Berta Sándor

Aktívan alakítja a PC-változását az Acer

Jim Wong, a tajvani gyártó elnöke a WirtschaftsWoche gazdasági lapnak adott interjút. A menedzser többek között beszélt a jövő laptopjairól és arról, hogy hamarosan minden családnak két táblagépe lehet.

"Természetesnek tekintjük, hogy a tábla PC-k a vártnál sokkal gyorsabban terjednek el. Tavaly a felhasználók 6 százaléka intett búcsút a notebooknak, ők már csak táblát használnak. Ez ugyanakkor persze azt is jelenti, hogy a többiek a táblagépek mellett továbbra is használnak számítógépet, viszont az is igaz, hogy csak később fognak új gépet vásárolni. Már 2010-ben megvettük az e-ton nevű tajvani céget azért, hogy beszállhassunk az okostelefon-üzletbe. Ugyanabban az évben pedig - második gyártóként - piacra dobtuk az Androidot futtató első tábla PC-nket. A jó start után azonban nem maradtunk az okostelefon-piacon, ez egy nagy stratégiai hiba volt. Túl sok partnerrel szerződtünk le és túl sok modell volt a kínálatunkban. Ezen azonban változtattunk, most kevesebb termékünk van és exkluzív partnerekkel állapodtunk meg. A táblák esetében viszont sikeresebbek voltunk."

"Szeretnénk valami különlegeset kínálni az ügyfeleinknek, de természetesen figyelnünk kell a gyártási költségekre is. Teljesen más embereket szólítunk meg mint például az Amazon, amely alapvetően a saját tartalmait értékesíti. Ezzel szemben mi alkalmazásunkat kínálunk, így például az új Iconia össze van kötve a felhőszolgáltatásunkkal, melyben a felhasználók megőrzik a teljes ellenőrzést az adataik felett" - jelentette ki Jim Wong.

"Úgy látjuk, hogy számos családban már nem elég egyetlen tábla PC, ezért fejlesztettük ki az Iconia B1 készüléket, amely a legtöbb család számára megfizethető termék. A netbook-gyártást sem fogjuk leállítani, bár ezek a termékek már csak a notebook-portfóliónk 20 százalékát teszik ki. Folyamatosan fejlesztjük a technikát és bővítjük a termékcsaládunkat, legutóbb például a Chromebookkal. Az új Chromebook-generáció előnye, hogy a dokumentumokat helyben tárolja, így nincs szükség internetkapcsolatra a tartalmak használatához. Ezenkívül abból indulunk ki, hogy hamarosan egyeduralkodók lesznek az érintőképernyőkkel felszerelt laptopok, ez a piac növekszik a legjobban."


"A különbség köztünk és az Apple között az, hogy az amerikai cég zárt rendszereket ad el, mi viszont a nyílt forráskódú rendszerek mellett tettük le a voksunkat és ezzel meghagyjuk a vásárlóinknak a szabad választás lehetőségét. Ennek köszönhetően a legkülönbözőbb termékeken, eltérő operációs rendszerek alatt használhatják az adataikat."

"Az olyan csúcskategóriás készülékek, mint az új Aspire S7 most az eladott notebookjaink nyolc százalékát teszik ki, de az idén ezek a modellek fogják meghatározni a piacot. Úgy gondolom, hogy 2013-ban már a forgalmunk 35 százaléka ezeknek az eszközöknek az értékesítéséből származik majd. Ez egy nagy lépés, de továbbra is javulnunk kell. Az ember sohasem pihenhet és nézheti kizárólag a piaci részesedését, sokkal fontosabb, hogy a meglévő ügyfeleinkkel foglalkozzunk. A jövőben újra el akarjuk érni, hogy ismét a mi termékeinket szeressék. Az idén jóval erősebb marketingtevékenységet szeretnénk folytatni, hogy világossá tegyük: az olyan innovációk mellett állunk ki, amelyek megoldják a felhasználók mindennapjai során felmerülő problémákat" - fejtette ki a menedzser.

Jim Wong végül hangsúlyozta: "Számomra az elmúlt évtized legnagyobb innovációját az okostelefonok jelentik, mert megváltoztatták a világot. A következő évek legfontosabb innovációja pedig a notebook lehet, amit az idén újra feltalálnak majd. Az érintés- és a billentyűs vezérlés ötvözete gyorsan elterjedhet, s ezt további innovációk követhetik. Lesznek nagy- és kisméretű táblagépek, miként billentyűzettel rendelkező tábla-notebook hibridek vagy kivehető érintőképernyős készülékek is. Ezek a megoldások egymással fognak versenyezni, eközben új válasz születik majd arra a kérdésre, hogy mi egy PC. Az biztos, hogy a PC néhány év múlva teljesen másként fog kinézni, mint napjainkban."

Az Acer elnöke korábban élesen bírálta a Microsoft új operációs rendszerét, mondván az nagyon bonyolult és a használata túl sok magyarázatot igényel. Közlése szerint Nyugat-Európa és Ausztrália után Európa más országaiban, Kínában és Szingapúrban is úgynevezett tapasztalati központokat akarnak létrehozni azért, hogy elmagyarázhassák a felhasználóknak miként működik az új operációs rendszer. Szerinte a Windows 8 az egyik oka a laptoppiacon tapasztalható kiábrándító eladási adatoknak, emellett nehezményezte a Google, a Samsung és az Apple közötti szabadalomháborút is, mert az visszavetheti az ágazat innovációs erejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Tehát az oprendszer gyártóknak a hardvergyártók (illetve a program írók) igényei alapján kell megírniuk a szoftvert, különben jön egy bojkott meg a bukás.
  • zola2000 #2
    Nem igazán, a windows8al alakítani akarta a fejlődést az MS, és hatalmas bukta lett, a hardvergyártók a táblákba továbbra is androidot tesznek, amit olyanra alakítanak amilyenre csak akarnak (szemben a win8 teljesen fix felületével), a pckbe meg jópár gyártó windows7et.
  • kvp #1
    Nekem nem ugy tunik, hogy van beleszolasuk a dologba, csak kovetik a piacot es probalnak lefedetlen teruleteket keresni a termekeiknek. Akarhogy is nezem jelenleg a szoftverkeszitok iranyitjak a fejlodest (apple, google, microsoft), a tobbiek csak alkalmazkodnak.