Berta Sándor

Felbukkant az iPhone korai prototípusa

Időnként felbukkannak bizonyos termékek prototípusai. Ilyenkor mindig érdekes szembesülni azzal, hogy egy - egy népszerű készüléknek miként néztek ki az első változatai.

Az Ars Technica birtokába jutottak az iPhone egyik első prototípusának 2005-ből származó fényképei. Az eszköz inkább egy nagy méretű táblára hasonlít, mint okostelefonra; meglehetősen vastag és elég érdekesek a rajta található portok is. Gyakorlatilag a képernyő alá kerültek a különböző chipek, a csatlakozók és maga az alaplap is.


Az online portál állítása szerint a felvételek egy egykori Apple-dolgozótól származnak, aki számos hardverprojektben vett részt a 2000-es években. Az iPhone prototípusát már 2005-ben elkészítették és meglehetősen távol áll a 2007-es végső változattól. Képernyője 12,7 cm széles és 17,8 cm magas, így jóval nagyobb az iPhone 3,5 collos képátlójú kijelzőjénél. Emellett közel sem könnyű darab, a vastagsága is 5 cm. Ennek ellenére az Ars Technica informátora elmondta, hogy nagyon hatásos volt, amikor a prototípuson az OS X egyik változatát futtatták.


Szokatlan az is, hogy a készüléken USB-port mellett Ethernet, sőt, soros portot is láthatunk, aminek oka, hogy így akarták megkönnyíteni a fejlesztők munkáját. A beépített processzor a Samsung S3C2410 egyik elődje, amit az ARM készített el és amelynek az órajele 200-233 MHz volt. Összehasonlításul: az iPhone készülékekbe egy 620 MHz órajelű ARM11 chip került, amelynek az órajelét 412 MHz-re csökkentették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #24
    te idiota, nem az számit hány mhz és mag.. :S
  • Zombee #23
    Ugyanaz a 4-8 magos telefon kijön iOS alá is. Lényegtelen, kell vagy sem, nem akar senki se lemaradni. Kérdem én: egy 1,9GHz-es négymagos CPU mire kell a most bejelentett S4-ben? Ez már az asztali gépek szintjén van magok számát és az órajelet tekintve.
  • Johnye840 #22
    Jajj, hagyjuk már ezt a szaggatás baromságot.....nekem 600 mzh-es procival se szaggatott rajta semmi....több mint 2 évig nyúztam és az ég világon semmi problémám nem volt vele. Bár a gyári rendszert azt énis legyalultam róla :)
  • saxus #21
    Szokatlan? Muhaha, az lett volna a szokatlan, ha egy prototípuson nem lett volna soros port...
  • sanyicks #20
    A sámsunggal meg a többi "csúcskategóriás"-nak nevezett dzsunkagyártóval nem érdemes példálózni. Az a hulladék fostömb amit "gyártói testreszabásnak" hívnak ilyen olyan UI nevekkel illetik, és főként biztonsági réseket nyit, és belassítja az egészet, mert retard barmok programozzák, az már nem android. Az egy szétkúrt elbarmolt android. Olyan készülékeken ahol elcseszetlen android van, valahogy nincs ilyen problem :)
    A sámsung akkor jó, ha a gyári hulladékot legyalulják róla, és eredeti guglis android kerül fel rá ;)
  • sanyicks #19
    hát én még mindig egy 700 mhz-s 1 magos armon szenvedek azzal hogy elérjem az android 2.3-nál azt a legendás szaggatást, de nem sikerül :( Csak és kizárólag a boot utáni 20 másodpercben reagál lassan, mikor töltöget a rom-ból.

    Eközben egy ismerős az iphone 3g-jét akarja lecserélni nem iphone-ra, mivel belassult :)
  • kvp #18
    A padlo alapjan ez az 1 infinite loop (apple hq) egyik irodajaban keszult. A keszulek pedig az utolso szabvanyos feluletekkel ellatott iphone volt, azaz inkabb az elso arm-os debug board, meg mielott kibeleztek a macos-t es ios lett belole. A soros port a kulso modemhez kellett, az ethernet a konnyebb kezelhetoseghez (ssh miatt), mig a ket usb port az amit a gyartasba kerulo iphone-okon elrejtettek egy nem szabvanyos dugo moge. (a host interface ki sincs vezetve az alaplaprol) A panel masik felen kellene lennie az audio video i/o csatlakozoknak.

    Egyebkent minden telefon vagy ilyen probapanelkent kezdi az eletet vagy tisztan szimulacios formaban.

    Az apple egyebkent nem optimalizal a hardvereire jobban mint masok, csak letiltja azt ami nem menne rendesen. Tehat amihez tul gyenge a gep, azt nem tudja. A masik trukk a reakciok finomsaga. Valojaban azert gordul minden olyan finoman, hogy amig az atvezeto animaciokat nezi a user, addig legyen ideje a telefonnak szamolni. Android-on ezt le lehet tiltani, igy egyreszt kevesebbet jar a cpu, masreszt ha sikerul valamit gyorsabban kiszamolni mint amennyi ideig az animacio tart, akkor gyorsabban reagal a rendszer. Erre windows alatt is van lehetoseg es ugyan kisse darabossa valik minden (azonnal valtanak a kepernyok), de cserebe gyorsabba valik a rendszer reakcioideje. Lassu keszulekeken persze az atvezeto animacio tobb idot vesz el, mint a tenyleges szamitasok, ilyen rendszereken szokott rangatozni az android. Az apple ezt ugy oldja meg, hogy ha lassu a rendszer, akkor az adott funkciot letiltja. Tehat kijon az update a regi keszulekre is, csak letiltott fukciokkal, pedig egy kis szaggatas aran menne a 2-3 generacioval regebbi iphone-on is a legujabb feature, raadasul a szoftver fel is kerul, csak nincs engedelyezve...
  • M2 #17
    Ez már az iPhone5S?
  • loky #16
    De most komolyan... egyik alma-munkás hazavitte a prototípust hogy pózoltassa? Vagy az alma-cég nem költ normális munka asztalokra? Vagy ez kép egy vicc? :)
  • NEXUS6 #15
    PC-n már mindenki megszokta ezt a hozzáállást. Szaggat a játék, vagy csak a winfos? Vegyé ramot, meg 8 magos cpu-t, meg duplagpu-s grafkarit!

    Azt Apple értelemszerűen optimalizálja az OS-ét, mert:
    1. Ő nem keres a hw-en, hanem fizet érte (ergo a gyikabbat fogja beépíteni és inkább kihasználja),
    2. csak 1-2 telót gyárt, miközben a samunak van x db csak andrósból, kevésre könnyebb optimalizálni.

    Namost csak úgy kijelenteni, hogy az andro xar elég rövid látókörre vall. Melyik andro? Pl az enyém? Ami max rútolva van, de jelenleg gyári ROM hajtja, meg néhány letölthető tweak/tune progival megcsapatva? Na az biztos nem szaggat pl, pedig semmi garázsbarkács. És mindezt a gyári órajel felén?

    Szar az andró mert a gúgli nem csap rá a júzer kezire, amikor az retek progik telepítésével szét akarja baxni?
    Vagy szar a demokrácia, mert jogod van rosszat választani? Hmmm ez is egy nézőpont!