SG.hu

Mérnöki pályára küldené gyermekét a magyar szülők többsége

Minden ötödik magyar szülő a mérnöki pályát választaná gyermeke számára. A HP régiós felmérése szerint a magyarok a tradicionális szakmák mellett kreatív pályán és vállalkozóként is szívesen látnák utódaikat.

A HP kutatása keretében 11 országból több mint 1600 szülőt kérdeztek arról, milyen foglalkozásokat választanának a legszívesebben gyermeküknek. A közép-kelet-európai összesítésben az orvosi pálya a legvonzóbb (17%) a szülők számára, amit szorosan a jogász szakma (15%) követ. A közép- és kelet-európai listán harmadik helyre került a kreatív pálya (14%), míg negyedik lett a saját vállalkozás (12%).

A régiós átlagtól eltérően a mérnöki pálya a legnépszerűbb a magyar szülők körében (20%), míg az orvoslás csupán az ötödik helyre került a hazai listán. A második legkedveltebb foglalkozás idehaza is a jogász (17%), amit népszerűségben minimálisan lemaradva a kreatív szakma (15%) és a saját vállalkozás (13%) követ. Az orvosok után a hatodik legnépszerűbb pálya a sportolóké, míg a hetedik és a nyolcadik helyen 5 százalékkal a fogorvos és az építész áll. A legkedveltebb hivatások tízes listáját a rendőr és a tudós zárja.

Karrierválasztástól függetlenül a tanulás egyik jellegzetes módja továbbra is a nyomtatott oktatási anyagokból és jegyzetekből való ismeretszerzés.Annak érdekében, hogy a választott szakmához vezető tanulmányok a lehető legkevesebb költségekkel párosuljanak, a HP kifejlesztette az InkAdvantage nyomtatócsaládot. A korábbi eszközökhöz képest az InkAdvantage tintapatronokkal és nyomtatókkal kétszer annyi nyomat készíthetőváltozatlan kellékköltségek mellett. Ennek köszönhetően sokkal több jegyzetet lehet megjegyzéssel, kiemeléssel ellátni, amellett, hogy a monitor előtt töltött órák csökkenése kevésbé fárasztja a szemet.

A felmérés eredménye a közép- és kelet-európai országokban: orvos (17%), ügyvéd (15%), kreatív szakember (14%), vállalkozó (12%), mérnök (7%), fogorvos (6%), építész (6%), sportoló (5%), tudós (4%), rendőr (3%), színész (3%), pilóta (2%), tanár (2%), újságíró (2%).

A felmérés eredménye Magyarországon: mérnök (20%), ügyvéd (17%), kreatív szakember (15%), vállalkozó (13%), orvos (6%), sportoló (5%), építész (5%), fogorvos (5%), rendőr (4%), tudós (3%), színész (3%), újságíró (2%), tanár (2%), pilóta (0%)

A HP kutatása keretében 11 országban 1653 szülőt kérdeztek meg arról, hogy melyik az a fogalakozás, amit legszívesebben választanának a gyermeküknek. Minden országból 150 válaszadó, egy 14 pontból álló listát rendezett sorba, amelyen a rendőrtől az újságíróig különféle karrierlehetőségek szerepleltek. A kutatásban részt vett Magyarország, Románia, Ukrajna, Oroszország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Görögország, Törökország, Dél-Afrika és az Egyesült Arab Emirátusok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)