SG.hu

Corruption 2029

Kiadó: The Bearded Ladies
Fejlesztő: The Bearded Ladies
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3-4160 3,6 GHz-es vagy AMD FX-4300 processzor, Nvidia GeForce GTX 660 vagy ATI Radeon HD 7850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 5 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i7-4771 4-Core 3,5 GHz-es vagy AMD FX-9370 processzor, Nvidia GeForce GTX 970 vagy ATI Radeon RX Vega 56 grafikus kártya, 8 GB RAM, 5 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Mutant Year Zero: Road to Eden, XCOM
Kategória: taktikai stratégia

A Mutant Year Zero: Road to Eden után egy újabb XCOM-koppintással próbálkoznak a The Bearded Ladies munkatársai, akik már nemcsak a játékmenet, hanem az összhatás tekintetében is megpróbálják lenyúlni a legendás taktikai stratégia sajátosságait. Lássuk, miként sikerült a Corruption 2029!

Bár alighanem minden idők egyik legbugyutább stúdiónevével büszkélkedhet a The Bearded Ladies csapata, azonban vitathatatlan tény, hogy a brigád igencsak ért a játékfejlesztéshez. Legalábbis az XCOM-kópiák készítéséhez mindenképpen, hiszen Mutant Year Zero: Road to Eden című alkotásukkal úgy berobbantak a színre alig néhány hónappal ezelőtt, hogy a mai napig szívesen emlékezünk vissza a mutáns állatokat a főszerepbe állító kalandra, mely nemcsak egyedi körítésével, hanem kiválóan összerakott játékmenetével egyaránt belopta magát a szívünkbe.

Noha sokan szívesen látnának hozzá egy folytatást, és szinte biztosak vagyunk abban, hogy erre sem kell éveket várniuk a rajongóknak, de addig is a csapat úgy döntött, hogy elkészít egy újabb videojátékot, amivel meg sem próbáltak jelentősebb kísérletezésbe kezdeni, lévén ugyanazon az úton halad, mint előző alkotásuk, csak éppen eltérő koncepcióval a középpontban. Hogy a Corruption 2029 gyakorlatilag csak egy új skint kapott Mutant Year Zero lenne? Ha nagyon röviden el akarjuk intézni az ítélethirdetést, akkor ezt is mondhatjuk, de összességében azért itt egy kicsivel másról van szó, sőt mi több, a nehézség tekintetében sem finomkodtak most a fejlesztők!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Bár a svédek sokkal általánosabb, mondhatni közönségesebb sztorit álmodtak meg, mint első játékukhoz, de azért a Corruption 2029 esetében sem beszélhetünk unalmas vagy klisés történetről. Éppen ellenkezőleg! A játék a jövő Amerikájában játszódik, egy kifejezetten sötét képet lefestve előttünk arról, hogy hová is sodródik majd a tengerentúli világ. A rendkívül sötét sci-fi-hatásokat felvonultató alkotás szerint az Egyesült Államok a belső viszályok hatására két részre szakad, így megalakul a New American Council (NAC), akik elnyomóként próbálnak érvényesülni, valamint a United Peoples of America (UPA), akik az ellenállók szerepét töltik be.

