Napi Online

Ráférne a cégekre az IT-részleg auditálása

Magyarországon a cégek negyede semmilyen audit szolgáltatást nem használ informatikai rendszere ellenőrzésére, míg 17 százalékuk csak belső vizsgálatot szokott tartani − állítja Takács Zsolt, az AdmiNetwork Kft. ügyvezetője.

Állítása szerint a rendszeres időközönként végzett it-audit segítségével jelentős összegek takaríthatók meg. A szakember szerint a legfeljebb néhány napos eljárás garantálja, hogy a vállalkozás informatikai infrastruktúrája mindig költséghatékony, biztonságos és az aktuális feladatokhoz optimalizált lesz. Az IT-audit is lehet többféle − hívja fel a figyelmet a szakértő. Nem ritka ugyanis, hogy egy vállalat informatikai környezetét kizárólag a biztonság, a rendelkezésre állás vagy a szoftverek licencdíjai, esetleg más, egyedi szempontból kérik átvilágítani. A megtakarítás és a működési hatékonyság növekedése persze ezekben a részesetekben is jelentős.

Egy-egy rendszer az idő múlásával mindenképpen öregszik, elavul, nem követi a cég struktúrájának változásait, a belső it-szakemberek elsődleges feladata pedig a meglévő eszközök működtetése, ezért gyakran sem szakértelmük, sem kapacitásuk nincs körültekintő auditot végezni. Az audit során feltárt hiányosságok gyakran az it-vezetésre sem vetnek jó fényt, ezért ezek a szakemberek gyakran a problémák eltussolásában érdekeltek − tette hozzá Takács.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!