Berta Sándor

A Raspberry Pi babérjaira tör az Intel

A vállalat megirigyelte a brit fejlesztésű és gyártású miniatűr számítógép sikereit és úgy döntött, hogy piacra dobja a saját modelljét is, ami az Atom E640 típusú processzorra épül.

A Raspberry Pi-konkurens a Minnowboard nevet kapta. Az Atom E640 órajele 1 GHz, integrált Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 600 GPU-val rendelkezik és ehhez társul az egy gigabájt DDR2-es RAM. Az UEFI 2.3 mellett az összképet az analóg audiokimenet, a Micro SD-bővítőhely, a SATA 2-csatlakozó, az USB- és a gigabites LAN-port teszik teljessé. Az alaplap mérete 10 x 10 cm. Az operációs rendszer az Angström Linux.


A Minnowboard.org nevű oldalt a CircuitCo és az Intel Open Source Technology Center közösen indította el, ez lehet a későbbi gyűjtőhelye és kiindulópontja a Minnowboard-közösségnek. A nyilvánosságra hozott információk alapján augusztusban elérhetővé teszik a teljes dokumentációt, a különböző szoftvereket és a Google Group fórumokhoz kapcsolódó linkeket. A tervek között szerepel egy testvérportál, a minnowlures.com létrehozása és elindítása.


Az Intel azt tervezi, hogy bővítőmodulokat, például egy WLAN-modult, ad majd ki a Minnowboardhoz. A fejlesztőktől nem csak plusz szoftverek, hanem hardverek megalkotását is várják. Scott Garman, az Intel Open Source Technology Center beágyazott Linux-rendszerekkel foglalkozó szakértője elmondta, hogy az új termék jó I/O-teljesítménnyel rendelkezik, ezért különösen fájlszervernek vagy hálózati rendszernek ideális. A CircuitCo Electronics kínálatában elérthető Minnowboard ugyanakkor a Raspberry Pi ellen egy szempontból mindenképpen hátrányból indul, a bevezető ára ugyanis 199 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • abrak #11
  Nagyon bulvárosra sikeredett a cím.
  De hol is konkurencia?
  - Méretben nem.
  - Árban nem.
  - Áramfogyasztásról nem találtam adatot, de nagyon csodálkoznék...
  - Embedded világban nem az RPi-vel kell versenyeznie.
  - Oktatásban miért is?
  - Open Source közösség megint csak elkülönül.

  Uborkaszezon van?
 • Legato13 #10
  Ha már meg lett említve a Texas Instruments:
  BeagleBone Black
  45$..
 • asgh #9
  Az Intel megoldásnak nagyon is van létjogosultsága, csak nem a hobbi és az oktatás szegmensben, ahova a Pi-t pozicionálták. Az Intel azért dobta piacra a saját megoldását, hogy a Pi és általában az ARM-os megoldások - alternatíva hiányában - ne szivárogjanak át a profi kategóriába, mert egy idő után már lehetetlen lesz kirobbantani onnan őket.
  A maga szegmensében az Intel cucc nem drága, mert nem azon a kb. 125 dolláron fog múlni, hogy egy cég melyik megoldást választja és az Intelnél előny az ismerős x86 architektúra és a professzionális terméktámogatás, a gyártás és szállítás kiszámíthatóságáról nem is beszélve.
 • Tinman #8
  45.000 HUF?

  Aham... lol.
 • kvp #7
  A linkelt kis par ezer forintos board-ok mikrovezerlok, nem alkalmasak desktop futtatasara, sot igazabol fuggetlen pc-kent sem hasznalhatoak. A raspberry egy nagyon olcso mobiltelefon alaplap, par desktop porttal kiegeszitve. Az intel mini pc-k is hasonloak, de egyreszt sokkal koralatozottabb a bovithetoseguk, masreszt sokkal dragabbak es raadasul kisebb az open source kozosseg (van amelyiknel meg nem letezik), tehat ha gond van, kisebb az esely segitseget talalni. Egyebkent idealis esetben olyan 10-15 ezer korul kellene lennie egy atlag pc tudasu intel-es alaplapnak. Mondjuk nehezebb kategoria, de a core alapu ipari alaplapjaik kozott van par hasznalhato es olcso, csak azok nagyobbak (mini itx meretuek).
 • SupraMKIII #6
  Intel. Mit is vártunk? Netán hogy Android fusson rajta, mert annak lenne értelme? Áhhh..... :-((((
 • ProgServ #5
  Egyébként a Texas Instruments is gyárt ilyen kis boardokat, csak épp reális áron, már kb 2000 Forinttól van eszközük, ingyenes sztoftvertámogatással. http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/energia_integralt_fejlesztoi_kornyezet_az_msp430_mikrovezerlokhoz.html
  Értem én, hogy az Atom proci eladhatatlan, és rájött az Intel , hogy van ez a piac is...de nem túl késő kicsit?

  Pont olyan, mint mikor a Microsoft rájött, hogy fúú...vannak a táblák, főleg az Ipad, csináljunk mi is táblát, X86-os procival, jobb lesz sokkal sokkal mint az iPad, tehát adjuk drágábban! Muuhahaaa.
  Mi lett a vége?
  1 milliárd dolcsis bukta!

  Mundjuk a MS Intel partner...lehet közös a cégvezetés? :D
 • Csokis #4
  Itt ~165 euró! Nagyon drága.
 • ProgServ #3
  Az Intel megint rossz helyen kopogtat.
  Tessék egy összehasonlítás az MK 802 VS Raspberry között


  Ezt a drága valamit, hova szánja az Intel, milyen piaci szegmensbe?
 • jtrencsenyi #2
  Még szerencse, hogy ott van a cikkben, hogy $199 lesz a nyitóár! :)