SG.hu

4K felbontásban rögzítenek egy rögbimeccset

Az adás az első olyan élő, üvegszálas kábelen és műholdon keresztül érkező sportközvetítés lesz, amelyet valódi 4K UHDTV formátumban sugároznak.

Az Intelsat műholdas szolgáltató partnereivel, aBT Group Plc-vel, az Ericssonnal, a Sony-val és a Newtec-kel együttműködve az amszterdami IBC2013 Kiállításon a RAI Konferenciaközpontban műholdon keresztül továbbított end-to-end videoközvetítéssel valódi 4K ultramagas felbontású televíziós (4K UHDTV) adást mutat be. Ez a történelmi jelentőségű bemutató lesz az első alkalom, amikor egy sportesemény teljes többkamerás felvételét 4K UHDTV formátumban rögzítik és élő adásként továbbítják nemzetközi célpontokba műholdon és üvegszálas kábelen keresztül.

A közvetítés lehetővé tétele érdekében a BT három darab 4K UHDTV Sony kamerával és keverőkkel rögzít egy angol élvonalbeli (Premier League) rögbimérkőzést Londonban. Az Ericsson 4K UHDTV működésre és a standard valamint HD-rögzítésre egyaránt alkalmas AVP 2000 típusú újrafeldolgozási képminőséget biztosító kódolói és RX8200-as csúcstechnológiájú, moduláris felépítésű vevőberendezéseivel történik a négy 3G-SDI jel valós idejű kódolása és dekódolása. A bemutatóhoz a MPEG-4 AVC kompressziós technológiát is felhasználják.

A kódolási folyamatot követően a jelet 100 Mbps videóként a BT külső közvetítő egységén keresztül a BT globális médiahálózatán át juttatják el az Intelsathoz, az Intelsat londoni BT Telehouse West-ben lévő megjelenési pontjához (point of presence, POP). A jelet ezután az IntelsatOne földi hálózat viszi tovább az Intelsat németországi teleportjára, ahol Newtec berendezés segítségével felkerül az Intelsat 1W-re, amely az Intelsat európai vezető kábel- és DTH-videó-elosztórendszere. Az így létrejövő 4:2:2 kódolású, 10-bites pontosságú, 4K UHDTV jel 60 fps sebességgel jelenik meg az Intelsat, Ericsson és Sony standokon az IBC2013 Kiállításon, amely lehetővé teszi az ott lévő nézőknek, hogy élőben élvezhessék a rögbimérkőzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!