Berta Sándor

Vírusfertőzés miatt szabadultak meg a hardverektől

Az amerikai kereskedelmi minisztérium irányítása alá tartozó Economic Development Administration (EDA) vezetői egy lehetséges vírusfertőzést úgy oldottak meg, hogy kidobták a fertőzöttnek hitt hardvereket.

Az EDA még 2011-ben kapott olyan jelzést az amerikai belbiztonsági minisztériumtól, hogy a számítógépes rendszereibe valószínűleg kártevő fészkelte be magát. Az illetékes vezetők felkértek egy biztonsági céget arra, hogy oldja meg a problémákat és erősítse a biztonsági szabályokat. Hat számítógépen találtak kártevőt, de a vállalat nem tudott 100 százalékos garanciát vállalni arra, hogy minden PC-t és szervert megtisztított. Ezért az EDA vezetői attól tartottak, hogy ki vannak téve egy hackertámadásnak és úgy döntöttek: megszabadulnak a fertőzött számítógépektől és levelezőszerverektől. Mindez azt eredményezte, hogy 170 000 dollár értékben selejteztek le hardvereket (PC-ket, szervereket, merevlemezeket, nyomtatókat, sőt, billentyűzeteket és egereket is), továbbá a regionális irodák átmenetileg nem tudták elérni az EDA központi adatbázisát.

A hardverek megsemmisítésével egy külső társaságot bíztak meg. Az elképzelést ugyanakkor nem sikerült teljesen megvalósítani, mert elfogyott az erre a célra szánt pénz. A 3 millió dollár értékű hardver jelentős része csak ennek köszönheti, hogy a megmenekült a pusztulástól. A megkötött szerződésekben szereplő összegek és az okozott kár együttesen elérti a 2,7 millió dollárt. Az esetre egy minisztériumi meghallgatás világított rá. Kiderült: az EDA IT-infrastruktúráját annyira rosszul kezelték, hogy egy támadónak nem kellett volna komoly ismeretekkel rendelkeznie ahhoz, hogy betörhessen a rendszerekbe és megfertőzhesse azokat. A talált kártevő ráadásul egy teljes átlagos vírus volt, vagyis semmi jele sem volt kibertámadásnak.

Az EDA feladata egyébként az, hogy gazdasági programokat indítson az Amerikai Egyesült Államok kis mértékű gazdasági növekedést felmutató régióiban és segítsen leküzdeni a munkanélküliséget, illetve más problémákat.

A hardverek kidobása nem új megoldás. Májusban vált ismertté a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi számvevőszék jelentéséből, hogy az IQMV tanárképző és -továbbképző intézet hasonló módon oldotta meg a vírusos számítógépek problémáját. A részben teljesen új PC-ket kidobták, majd 170 darab új számítógépet vásároltak, a nem mindennapi beszerzés 187 300 euróba került az adófizetőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shamanist #14
    Remélem tanultál belőle! :-D
    Legközelebb vigyél valami drága, új hardvert helyette, mert nem tudod megcsinálni. A régit meg vidd magaddal (mint a piócás ember az Indul a bakterház-ban) hisz a "rontást" ki kell vinni a házból...
  • chuky123 #13
    Lényeg hogy az "akció" után tele lett a zseb és mindenki jól járt.
    Kivéve az adófizetők de azokat mindenhol lesz*rják.
  • gothmog #12
    Ez meg az az eset, amikor adott személy egyvalamihez ért, és ebből arra a megállapításra jut, hogy akkor nyilván minden máshoz is.
  • picket #11
    Én simán elhiszem, hogy ennyire hülyék. Nagy cégnél, vezető beosztású "személy" számítógépét kellett megnézni, mert "hackertámadás érte a gépét". Nézem, mozog az egér pointer, mert csillogó felületre rakta az optikai egeret. Elmagyaráztam neki, hogy miért van, és hogy mit tegyen, mit ne. Akkora leb@szást azóta sem kaptam, mint akkor, mert én - a szakember - meg merészeltem kérdőjelezni az ő - a technikai analfabéta - állítását. Ilyen lények vannak vezető pozícióban. Én bármit elhiszek.
  • ugh #10
    A vicc az, hogy elmeletileg "szakemberek" kene uljenek ott is.
    De ugy latszik ott is ugy van mint itt. Allambacsinak az dolgozik aki a versenyszferaba nem kell, mert hulye, vagy csak nincs munkabirasa.
    Vagy szefmesternek van igaza es hardware mutyi...
  • gothmog #9
    Hekkerrel, vírussal és kalózzal még mindig meg lehet vezetni bármilyen hivatalt. Ezek ilyen univerzális hívószavak.
    Például:
    Miért omlott össze az e-útdíj rendszer? Mert meghekkelték a kalózok egy vírussal.
    ...aha. persze.
  • asgh #8
    Szerintem a zorbánfasizmus miatt emigrált szdsz-esek lehettek, ők utaztak anno sulinetben meg kakaóbiztos számítógépben.
  • SanMaster #7
    Egyértelmű, hogy mutyi volt
    - "Te, Dzsó, van itten pár új hardver, de nem tudom elsózni"
    - "Májkel, ne szarj be, vót itt valami virnyus támadás, leselejtezünk MINDENT, nekem adsz 20% és hozhatod azúj gépeket. Most voltam valami éhes országban ejurópában, valami hungári ott sokat tanultam"
    - "Ok, Dzsó"

    Így történt
  • Sajátvéleményem #6
    Ez így igaz... és idióták
    Csak nem a FIDESZ ott is az úr?
  • god25 #5
    Gyakorlatilag lefuttatak egy PC mutyit. Ennyi.