Berta Sándor

A Spotify babérjaira tör a YouTube

Saját zenei stream-szolgáltatást akar indítani a videomegosztó, amely rövid időn belül a Spotify vetélytársa lehet. Az új üzleti modell tovább erősítheti a YouTube befolyását.

A Fortune amerikai gazdasági lap arról írt, hogy még az idén elérhető lesz a YouTube saját stream-szolgáltatása, amely néhány részletét tekintve teljesen hasonlítani fog a Google Play zenei ajánlatra. A platform arra pórbál meg építeni, hogy már most is sokan zenei keresőként használják és ebből egy külön üzleti modell jöhet létre. A Google közölte, hogy nem kommentál híreszteléseket, ugyanakkor néhány tartalomszolgáltató azt reméli, hogy egy stream-modell segítségével további reklámbevételekhez juthat.

A zenei stream-ajánlatok már most is a kiadók digitális bevételeinek jelentős részét teszik ki. A Warner Music vezetőivel eredményesen lezárultak a tárgyalások, a Universal Music képviselőivel még folyamatban vannak, míg az All Things Digital tudósítása alapján a Sony egyelőre visszafogottan szemléli az elképzelést. A Paid Content úgy kommentálta az információt, hogy az a zenészeknek és a szerzői jogok tulajdonosainak mindenképpen jó hírt jelent, ugyanakkor az All Things Digital szerint az együttműködésből a YouTube is profitálhat, mert a kiadók és az előadók kevésbé tiltakoznak majd a nem mindig legálisan feltöltött dalok miatt.

Január végén vált ismertté, hogy jönnek a fizetős YouTube-csatornák. A videomegosztó portál néhány kiválasztott üzemeltetővel tesztelné a prémiumajánlatokat. A csatornákon lévő tartalmakhoz néhány euróért bárki hozzáférhetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!