Mi sem természetesebb annál, mint hogy mi magunk is utóbbi csoportosulást erősítjük majd, hogy változatos küldetések sokaságán át, augmentációkkal gazdagon felvértezett katonák segítségével vegyünk részt olyan bevetéseken, ahol rendszeresen meg kell majd szenvednünk az állandó túlerővel. A játék ugyanis a taktikai stratégiák táborát erősíti, vagyis csekély létszámú kommandónk oldalán rengeteg tervezésre és nagy elővigyázatosságra lesz majd szükségünk ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a gyakran már öncélúan nehéz bevetéseket.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Minden egyes küldetést nagy felkészülés előz majd meg a játékban. Egyszerre rendszerint több feladat közül is válogathatunk, és bár a mellékes teendőkről le kell majd mondanunk, ellenben minden egyes induláskor alaposan tanulmányozhatjuk a helyzetet, testre szabhatjuk csapatunk felszereléseit, sőt fejleszthetjük a tagokat, lévén a jövőben az augmentációk mindennaposak lesznek, és ebből bizony rengeteg előnyünk fakadhat majd a pályákon. Amint döntöttünk a megfelelő fegyverek, kiegészítők és egyebek mellett, pár pillanattal később azonnal a csatamezőn találjuk magunkat. A játékmenet innentől szinte milliméterre pontosan megegyezik majd a Mutant Year Zero: Road to Edenben látott sajátosságokkal, ezáltal adott lesz egy óriási pálya, amit keresztül-kasul bejárhatunk a csapat oldalán, miközben jegyzetekkel egészíthetjük ki a történet hátterét, és felszerelésekkel bővíthetjük lehetőségeinket, miközben alaposan körülszimatolunk majd az ellenség háza táján.

Ez rendkívül lényeges lesz, hiszen egyáltalán nem mindegy, honnan támadunk rá az állig felfegyverzett katonákra, akik rendszeresen óriási túlerőben is lesznek. A Corruption 2029 ugyanis nem egy könnyű játék, éppen ellenkezőleg, gyakran egészen kegyetlen nehézséggel zúdítja ránk a kihívásokat, és dacára a körökre osztott küzdelmeknek, a lépések átgondolására szánt idő korlátlanságának, már az első pályákon vért izzadhatunk azért, hogy teljesíthessük feladatainkat. Pedig nem kérnek tőlünk lehetetlent az alkotók, ellenben egyáltalán nem lesz egyszerű dolog hatékonyan szembeszállni a többszörös túlerővel szemben.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A játék minden eleméből árad a taktikus megközelítés. Akinek volt dolga a svédek előző alkotásával, vagy ismeri az XCOM-sorozatot, az biztosan nem lepődik majd meg rajta, hogy minden egyes karakterünknek lesznek cselekvéspontjai, ezáltal akár mozgunk vele a pályán, akár újratöltjük fegyverünket vagy éppen támadunk, azt kizárólag akkor tehetjük meg, ha van rá elég pont még a birtokunkban. Az elhangzottakon felül érdemes aktívan használni a fedezékeket, de az egyes karakterek kapcsolódó augmentációi szintén sokat segíthetnek abban, hogy egy fokkal könnyebben teljesíthessük a küldetéseket. Érdemes mindemellett nyitott szemmel járni, hiszen bár az ellenfelek fegyvereit nem tudjuk elvenni, de lesznek például olyan rejtett aktivitások, melyek támogatják az ügyünket.

Példának okáért felvihetünk valakit egy távcsöves puskával valamelyik magaslati pontra a jobb találati eredmények érdekében – hiszen minden lövésünket százalékos találati aránnyal adhatjuk le, és az is benne van a pakliban, hogy nem találunk célt –, de volt olyan pálya, ahol meg tudtuk zavarni például az ellenfél rádióját, hogy ne tudjanak segítséget hívni, így aprólékosan haladva tizedelhettük meg a teljes szakaszt. Hangsúlyozandó, hogy a Corruption 2029 részeként tonnányi taktikázási lehetőség vár ránk, közülük pedig mindegyiket alkalmazni is kell, ha szeretnénk győzelmet aratni, ellenkező esetben óriási szenvedés vár ránk, mert még a legalacsonyabb nehézségi szinten is óriási kihívásokkal kell szembenéznünk, a helyzet pedig annak ellenére sem javul majd, hogy egyre több augmentáció, fegyver és fejlesztés kerül a birtokunkba.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: A legtöbb stratégiai játékhoz mérten a Corruption 2029 kifejezetten kellemes megjelenéssel büszkélkedhet. Elragadó grafikai értékét főként akkor domborítja ki, amikor küzdünk, és gyakorlatilag a külsőnézetes akciójátékokra hajazó kameranézetből láthatjuk az eseményeket, illetve válogathatunk a célpontok között. Akinek a Mutant Year Zero bejött ezen a téren, és kiválóan futott a gépén, az most sem csalódik, hiszen hasonlóan részletes helyszínek és barátságos rendszerkövetelmények várnak ránk.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Ezen a téren sajnos akadnak már kellemetlenségek a játék keretein belül. Noha az alapvető rendszerek kiválóan működnek, jól átvették itt is az előző alkotás sajátosságait, de a kamerakezelés néha megbolondul, az akciólehetőségek közti válogatás során gyakran összekeverednek a lehetőségek, egyszóval találkozni még olyan, főként a kezelőfelülethez és az irányításhoz kapcsolódó hiányosságokkal, melyek javíthatók, de egyelőre kellemetlenségeket okoznak.

