MTI

Kamerarendszer védi a honfoglalási emlékművet

A magyar állam támogatásával kiépített térfigyelő kamerarendszert avattak fel és helyeztek üzembe csütörtökön a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél a kárpátaljai Vereckén.

Avató beszédében Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Vereckének, ahol a honfoglaló magyarok átkeltek a Kárpátokon, szimbolikus jelentése van, s egyúttal fontos összekötő kapocs a magyar és az ukrán nép között. Mint kifejtette, a magyar kormány fontosnak tartja a vereckei honfoglalási emlékmű meglétét, s mindent megtesz megőrzése érdekében. Ezt a célt szolgálja a három kamerából és a kapcsolódó műszaki háttérből álló térfigyelő rendszer, amellyel - mint fogalmazott - Magyarország azt üzeni az emlékművet korábban többször is megrongáló ukrán nacionalistáknak, hogy Budapest a két ország, a két nép együttműködésében, Ukrajna prosperitásában, európai integrációjában érdekelt, s váltsanak irányt, mert a 21. században a bezárkózás, a befelé fordulás nem vezet sehová.


A helyettes államtitkár fontos összekötő kapocsnak nevezte a 150 ezres kárpátaljai magyarságot Ukrajna és Magyarország között. Utalva a Kárpátokon átkelő, honfoglaló magyarok stratégiai jelentőségű döntésére, hangsúlyozta: "a magyarság szíve a Kárpát-medencében dobog, de tekintetét Keletre, a Kárpátokon túlra veti". Takács nagyra értékelte, a magyarok iránti bizalom megnyilvánulásaként értékelte, hogy a Vereckei-hágó környékéről hét ruszin-ukrán település polgármesterei is részt vettek a térfigyelő rendszer átadásán.

A térfigyelő rendszer kiépítését magára vállaló, a honfoglalási emlékművet tulajdonló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy a kamerák felszerelésével a magyar állam és a kárpátaljai magyarság a modern technikai eszközökkel 21. századi választ ad az ukrán nacionalisták emlékműromboló 19. és 20. századi indulataira. Remélhetőleg hamarosan mindenki valós idejű üzemmódban láthatja majd az interneten három kameraszögből a vereckei honfoglalási emlékművet és háttérként a Kárpátok panorámáját. Úgy vélte, a nyilvánosság megfelelő visszatartó erővel bír majd azokkal szemben, akik rossz szándékkal viszonyulnak a magyar emlékjelhez.


A térfigyelő kamerák felvételei egyelőre a KMKSZ irodájában és Magyarország ungvári főkonzulátusán követhetők figyelemmel. Ivan Piszkacs, Verbjazs (Verebes) község polgármestere elmondta: a helyi lakosság örül annak, hogy a település területén van a magyar emlékmű. Mint kifejtette, szívesen látják az oda látogató magyar turistákat. Megjegyezte, hogy a honfoglalási emlékműnek köszönhetően a környéken élők számára kinyílt a világ, mivel több magyarországi helységgel ápolnak testvértelepülési kapcsolatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #2
    Egy napkollektor egy kondival elfért volna még a tetején. Egyébként örülök neki.
  • Rotcsa #1
    Ideje vót mán! A sok köcsög ukrán nacionalista fasz mindig megrongálja!