SG.hu

Az IT-szektorban nincs válság

Annak ellenére, hogy a gazdasági környezet alapvetően recesszióval terhelt, az IT szektort nem érinti jelentős mértékű visszaesés.

Az okos telefonok, tabletek rohamszerű térnyerése többszörösére bővítette, és folyamatosan bővíti az otthoni és a céges hálózatok kapacitását. A kiszolgáló berendezések mind vezetékes háttérrel rendelkeznek, melynek szolgáltatói oldalon ugyanúgy követnie kell a bővülési folyamatot, így ott is fejlődés mutatkozik, még ha valamelyest vissza is esett a beruházási kedv a különböző telekommunikációs adók miatt. Az előfizetők ma már önállósodni látszanak, sőt a fejlődés is olyan irányba mutat, hogy a sokrétű választási lehetőség őket is egyfajta saját szolgáltatóvá minősíti – véli Cseh Levente, a ZyXEL Magyarország ügyvezetője.

Mindenhol vezeték nélküli routerekre, Acces Pointok-ra, powerline eszközökre, switchekre van szükség. Szorosan ide kapcsolódik a tévézési szokások átalakulása, a lineáris tévénézés már most is az időben eltolt tévénézés, valamint az „on demand” tartalmak felé viszik a tévénézőt, aki egyre inkább a nem időhöz kötött műsorokban érdekelt, hanem saját szabadidejében tévézne. A ZyXEL szakértője elmondta, ez a trend ugyanúgy IP hálózatra tereli ezeket a felhasználókat, ehhez pedig nagysebességű internet kell. Ezen túlmenően a mobil eszközök térnyerése az úgynevezett BYOD trenddel összhangban folyamatos sávszélesség éhséggel harcol, a mai szolgáltatók pedig már 802.11ac alapú vezeték nélküli eszközökkel igyekeznek orvosolni ezt a problémakört. „Sokan egyetértenek abban, hogy a vezeték nélküli HD tartalmak platformja nem a 60GHz-es WiFi bridge-ek és jeltovábbítók lesznek, hanem az új sokoldalú 802.11ac szabvány” – tájékoztat Cseh Levente.

Vezetékes oldalon hasonló a helyzet, a mobil eszközök és azokat kiszolgáló berendezések mind vezetékes háttérrel rendelkeznek, melynek szolgáltatói oldalon ugyanúgy követnie kell a bővülési folyamatot. A médialejátszók ma már szinte minden TV-ben, „okosabb” telefonban, tabletben benne vannak, és szorosan kötődnek a DLNA kiszolgálókhoz, amelyek többnyire NAS formájában közkedveltek. Nemcsak a DLNA funkció hajtja előre ezek penetrációját, hanem többek között a letöltés, fájlkiszolgálás, távoli elérés, mentés lehetősége. „Mi a ZyXEL-nél azt tapasztaljuk, hogy a NAS-ok hihetetlen népszerűségre tettek szert, az ár és a funkcionalitás győzte és győzi meg folyamatosan a felhasználók egyre szélesebb rétegeit, hogy ilyen eszközt válasszanak.” – összegez Cseh Levente.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!