MTI

Az EU szerint nem kulturális termék a videójáték

A videojátékokat nem tekinti feltétlenül kulturális terméknek az Európai Bizottság - közölte Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, válaszul arra a kérdésre, hogy miért nem része a videojátékipar a filmipar támogatási lehetőségeit kibővítő javaslatnak.

A spanyol politikus kijelentette: egyes játékok kulturális terméknek tekinthetők, míg mások, mint például a háborús játékok, a legkevésbé sem. Mint mondta, az állami támogatások esetében a tagállamok hatásköre annak eldöntése, hogy mit tekintenek kulturális audiovizuális terméknek és mit nem. Amit pedig azzá nyilvánítanak, azt lehetőségük van a megfelelő szabályok betartásával támogatni - tette hozzá. Egy újságíró azzal tette fel a kérdést, hogy ha már a bizottság ki akarja szélesíteni a filmiparnak adható állami támogatások lehetőségét, akkor ennek miért nem képezik részét a videojátékok is, amelyek közül nem is egy sokkal nagyobb közönséget érdekel és jelentősen több bevételt tud termelni, mint sok filmalkotás. "A (video)játék nem analóg a kultúrával" - közölte Joaquín Almunia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #5
    elég idiótán fogalmazott az illető (vagy idiótán fordították, ki tudja), ezért alaposan szét fogják szedni.
    játék ugyanúgy lehet moslék, kultúrtermék - és mint sokan megmutatták, főleg az indie vonalból - akár művészeti ág is.
    attól, hogy a történet interaktív, és nem vezet hülyegyerekként egy vonalon kézenfogva mint egy könyv vagy film, nem kevesebbet ér, hanem többet. jómunkáseberek olyan világokat, sztorikat, párbeszédeket faragtak kalandok és rpg-k alá, hogy az összes kiégett bestseller- és hálivúdi forgatókönyvfirkász sárgulhat az irigységtől.

    btw az alábbi háborús rpg témából nem jut eszembe példa. stratégiák annál inkább, egyikből-másikból lehet, ha nem is feltétlenül pontos történelmi ismereteket meríteni de legalább érdeklődést nyerni - és onnantól már nálam kultúrtermék...
  • Csacsis #4
    Hogy is volt az az IBM-es beszólás az 5 számítógéppel? :)
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Makszi riszpekt.
  • Molnibalage #1
    Aha. Ezek szerint egy háborús film az kultúr termék, de ugyanolyan témájú háborús RPG mondjuk nem...? Most a háborúval, a játék témájával vagy a műfajával van bajuk?

    Egyes minőségi RPG-nek (vagy akár más játéknak) meg olyan szotorija van, hogy A kategóriás filmekével vetekszik.