Berta Sándor

Megnyílhat a kínai piac a konzolok előtt

Új korszakhoz érkezhet az ázsiai ország, amelyben 13 éve tilos a konzolok importja, illetve eladása. Most azonban feloldhatják a tilalmat, ennek viszont van egy feltétele.

A South China Morning Post cikke szerint a konzolblokád feloldásának az az egyetlen feltétele, hogy a külföldi gyártók, elsősorban a Microsoft, a Sony és a Nintendo, kötelesek lennének a kínai piacra szánt termékeket az új sanghaji szabad kereskedelmi zónában elkészíteni. A tiltást 2000 júniusában hirdették ki a kínai kulturális minisztérium javaslatára. A hivatalos indoklás az volt, hogy így védjék meg a helyi ifjúságot a "fizikai és mentális" károktól. Az év elején viszont kiszivárgott, hogy a kínai kormány kész felülvizsgálni az akkori döntést és megfontolja a tilalom feloldásának lehetőségét.

A gyártóknak első lépésként be kellene szerezniük a kulturális minisztériumtól és más kormányzati szervektől egy engedélyt. Egy bennfentes szerint ez elfogadható lehet a cégeknek, a pekingi kabinet így akar megbizonyosodni arról, hogy a kifejlesztett játékok tartalma nem túl erőszakos vagy politikailag kifogásolható a fiatalok szempontjából. A Sony, a Microsoft és a Nintendo már most is készítenek Kínában konzolokat, azonban ezeket kizárólag exportálhatják. Az eszközök ettől még természetesen kaphatók a kínai feketepiacon. Amennyiben legálisan is be lehetne szerezni a készülékeket, úgy az mind a vállalatok, mind a kínai állam szempontjából sokkal jobb lenne.

A Sony egyik szóvivője úgy reagált a bejelentésre, hogy jelenleg még nincsenek konkrét terveik, míg Ralph Haupter, a Microsoft Kína elnök-vezérigazgatója közölte: dolgoznak azon, hogy megfeleljenek a jogi előírásoknak. Amennyiben ez sikerül, úgy az Xbox One a kínai piacon is megjelenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Nem valószínű, maximum annyi hatása lesz, hogy az új dynasty warriorsnak remélhetőleg nagyobb költségvetést fog megszavazni a tecmo-koei vezetősége, jön a namcotól a tales of world: chinese mythology, a segától a yakuza fejlesztőitől a triádok esetleg mégis elkészül a shenmue 3 ... biztos a nyugati fejlesztők is bepróbálkoznak, de azok általában nem sikeresek az ázsiai (japán-koreai) piacokon, illetve onnan meg az amerikai filmek-zenék is szorulnak ki az utóbbi pár évben főleg, mondjuk kinában nem tudom mi a helyzet ilyen szempontból, csak reménykedni tudok hogy nem az amcsi kultúrát veszik át.

    vicces, fogy a fajgyűlölő honfitársaim, még okot sem mondanak, hogy miért szidják a kínaiakat, végülis nem bűnöznek annyira mint a "kedvenc" kisebbségük, azt se mondhatják rájuk hogy nem dolgoznak, sőt (aztán cáfoljatok meg ha tévedek, kína témában nem nagyon vagyok otthon)
  • kisokka #1
    Előre látom, hogy a Hitman következő része Tibetben fog játszódni, mivel a gonosz shaolin papok ki akarják irtani a békés kínai néphadsereget.
    Hányjak?