránt. Bármilyen elképzelt dolog megépíthető a játék Lego-szerű blokkjaival. A Minecraftot 2014-ben vásárolta meg a Microsoft 2,5 milliárd dollárért és mára játékbirodalmának egyik fő pillérévé vált - amelyet a cég most jelentősen kibővített a Call of Duty-t gyártó Activision Blizzard rekordot jelentő, 69 milliárd dolláros felvásárlásával.


A Minecraft népszerűsége legalábbis részben annak köszönhető, hogy a játékon kívül is óriási a jelenléte. A Google szerint a Minecrafthoz kapcsolódó YouTube-videókat több mint egybilliószor nézték meg. Még a legnépszerűbb egyéni YouTuberek, MrBeast és PewDiePie is készítettek valamikor Minecraft-videókat. És a befolyása még tovább terjed, a játékot szokatlan célokra használják - például a szaúdi ügynökök által 2018-ban meggyilkolt újságíró, Dzsamál Khashoggi által írt cikkek elhelyezésére, a kormányzati cenzúra kijátszására.

A 300 milliós szám nagy ugrás a cég által nyilvánosságra hozott korábbi értékesítési adatokhoz képest: 2021 áprilisában 238 millió eladásról számoltak be. Ahhoz, hogy ezt a számot elérjük, szinte biztos, hogy sokan egynél több példányt vásároltak. Bár a Mojang nyilvánossá teszi az adatokat, kevéssé átlátható, hogy ez a szám pontosan hogyan oszlik meg, de azt tudjuk, hogy az összes platformon történő eladásokat jelenti. Tehát tartalmazza a 2011-es eredeti PC-s megjelenésből származó eladásokat, az iOS és Android mobilos eladásokat, valamint a PlayStation, Xbox és Nintendo hardveres eladásokat.

Lehet, hogy valaki vett egy példányt PC-n, majd később vett egy példányt a Nintendo Switch-re, és még később a telefonjára is megvásárolta. Ez részben azért van, mert a játékosok többnyire át tudják vinni a fejlődésüket, így ha újra megvették a játékot, a játékosok ugyanazokat a bejelentkezési adatokat használhatják, és a különböző eszközökön ott folytathatják, ahol abbahagyták. Ezt nem minden eszköz teszi lehetővé, ezért a játékosoknak érdemes ellenőrizniük a kompatibilitást - különösen azért, mert PC-n több verziója is van a játéknak. De nagyjából ez adhat némi magyarázatot arra, hogy a Minecraft eladásai miért értek el ilyen szédítő magasságokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!