Ötvös Tibor

Bankautomatán is játszható már a Doom


Ausztrál modderek bankautomatákra is átportolták a Doom első részét.

A Doom igazi mérföldkő, egy valódi kult-klasszikus FPS, mely szinte már mindenre megjelent. Mostantól pedig kijelenthető, hogy mindenre elérhetővé vált, hiszen a PC-s és a megszokott portok mellett Atari Jaguar, Sega 32X és még a kevésbé ismert Tapwave Zodiac is megkapta a maga Doom játékát, ezúttal pedig bankautomatán bukkant fel a program.

Ausztrál modderek ugyanis nem kevés munkával és találékonysággal elérték, hogy a pénzügyi szoftver helyett az id Software alkotása fusson egy ATM-en, a pénzfelvételhez beépített gombokkal pedig irányíthatóvá is tették azt. Ötletes lett, meg kell hagyni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Mivel egy atm-en nem csak pin kodot lehet beutni, hanem pl. telefonszamot is, raadasul ok egy trackpad-es valtozatot hasznaltak, ezert ez sima billentyuzetkent/egerkent jelenik meg a hozzakapcsolt beagyazott pc szamara. Ezeknek a modern bankautomataknak sokkal gyenbebb a hardveres vedelme mint a regieknek, cserebe sokkkal olcsobb az uzemeltetesuk es olyan extra funkciokat is tudnak, mint egy prepaid telefon feltoltese vagy szamla befizetes.
  • 17735 #3
    ATM egyik része célhardver, ami a mechanikus részeket vezérli és némi kriptóért is felelős, de a másik része szabványos PC némi gyári módosítással (pl. saját BIOS). Régebbi gépeket láttam OS/2-t, de rohamosan terjedt az XP embedded és az XP professional (nagyvállalti környezetben menedzselhetőbbek a domain-tag számítógépek és egyszerűbb/olcsóbb, ha nem kell külön szakértelem valami egzotikus op.rendszer kezeléséhez, valamint fejlesztőket is olcsóbb keríteni hozzá), manapság pedig Win7/8-at szokás telepíteni. Több nagy ATM vendor van némileg különböző megközelítéssel. Ha windows alatt telepítették, abban semmi kunszt nincs. Ami érdekesebb játék, az PIN padhasználata vezérléshez, az ugyanis az op.rendszer számára nem szabványos billentyűzetként mutetkozik be, hanem a beüzött PIN már eleve kódolva jut el a PC-ig, ahhor vagy külön driver-t írnak, ez nagyobb durranás lett volna, a videó alapján viszont csak simán szétkapták és egy szabványos billentyűzet kapcsolóit pakolták bele, ez csak sima buhera munka, csavarhúzóval és pákával, semmi képesítés nem kell hozzá.
    ...ettől függetlenül viszont simán jó poén betenni egy ATM-et a játékterembe, amin DOOM-ozni lehet :)
  • teddybear #2
    Találkoztam már olyan ATM-mel, amin OS2 volt az alapoperációs rendszer.
  • bunny #1
    Úgy tudom a bankautomatákon embed XP van, szóval mi ebben a gunszt?