Berta Sándor

Új netbook az Asustól

A kategóriát 2008-ban EeePC márkával hívta életre a tajvani gyártó, ugyanakkor a netbookok nehezen tudtak versenyezni az egyre népszerűbb táblagépekkel. Azért még próbálkoznak.

Az Asus most kísérletet tett a kategória felélesztésére és a Twitteren, illetve a Facebookon keresztül jelentette be legújabb terméket, amelynek neve 1015E. Bár az eszközt a társaság mini notebook nevezi, de a 1015E 10,1 collos HD-LED kijelzőt kapott, amelynek a felbontása nem a netbookoknál megszokott 1024 x 600 képpont, hanem 1366 x 768 pixel és a súlya 1,22 kilogramm, ezzel pedig egyértelműen a netbook kategóriába tartozik.


Az új modellbe nem Intel Atom processzor került hanem Intel Celeron 847 típusú, Sandy Bridge architektúrára épülő kétmagos chip, amelynek az órajele 1,1 GHz. A készüléket 320 gigabájtos merevlemezzel látták el, amit 32 gigabájt webtárhely, 2 gigabájt DDR3-as memória, WLAN-modul, Bluetooth-támogatás, 720p-s webkamera, VGA- és HDMI-kimenet, integrált mikrofon és hangszóró, egy USB 3.0-s és két USB 2.0-s port, valamint SD memóriakártya-olvasó egészít ki. A netbook operációs rendszere a Windows 8 lett. Az Asus tájékoztatása alapján a 1015E maximális üzemideje 7,5 óra, míg a készenléti ideje legfeljebb 14 nap. Érdekesség, hogy ha az akkumulátor töltöttségi szintje 5 százaléknál kisebb, akkor automatikusan biztonsági mentés készül. Az új terméket egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban lehet kapni, bevezető ára 299 dollár lesz.

Nem csak az Asus marad meg ezen a piacon, hiszen februárban Jim Wong, az Acer elnöke azt hangsúlyozta, hogy a netbookok gyártást sem fogják leállítani, annak ellenére sem, hogy ezek a termékek már csak notebook-portfóliójuk 20 százalékát teszik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #1
    Hát akkor már inkább a Samsung ARM Chromebook.

    Az 11.6"-os képernyővel rendelkezik (ugyanekkora felbontás), nincs benne ventillátor, 6 órás akksija van és minimális heggesztéssel felmegy rá az Ubuntu.