SG.hu

Magasabb fizetésért sem váltanak az informatikusok

A Tárki kutatása szerint nagyon lojálisak a magyar informatikusok, hiszen még 25 százalékkal magasabb fizetésért is csupán 15 százalékuk váltana biztosan munkahelyet.

A piackutató cég 210 informatikai szakembert (rendszermérnököket, adatbázis- és alkalmazásfejlesztőket, hálózati mérnököket, IT projekt menedzsereket és informatikai biztonsági szakértőket) kérdezett meg telefonon, akik legalább 25 évesek voltak, és legalább 3 éves szakmai gyakorlattal rendelkeztek. A Morgan Stanley megbízásában arra volt kiváncsi, hogy az informatikusok szerint milyen készségek és tulajdonságok járulnak hozzá leginkább szakmai előmenetelükhöz és hogy a magasabb fizetésnek mekkora a csábereje, azaz mennyivel magasabb fizetésért váltanának munkahelyet az IT szakemberek.

Ennek alapján az informatikusok szerint szakmai előmenetelük legfontosabb tényezői a szakmai tudás és a szorgalom. A külföldi munkatapasztalatot mindössze 7%-nyian ítélték nagyon fontosnak. A nyelvtudás szerepe azon informatikusok körében kiemelkedő, aki olyan cégnél dolgoznak, ahol van külföldi tulajdonos . A jó kommunikációs készség azon válaszadóknál kerül előtérbe, akik kis cégekben dolgoznak, jellemzően 4-10 főt foglalkoztatókban. A szervezőkészség megítélése tekintetében megfigyelhető, hogy azok a válaszadók, akik legalább 15 éve vannak a pályán, az átlagosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ennek a tényezőnek (39%).


Az IT szakemberek bizonyos határig viszonylag lojálisak: 10%-os fizetésemelését szinte senki nem hagyná ott biztosan a jelenlegi állását, és 20%-os fizetésemelésért is csupán további 6%-nyian. Még a 25%-kal nagyobb fizetés sem annyira vonzó: mindössze 8%-nyian jelezték, hogy ennyiért már biztosan elmennének másik céghez. Összesen tehát 25%-kal nagyobb fizetésért az informatikusok 15%-a váltana állást biztosan. A 30%-os fizetésemelés bizonyult jelentős határnak: A megkérdezettek 31%-a nyilatkozott úgy, hogy ekkora jövedelemkülönbség esetén már biztosan otthagyna munkahelyét. Azaz 30 százalékkal több pénzért az IT szakemberek közel fele már munkahelyet váltana, és csupán minden ötödik informatikus maradna biztosan korábbi munkahelyén.


A beígért 10%-os fizetésemelési ígéret ellenére is lojális munkavállalók között felülreprezentáltak a 40 évesnél idősebbek , a 18 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkezők, valamint a legalább 15 éve a szakmában dolgozók A legalább 15 éve informatikusként dolgozók fele még 25%-os fizetésemelés ajánlata mellett is biztosan a jelenlegi állásában maradna (48%). A váltási hajlandóság nagyobb a nőtlenek (hajadonok), a gyermektelenek, illetve az informatikai pályára 3-5 éve belépők körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #8
    Kb annyi, hogy az embert azt nagyon nem nézik, az ottani amerikai management például nem hajlandó elfogadni/megérteni, hogy ami náluk este 5 óra, az ideát lassan éjfél :) És ha szóltam a helyi managementnek hogy segítsenek megoldani a problémát (pl hivatalosan elrendelt túlóra a céges szabályzat alapján), akkor nem hivatalosan leüzentek hogy jó lenne ha csendbe maradnék mert olyan nincs :)

    De olyan koléga is volt, aki hajnali 4ig dolgozott, majd amikor reggel 10kor nem ült a helyén, irdatlanul le lett cseszve.

    Aztán láttam én embert lebaltázva a folyosón publikusan a helyi félisten irodavezető által, mert nyár közepén merészelt rövidujjú fehér inget felvenni hosszúujjú helyett.

    Összességében nagyon rossz légkör volt arrafelé, igaz ez már jópár éve történt. Ki tudja, lehet azóta már jobbak lettek :)
  • nextman #7
    Rosszul van felteve a kerdes.
    Biztosan persze, hogy nem menne at senki a tobb penzert. Ahhoz elobb korul kell nezni, felmerni a terepet, etc.
    Ezzel a "biztosan"-nal megoltek az eredmenyt.
  • ostoros #6
    Milyen tapasztalataid voltak?
  • gombabácsi #5
    a lógós semmihezseértőknek jó dumájuk van és át tudják passzolni a munkájukat a szorgalmasokra, akik meg ha panaszkodnak, őket fogják hibáztatni

    sok cégnél megy ez... :(
  • lammaer #4
    Hehehe... a Morgan szeretne rájönni miért lépnek le tőlük az emberek is miért nem tudnak máshonnan csak az egyetemen a frissvégzősökből toborozni.... :)

    Pedig én megmondtam a HResnek miután 3 hónap után beadtam a felmondásomat...

    (vicces hogykb 1 év alatt a legtöbb ott lévő kollégám is otthagyta őket)

  • Zoli007 #3
    Óóóó, ez nem panasz volt. Szimplán nem hiszem el a kutatás állítását.
  • The Seer #2
    Senki nem tehet arról, hogy nyomorék munkahelyed van és nem váltasz
  • Zoli007 #1
    Szorgalom... LOL. Nálunk minél szorgalmasabb vagy, annál több lebaszást kapsz.