MTI

Ismét kínai hackereket vádol a Pentagon

Felelőtlennek és károsnak tartotta egy kínai katonai szakértő az amerikai Pentagon jelentését, amelyben Kínát ismét az Egyesült Államok elleni kibertámadásokkal vádolták meg - számolt be a Hszinhua hírügynökség.

Az amerikai védelmi minisztérium által kiadott dokumentum úgy fogalmazott, hogy a washingtoni kormány számítógépeit továbbra is érik kibertámadások és "ezek közül többről feltételezhető, hogy közvetlenül a kínai kormánytól vagy a hadseregtől indul el". Vang Hszin-csün, a kínai hadsereg hadtudományi akadémiájának kutatója azt állította, hogy a sem a kínai kormány, sem a hadsereg nem hagyott jóvá hackertevékenységet. "Dacára annak, hogy a kibertámadások eredetét köztudottan nem lehet kizárólag IP-címek alapján beazonosítani, a Pentagonban vannak néhányan, akik még mindig hisznek abban, hogy ezek Kínából érkeznek" - állapította meg a szakértő, hozzátéve, hogy ezek "feltételezésekre alapozott állítások".

Vang úgy vélte, hogy az alaptalan vádak kifejezik Washington bizalmatlanságát Kínával szemben. Megismételte, amit Peking gyakran hangoztat, vagyis, hogy mindkét ország áldozata a kiberbűnözésnek, s ezek megoldása érdekében együtt kellene működniük. Mint mondta, "hamis vádaskodások" helyett a kölcsönös bizalom kialakítása elsődleges a helyzet kezeléséhez. Bizalom nélkül a jövőben ugyanis ellenséges lépésekre kell számítani - fűzte hozzá.

John Kerry amerikai külügyminiszter áprilisi közepi pekingi látogatása alkalmával bejelentették, hogy Kína és az Egyesült Államok egy közös munkacsoportot hoz létre a kiberbiztonság területén felmerült problémák kezelésére. Kerry akkor hangsúlyozta, a kérdésben mielőbbi lépésekre van szükség, mert a hekkertámadások hatással vannak a pénzügyi szektorra, a bankokra, az élet minden területére, és minden ország érdeke megvédeni a polgárait, a jogait és infrastruktúráját. Washington nemzetbiztonsági kockázatként kezeli e támadásokat. Vang Ji kínai külügyminiszter szintén közös erőfeszítések megtételét szorgalmazta, és megismételte kormánya álláspontját, miszerint Peking a hekkertámadások minden formáját ellenzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!