Ötvös Tibor

A grafikus motorokról szólt az idei GDC

A Source 2, a Unity 5 és az Unreal Engine 4 is ingyenesen lesz elérhető mindenki számára.

Az idei Game Developers Conference a grafikus motoroktól volt hangos. Szinte az összes nagyobb "motorgyártó" bejelentette legújabb művét vagy pedig ingyenesen elérhetővé tette régebbi alkotását. A kivétel ez alól a Valve, mely cég most jelentette be a Source Engine 2-t és rögtön ingyenesen elérhetővé is tette azt. A rajongók pedig örömmel fogadták ezt a tényt, hiszen a Source első változata is jól volt összerakva, erre pedig ékes bizonyíték a Half-Life 2 vagy a Counter-Strike.

Túl sok specifikációt nem árultak el az SE2-ről, de az biztos, hogy a Vulkant is támogatja és a Valve közleménye szerint igazán felhasználóbarát lesz. "Tapasztalva azt, hogy mennyire fontossá váltak a felhasználók által készített tartalmak a Source 2 nem csak a profi programozók számára lesz használható, hanem maguk a játékosok is könnyen eligazodnak benne és bármilyen tartalmat készíthetnek kedvencükhöz."


Szintén nagy meglepetést keltett, mikor a Unity Technologies bejelentette népszerű és könnyen kezelhető motorjának új változatát. A Unity 5 szintén ingyen lesz (sőt már az is) elérhető, és természetesen nem csak a profik számára. Aki azonban ezzel a motorral készít egy játékot és azt meg akarja jelentetni, annak a Professional licenszre lesz szüksége, melynek ára maximum 1500 dollár (de lehet havi 75 dolláros részletben törleszteni egy előfizetés formájában).

A végére maradt a legnagyobb, az Unreal Engine 4, melynek ingyenességét is a GDC-n jelentette be az Epic. A legjobb, hogy nem csak az alap motor lesz mindenki számára elérhető, hanem az ezt követő frissítések is. Ráadásul itt nincs megkötés, így bárki meg is jelentetheti a játékát, amit az UE4-gyel készített. Egyetlen feltétel, hogy negyedévente fizetni kell minden, 3000 dollár feletti bevétel 5 százalékát. Vagyis az Epic csak akkor lát pénzt, ha a fejlesztők sikeres programot készítenek. A grafikus motor már szintén tölthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #5
    Pl. szerintem ha a sok füsttől gyorsabb lenne a játék és nem pedig lassabb az kimondottan innovatív lenne . :D
  • Sir Cryalot #4
    Mosthogy terjednének ezek a 144 frames meg kicsiny blur-os displayek szerintem már nem célszerű visszafogni a frame-rátát,

    post processinggel, vagy épp tükröződésekkel, és szerintem egy "jóravaló" ,"gyorsfutású" "koszosporos" Battlefield Vietnamot is többen preferálnának mint a "krómkörnyezetet" .

    (...és még jó hogy kibuknak ezek a framerátabeli hiányosságok a hevenyészett vr-jüknek köszönhetően , ha más haszna nincs is. )

    Azon is el lehetne gondolkodni hogy a Titanfall pl. mitől roszabb játék, hogy nincs benne villogás, vagy épp attól hogy (egy BFV-vel ellentétben) kevés a player , nincs annyi explosion/destruction vagy épp füst , por se.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.03.12. 04:14:34
  • Ragnaar #3
    Hát UE4 grafikája elképesztő, az új fizikai alapú materialokkal. Annyi szépséghibája van még ugye (nyilván extrém számításigényes lenne a megoldása), hogy a cubemapok miatt a tükröződések még csak statikusak, de azért a látvány már olyan mint kb. 3 éve az előre renderelt CG videók voltak szinte.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.03.07. 23:50:06
  • Archenemy #2
    "A Unity 5 szintén ingyen lesz + Aki azonban ezzel a motorral készít egy játékot és azt meg akarja jelentetni, annak a Professional licenszre lesz szüksége,"

    Az Unity Free már jó régóta elérhető, és azzal is lehetett játékot megjelentetni, igen, az ingyenessel. Pár dolog volt csak korlátozva benne (Post-process cuccok, profiler, splash screen pl), most már a splash screenen kívül ez sincs. De egyébként ha a saját magatok által megadott linkre rámennétek, és értően elolvasnátok az alábbi sorokat, akkor nem írnátok ilyet.

    "Unity 5 Personal Edition includes all engine features: everything that’s new in Unity 5, all the top-tier features from previous releases that are loved by the pros, and deployment to all platforms (with the new Personal Edition splash screen)."
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2015.03.06. 21:46:04
  • Sir Cryalot #1
    A Saurce2 tuti ,hogy jól elküldi kocsikázni a gears of war és unity féle homoerotikus endzsájnszt.