Gyurkity Péter

Gyorsan bővül a Steam Deck kínálata

Közel van a megjelenés, így most egyre több játékot tesznek elérhetővé a készüléken.

Még decemberben írtunk arról, hogy videóban volt látható a Steam saját megoldása, amelynek megjelenése már nagyon közel van, így nem meglepő, hogy igyekeznek egyre több játékot megfelelő minősítéssel ellátni. Arról még nem beszélhetünk, hogy az adatbázisban szereplő játékok mindegyike elfut a kütyün, viszont alig néhány nap alatt megduplázták ezek számát.

Amennyiben rákeresünk a Steam Deck-minősítéssel ellátott fejlesztésekre, a listán már csaknem 250 cím szerepel, miközben egy héttel korában ezek száma mindössze 120 volt. A „Deck Verified” kategóriát tehát gyorsan megduplázták, bár attól még nagyon messze vannak, hogy az adatbázisban meglévő összes játék esetében meghatározzák azok pontos besorolását – ez lenne ugyanis a végső cél, legalábbis a cég részéről eddig elhangzott nyilatkozatok alapján. Tekintettel arra, hogy a szaksajtó egyes szereplői ezekben a napokban kapják kézhez az első darabokat, mindenképpen jó hír a gyors bővülés, hiszen így az első véleményekben és beszámolókban is részletesebb képet alkothatnak a Deck-ről.


Ahogy arról korában mi is beszámoltunk, a Steam a megvizsgált játékokat 4 eltérő kategóriába sorolja, ezek sorrendben Verified, Playable, Unsupported, és Unknown. Az első nyilván azt jelzi számunkra, hogy az adott cím gond nélkül elfut a készüléken, a második esetében többé-kevésbé megfelelő élményre számíthatunk, míg a harmadiknál nem elérhető a támogatás, vagyis a játék nem futtatható a Deck alatt, a negyediknél pedig még nincs képünk arról, hogy mire számíthatunk, mivel a Steam még nem vette szemügyre az adott fejlesztést. A fenti videóban azt láthatjuk, hogy az első beszámolókban többnyire pozitív véleményt alkotnak a megoldásról, amely több Windows-alapú riválist is megelőz, miközben jóval olcsóbb azoknál.

Néhány játéknál ugyan furcsa jelenségeket (rubber banding) tapasztaltak, viszont a teljesítmény mindenképpen elismerésre méltó, leginkább annak fényében, hogy a futtatás a ProtonDB kompatibilitási rétegen keresztül történik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!