MTI

Bűncselekmény a terrorcselekmények internetes dicsőítése

A titkosszolgálatok vették őrizetbe normandiai otthonában azt a 26 éves, iszlám hitre áttért férfit, aki ellen terrorcselekményre való buzdítás és annak internetes dicsőítése miatt emelt vádat csütörtökön a párizsi ügyészség. Először emeltek vádat terrorcselekmények internetes dicsőítése miatt Franciaországban. A normandiai Caenban született férfi 20 éves korában tért át az iszlám hitre, s egy francia-marokkói nővel kötött házasságot. A Romain keresztnevű férfi a vádhatóság közleménye szerint beismerte, hogy a radikális iszlamista mozgalom egyik legfőbb referenciájának számító Ansar al Haqq nevű dzsihadista internetes oldal webmestere volt. Az oldalnak az ügyészség szerint több mint 4 ezer tagja van, akik közül 658-an aktívak. A férfi erre az oldalra rendszeresen kitette az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) közleményeit.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a gyanúsított lefordította franciára és közzétette az al-Kaida regionális szervezete, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQPA) által 2010 óta megjelentetett angol nyelvű jemeni propaganda kiadványnak, az Inspire-nak az utolsó két számát, amelynek írásai vallási tanácsokat, Nyugat-ellenes propagandát, valamint a dzsihádhoz (szent háború) közölnek módszereket és gyakorlati tanácsokat. Az újság célpontokat is megjelöl a dzsihádhoz. Az elmúlt három évben a lapnak 11 száma jelent meg, amelyeket tízezrek töltötték le.

A Le Monde című napilap szerint a terrorizmus dicsőítését nagyon ritkán büntetik a világban, s általában valamilyen más szabálysértéssel együtt, például faji gyalázkodás vagy hatósági személy nyilvános megsértése bűntettéhez kapcsolják. A terrorcselekményre való buzdítás vagy annak dicsőítése 2012-ben lett büntetendő cselekmény Franciaországban, amikor is a hét áldozatot követelő toulouse-i dzsihádista merénylő támadása után új törvényt fogadott el a parlament az iszlamizmus visszaszorítására. Korábban a sajtójog rendelkezett az ilyen jellegű internetes írásokról.

Manuel Valls belügyminiszter egyébként azt közölte, hogy "több mint 130 francia állampolgár vagy Franciaországban élő személy harcol jelenleg Szíriában". A tárcavezető a France Inter közszolgálati rádióban elmondta, hogy olyan "fiatal egyénekről" van szó, akik a legtöbb esetben már elkövettek valamilyen bűncselekményt és radikalizálódtak. "Ez nyugtalanító jelenség, mert hazatértük után potenciális veszélyt jelenthetnek" - hangsúlyozta Valls.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #3


    http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange

    Mint köztudott, ez se terrorizmus, meg nem is vegyi fegyver, hanem növényirtás, hiszen az usa csinálja. Hogy mellékhatásként 400k halott vagy nyomorék lett, 500k nyomorék gyerek született, és termőföldek mentek tönkre ki tudja hány éhhalált okozva, az sajnálatos dolog, amit senki nem láthatott előre.
  • Szefmester #2
    Hát a polgári lakosság elleni két legnagyobb robbantást valóban az USA követte el... hősként ünnepelték őket és mosolyogtak a két hatalmas gombafelhő árnyékában.. a föld túloldalán.. ott már kb biztonságban voltak az atomjaiktól..
  • Tinman #1
    Akkor ezzel most bűnt követek el?

    "Hajrá Amerika! Csak így tovább!"



    Az, hogy ki a terrorista az csupán nézőpont kérdése ;-)