Játszhatóság: Bár egy vérbeli egyjátékosos kalandról beszélünk, azonban a tartalom tekintetében így sem panaszkodhatunk rá. A több részre osztott kampány még akkor is lazán 15-20 órányi elfoglaltságot kínál, ha minden bevetést képesek vagyunk elsőre teljesíteni, de biztosak lehetünk benne, hogy az összes küldetéssel nem lesz ekkora szerencsénk.

Intelligencia, nehézség: Ezen a téren találkozhatunk a legnagyobb hiányosságokkal a játék keretein belül. A Corruption 2029 ugyanis bődületesen nehéz, és kifejezetten azoknak szól, akik nemcsak türelmesek, hanem olyan kimagasló taktikai érzékkel rendelkeznek, hogy már az óvodában is a Rizikó társasjáték volt a jelük. Tény és való, hogy manapság egyre jobban kiveszik a kihívás a játékokból, de amit néha itt a nyakunkba zúdítanak a svédek, az több helyen is túlmegy bizonyos határokon, és veszélybe sodorja az élvezeti faktort.

Hangok, zene: Bár a sci-fi-játékok esetében gyakori probléma a túl sok műanyaghang, azonban a Corruption 2029 ezen a téren sem okoz csalódást. Mind az effektek, mind a zenék, de még az a kevéske szinkron is kifejezetten kellemes megvalósítást kapott a készítők részéről.

Összegzés: Ha kellően türelmesek vagyunk, és nem riadunk vissza attól, hogy egy-egy küldetésnek akár többször is neki kell ugornunk a győzelem érdekében, akkor a Corruption 2029 kifejezetten kellemes élményeket nyújthat nekünk – már amennyiben kedveljük az XCOM-szerű taktikai stratégiákat. Talán tényleg csak annyi történt, hogy a fejlesztők ráhúztak néhány új skint és egy csipetnyi friss koncepciót a Mutant Year Zero vázára, de annyira rétegműfajról beszélünk, hogy a rajongókat bizonyára az sem zavarja, ha valóban csak ez történt. Akár azt folytatják, akár első művüket, akár egy teljesen új alkotást álmodnak meg, a The Bearded Ladies munkatársai annyira érzik ezt a műfajt, hogy bármit szívesen fogadunk tőlük a jövőben!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ttt1 #6
    Én végigjátszotta, de mivel volt MYZ előéletem így nem volt nehéz. Illetve a story azért nem annyira ütős mint Mutant esetében..
  • Dynamic #5
    Ja, vagy ezt az Urban Strife-ra írtad?
  • Dynamic #4
    Epic Gamesen van, nem Steamen.
    Utoljára szerkesztette: Dynamic, 2020.03.01. 19:01:43
  • Montanosz #3
    már volt alpha teszt ugy néztem a weboldalán
  • Tinman #2
    Ráadásul még meg sem jelent... Steam-en ha rákeresel 0 találat. Amíg ott nincs, addig kb. nem létezik.
  • Montanosz #1
    probáltam, unalmas lesz hamar...egysiku pályák, általában sötét tronusban.
    nehéz bele élni magunkat mert a fantázia nevű fegyverek nem mondanak semmit, nem lehet felvenni az elesettek felszerelését
    stb kuka
    sajna nem igazán van jo JA utod, talán majd a


    Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2020.03.01. 17:08:13