Ötvös Tibor

Thimbleweed Park - Hometown Investigations előzetes


Aki kedveli a klasszikus kalandjátékokat, annak igazi csemege lesz a Thimbleweed Park - Hometown Investigations.

Manapság a kalandjátékok piacán már nem nagyon találni a klasszikus elemeket alkalmazó programokat, de ez persze nem is akkora baj. Nem véletlen volt pár éve kihalóban a műfaj. A mai játékosok nem szeretnek hosszú órákat vagy ne adj Isten napokat töprengeni egy-egy feladvány megoldásán. Szerencsére a Telltale Games feltámasztotta és új irányt mutatott a műfajnak, míg a Double Fine szép lassan elkezdte a klasszikus darabokat feldolgozni. A Day of the Tentacle Remastered és a Grim Fandango sikere után most egy új történettel is megpróbálkozik Ron Gilbert.

A Thimbleweed Park - Hometown Investigations teljesen a klasszikus point and click elemekre építi játékmenetét, azaz az összes használható parancsot külön-külön látjuk a képernyő bal alsó részén, mellette pedig az Inventory található meg. A grafika is a 90-es évek kultikus kalandjait idézi, tehát szándékosan pixeles és "kezdetleges" a környezet és a szereplők is. Ennek ellenére az egész nagyon jól működik és ahogy láthattuk, a történettel sem lesz gond.



A Thimbleweed Park - Hometown Investigations öt különböző szereplőt kínál akiknek tettei hatással vannak a többi négy karakter életére is. Mivel ráadásul nem is egy időszakban élnek, az egész úgy működik mint a Day of the Tentacle esetében a különböző idősíkok alkalmazásánál. Tehát ha valamit odateszünk mondjuk 1987-ben egy eldugott helyre, azt egy másik karakterrel pár évvel később megtalálhatjuk. A bemutatott változatban Ray és Reyes ügynökök nyomozását ismerhettük meg. 1987-ben, egy amerikai kisváros melletti folyóban találnak egy hullát és a halálának a körülményeit kell kitalálnunk.

Egy másik szereplő Ransome, egy cirkuszi bohóc, aki egy fertőzésekkel teli világban próbál meg túlélni. Egy átok sújtotta a cirkuszt és ő az egyetlen kivétel, aki valamiért túlélte. Ennek ellenére folyamatosan menekül és meglepő módon az ő kalandjával lép be egy finom humor is a programba. Ráadásul a demó vége felé beütött egy természetfeletti csavar is, ami után kimondottan várom a folytatást.

A játék méltó tisztelgésnek tűnik a klasszikusok előtt és aki kicsit is fogékony a műfajra vagy kedveli ezt a stílust mindenképpen adjon egy esélyt a programnak a júniusi megjelenés után. Mi fogunk és élményeinket biztosan meg is fogjuk írni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!