MTI

Problémát jelentenek a nyomtatókkal gyártható lőfegyverek

A lőfegyverek vásárlásáról és birtoklásáról évtizedek óta zajló ádáz vita újabb vetülettel egészül ki az Egyesült Államokban: nevezetesen azzal a problémával, hogy 3D-s nyomtatóval gyakorlatilag bárki képes lőfegyvert gyártani.

"Egy otthoni használatra készült 3D-nyomtatóval fegyvert tudsz készíteni, nem kell hozzá más, mint ABS(akrilnitril-butadién-sztirol)-műanyag, amelyből a legók is vannak. De akár nylont is használhatsz, habár úgy elég nehéz - idézte a ScienceDaily.com tudományos hírportál Hod Lipsont, az ithacai Cornell Egyetem mérnök professzorát, a 3D-technológia egyik úttörőjét. - Persze nem mesterlövészpuska fog kikerülni a kezed közül, és nem tudsz majd vele tíz lövedéket kilőni egy másodperc alatt, de egy biztos: veszélyes fegyverre tehetsz szert."

Megítélése szerint a jelenlegi törvények vajmi keveset érnek, ha egy elszánt bűnöző vagy egy ügyes kezű tizenéves a fejébe veszi, hogy plasztik fegyvert és nagykapacitású tölténytárt készít. Lipson közlése szerint az interneten több fegyvergyártási tervrajzot és technológiai leírást lehet találni 3D-s nyomtatóra. "Néhány ezek közül egyáltalán nem biztonságos... És nem is elsősorban a bűnözők miatt aggódom, hanem az ártatlan tizenévesek miatt, akik könnyen megsebesíthetik magukat, ha nem megfelelő eljárást vagy anyagot vesznek igénybe" - hangsúlyozta a professzor.


Mivel nem tömeges gyártásról van szó, a szakértő szerint elég egy viszonylag kisméretű, személyi használatú gyártórendszer, amelynek segítségével az eddigieknél még nagyobb titokban, a hatóságokat kijátszva előállítható lőfegyver. A professzor a megoldást nem a lőfegyverek és a fegyveralkatrészek ellenőrzésének a szigorításában látja, hanem a puskapor korlátozásában. "Puskaporra van szükséged, ha tüzelni akarsz egy fegyverrel. Márpedig rendelettel szabályozni lehetne a puskaporhoz való hozzáférést" - vetette fel.

Lipson kollégájával, Melba Kurmannal nemrég könyvet jelentetett meg a 3D-s technológiákról. A kötetben külön fejezet foglalkozik a "3D-nyomtatási technológia és a törvények" kapcsolatáról, közelebbről azokról a jogi és morális kihívásokról, amelyeket a 3D-nyomtatókkal készíthető lőfegyverek ügye felvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #16
    igen egyik felét leírtad amire én is gondoltam.

    a 3d nyomtató árát megmutatnám a professzornak és azután kérdezném meg vajon hány tizenéves birtokol ilyet? bűnözőket hagyjuk ki mert ha komoly ott van tőke is, és nem nyomtatóra fogja költeni tuti, megvannak a bejáratott módszerei :D

    de mernék fogadni hogy a következő 5 éven belül nem lesz elérhető áron tizenéveseknek a 3d nyomtató

    a másik meg az, hogy szerintem AutoCAD ben vagy hasonló szaktudást igénylő programokban rajzolhatnák le mit szeretnének gyártani, nem olyan egyszerű hogy letöltjük torrentről a halálcsillag.cad et...
  • DontKillMe #15
    Bármennyire is furcsa, de az usában nem vehetsz csak úgy pl. 10 deka ként. Semmilyen formában. A salétrom is törvényhez kötött, úgy mint a műtrágyák, tehát a foszfor, kálium, nitrogén. Nem csak, hogy törvény szabályozza, de engedélyhez is kötött. Természetesen a tenorizmus miatt/óta. Ha Norvégiában is így tettek volna, a gyökér nem tudott volna robbantani. Merthogy műtrágyával tette. Tippeket nem adok. :D.
  • KRTuning #14
    Mintha nem lenne elég egy műhely fémhulladékkal meg némi tudással hogy gyilkos lőfegyvert állítson elő bárki puskapor nélkül is.
  • Zolly75 #13
    Különös hogy a t. professzor úr puskapor előállítására nem talált leirást a neten, de fegyvertervrajzokat igen.
  • seu #12
    Lehet a megoldás keresgélését ott kéne kezdeni, hogy miért lehet az USA-ban akár a sarki zöldségesnél(a répa és a sütőtök közötti polcon) lőfegyvert és éles lőszert vásárolni?
    Nem! Szabályozzuk a puskaporhoz való hozzáférést, mert azt ugyebár marha nehéz előállítani...
    *facepalm*
  • wraithLord #11
    Idáig is csak az nem csinált/vagy szerzett tűzfegyvert, aki nem akart. Igaz, most a 3D nyomtatással lényegesen egyszerűbbé vált, de nem hinném, hogy a 3D nyomtató megjelenése megnövelné a pszichopaták számát.

    A puskapor használata pedig csak egy módja a halálos lőfegyver készítésének.
  • NovaTerra #10
    Mert illegálisan marha nehéz fegyvert venni az usaban. Azért van olyan ritkán volt elítélteknél.
  • Sir Quno Jedi #9
    Az szerintem sokkal rosszabb, hogy kinyomtathatsz akár egy halálcsillagot is (max. kisebb alkarészenként)... :DDD
  • NullZ3r0 #8
    Ami mondjuk jóval veszélyesebb, az ez:
  • NullZ3r0 #7
    Mert puskaport aztán olyan baromi nehéz készíteni. Még az Egri csillagokban is benne van a recept, a hozzávalók meg könnyen hozzáférhetők.